«Φαρμάκι» ο καφές: Υψηλό 47ετίας για την ποικιλία Arabica - Νέες αυξήσεις τιμών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Φαρμάκι» ο καφές: Υψηλό 47ετίας για την ποικιλία Arabica - Νέες αυξήσεις τιμών
Κύριοι τροφοδότες του ράλι στις τιμές του καφέ, αποτελούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βίωσαν οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί στον κόσμο.

Ράλι σε υψηλό σχεδόν 50 ετών καταγράφουν τα futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) του καφέ την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την ξέφρενη άνοδό τους εντός του 2024 να κρατά γερά, λόγω των ανησυχιών για την προσφορά σε παγκόσμια κλίμακα, με τις τιμές να σκαρφαλώνουν και στο ράφι, όπου γίνονται αισθητές και στις τσέπες των καταναλωτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι κόκκοι της ποικιλίας Arabica εκτινάχθηκαν έως και 3,1% στα 3,158 δολάρια η λίβρα στη Νέα Υόρκη, «χτυπώντας» υψηλό 47 ετών (σσ: υψηλότερο επίπεδο από το 1977), με τα κέρδη για το 2024 να έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 70%. Τα futures του καφέ Robusta στο Λονδίνο εκτινάσσονται περίπου 85% φέτος.

Κύριοι τροφοδότες του ράλι στις τιμές του καφέ, αποτελούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βίωσαν οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί στον κόσμο: η Βραζιλία και το Βιετνάμ. Αφενός, η σοβαρή ξηρασία που πέρασε στις αρχές της χρονιάς η Βραζιλία, πυροδότησε ανησυχίες για τις παραγωγικές της δυνατότητες, ενώ αφετέρου το Βιετνάμ, επλήγη από ξηρότητα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και έντονες βροχοπτώσεις στην αρχή της συγκομιδής.

Τα κόστη από την άνοδο των τιμών έχουν ήδη μετακυλιστεί σε καφετέριες και σούπερ μάρκετ, ενώ η ακρίβεια κάνει την εμφάνισή της και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, οι προμηθευτές έχουν αυξήσει τις τιμές και δεν προσφέρουν εκπτώσεις προκειμένου να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider