Ευρωαγορές: Η αβεβαιότητα των δασμών ρίχνει τους δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Η αβεβαιότητα των δασμών ρίχνει τους δείκτες
Πτωτικά κινούνται οι δείκτες σε μία έτσι κι αλλιώς ασταθή εβδομάδα που σημαδεύτηκε από δασμούς, μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών.

Τελευταία ενημέρωση: 17:31

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, σε μία έτσι κι αλλιώς ασταθή εβδομάδα που σημαδεύτηκε από τους αμερικανικούς δασμούς και τα μπρος-πίσω των αποφάσεων Τραμπ, την τελευταία μείωση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών να προχωρήσουν σε ενίσχυση των αμυντικών δαπανών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,51 στις 553.04 μονάδες με τις μετοχές πολυτελείας να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις, με τις Richemont και η Burberry να διολισθαίνουν περίπου 4%. Ο κλάδος αναμένεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις από τις αυξήσεις των δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ, εάν ο αντίκτυπος περιορίσει την καταναλωτική ζήτηση των ΗΠΑ και οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.

Ο Stoxx 600 καταγράφει απώλειες σε εβδομαδιαία βάση, εν μέσω έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων και πολλών ανακοινώσεων εταιρικών κερδών. Ο δείκτης βρίσκεται καθ' οδόν για να σημειώσει την πρώτη εβδομαδιαία απώλεια για το 2025. Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,78% στις 5.463 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 1,89% στις 23.009 μονάδες, κάτω από το νέο ρεκόρ που σημείωσε χθες. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,04% στις 8.676 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο -1,20% στις 8.099 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,48% στις 38.603 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 κινείται στο -0,09% στις 13.236 μονάδες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη προσωρινές δασμολογικές εξαιρέσεις για περίπου το 50% των εισαγωγών του Μεξικού και το 38% των καναδικών εισαγωγών μέχρι τις 2 Απριλίου.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές συνεχίζουν να αναλύουν την τελευταία μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Χθες η ΕΚΤ προχώρησε στην δεύτερη μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25% την τρέχουσα χρονιά (6η σερί από τον Ιούνιο του 2024), ενώ μάλιστα αναθεώρησε ανοδικά τις προοπτικές του πληθωρισμού για φέτος, λόγω της ενέργειας και υποβάθμισε τις προβολές της ανάπτυξη για 2025 και 2026. Τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 2,50%, 2,65% και 2,90% από 12 Μαρτίου.

Οι εμπειρογνώμονες αναμένουν τώρα ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2025, 1,9% το 2026 και 2,0% το 2027. Η αναθεώρηση του γενικού πληθωρισμού για το 2025 προς τα πάνω αντανακλά εντονότερη δυναμική των τιμών της ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τον δομικό πληθωρισμό (χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής), προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,2% το 2025, 2,0% το 2026 και 1,9% το 2027.

Η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική γίνεται «ουσιαστικά λιγότερο περιοριστική», υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι πιο προσεκτική στις επόμενες συνεδριάσεις της, αφού θέσπισε έξι περικοπές από τον περασμένο Ιούνιο.

Χθες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, ανταποκρινόμενοι στις αλλαγές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και την αυξανόμενη ανησυχία για τη ρωσική επιθετικότητα. Συγκεκριμένα αποφάσισαν την «ενεργοποίηση, με συντονισμένο τρόπο, της εθνικής ρήτρας διαφυγής» και έδωσαν την σκυτάλη στην Επιτροπή να «διερευνήσει περαιτέρω μέτρα» για τη διευκόλυνση «σημαντικών αμυντικών δαπανών σε εθνικό επίπεδο σε όλα τα κράτη μέλη». Επίσης καλείται η Επιτροπή να προτείνει πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης «κατά τη χρήση των τρεχουσών κατανομών στο πλαίσιο των σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ», αλλά και να προχωρήσει το νέο ταμείο των δανείων 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ασία: Ισχυρές πιέσεις στον Nikkei

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ιαπωνικών κρατικών ομολόγων να ξεπερνούν επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την οικονομική κρίση του 2008.

Οι κινήσεις στις αγορές της Ασίας αντικατοπτρίζουν τις απώλειες που κατέγραψε η Wall Street αφού οι «καθυστερήσεις» που έπαιξε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δασμούς απέτυχαν να ηρεμήσουν τους επενδυτές. Επίσης, ανησυχία προκαλούν τα νέα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, αλλά και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν οι πολιτικές Τραμπ στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Στην Ασία, τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας την περίοδο Ιανουαρίου έως Φεβρουαρίου αυξήθηκαν 2,3% σε όρους δολαρίων ΗΠΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημαντικά χαμηλότερα από τις προσδοκίες για αύξηση 5% σε δημοσκόπηση του Reuters. Αυτό σηματοδότησε τη χαμηλότερη ανάπτυξη από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 1,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Ο δείκτης αναφοράς της Ιαπωνίας Nikkei 225 οδήγησε τις περιφερειακές απώλειες, κλείνοντας 2,26% χαμηλότερα στις 36.863 μονάδες. Ο ευρύς Topix υποχώρησε 1,56% για να κλείσει στις 2.708,59 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 0,49% για να κλείσει στις 2.563,48 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε πτώση 0,98% στις 727,70 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,57%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε την ημέρα με πτώση 0,31% στις 3.944 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε βουτιά 1,81% για να κλείσει σε χαμηλό εξαμήνου στις 7.948,20 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider