Τελ. ενημέρωση 10:45
Παρότι δεν επιφύλασσε θετικά νέα για την αγορά η χθεσινή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, το ΧΑ μπορεί να κινηθεί υψηλότερα παίρνοντας γραμμή από τις διεθνείς αγορές.
Συγκεκριμένα, εκτός του βασικού δείκτη MSCI Greece Standard θα βρίσκεται η μετοχή της Motor Oil όπως ανακοίνωσε ο οίκος MSCI στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης. Η μετοχή της Motor Oil υποβιβάζεται πλέον στον Small Cap και έτσι οι μετοχές στο βασικό δείκτη μειώνοντας στις 9. Οι τέσσερις τράπεζες, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, η ΔΕΗ και η Metlen θα απαρτίζουν πλέον το δείκτη MSCI Greece Standard.
Από την άλλη, οι τράπεζες βγήκαν μπροστά χθες, προσπαθώντας να καλύψουν μέρος των βαριών απωλειών της «Μαύρης Δευτέρας» και φυσικά τα μεγάλα gaps που ανοίχτηκαν σε εκείνη την «αιματηρή» συνεδρίαση. Η Πειραιώς δείχνει να έχει καλύτερη συμπεριφορά τις τελευταίες ημέρες και μετά το πτωτικό ξέσπασμα της πρηγούμενης Δευτέρας, ενώ δυναμική αρχίζουν να αποκτούν εκ νέου Eurobank και Εθνική, με την Alpha να έπεται.
Θετικό σήμα έδωσε και η UBS. Συγκεκριμένα, συντηρητικές χαρακτηρίζει τις νέες αναβαθμίσεις των guidance των ελληνικών τραπεζών η UBS, με τα δυνατά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου να ανοίγουν πιθανώς το δρόμο σε νέες επί τα βελτίω κινήσεις από τις διοικήσεις, τη στιγμή που υψηλότερα θα κινηθεί και το consensus, ειδικά για τις εκτιμήσεις του 2026.
Οι βασικές τάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (ΝΙΜ) σε καλύτερα, από τα αναμενόμενα, επίπεδα, ένα ισχυρό τρίμηνο πιστωτικής επέκτασης, ισχυρή παραγωγή εσόδων από προμήθειες και ζημίες από δάνεια πιο ήπιες από τις προβλέψεις. Η UBS αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή για φέτος κατά 4% για την Alpha Bank και τη Eurobank, κατά 6% για την Εθνική και κατά 5,5% για την Πειραιώς μετά από ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρών αποτελεσμάτων για τις τέσσερις συστημικές.
Οι τιμές στόχοι είναι στα 2,32 ευρώ για την Αlpha Bank, στα 2,74 ευρώ για τη Eurobank, στα 11,20 ευρώ για την Εθνική και στα 5,70 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με σύσταση «buy» και για τις τέσσερις.
Τα βλέμματα βέβαια των επενδυτών παγκοσμίως στρέφονται στις κρίσιμες ανακοινώσεις για τις τιμές παραγωγού και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τόσο ο επίσημος όσο και ο δομικός ΔΤΚ θα αυξηθούν κατά +0,20% τον μήνα, κάτι που θα άφηνε τον ετήσιο πληθωρισμό σταθερό στο 3%, με τον δομικό να υποχωρεί κατά ένα δέκατο στο 3,2%. Σε μηνιαία βάση, αυτό θα σήμαινει μια επιτάχυνση από το +0,1% των ανακοινώσεων του Ιουνίου. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες του PPI, θα δοθεί έμφαση στο εάν η επιβράδυνση του Ιουνίου στα ενοίκια θα διατηρηθεί. Για τον δείκτη παραγωγού PPI (σήμερα οι ανακοινώσεις), οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι η άνοδος θα παραμείνει στο +0,2% σε μηνιαία βάση, αν και τα στοιχεία που τροφοδοτούν το προτιμώμενο δομικό μέτρο PCE της Fed ενδέχεται να τον αφήσουν να βρίσκεται μπροστά από τον δομικό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Στο ταμπλό, καταγράφεται υψηλή μεταβλητότητα ειδικά στις τράπεζες, καθώς μετά το πρώτο ανοδικό ξέσπασμα, χαμήλωσαν απότομα. Ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 0,21% στις 1.395,30 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -0,22% και τον τραπεζικό επίσης χαμηλότερα στο -0,11% και στις 1.230,58 μονάδες.
Ουρά πωλητών φαίνεται να υπάρχει απο χθες στις τράπεζες, όπως φαίνεται στα bid ask. Απώλειες 0,94% για Eurobank στα 2 ευρώ πλέον, με την Πειραιώς στο 0,5% υψηλότερα και την ΕΤΕ από τα 7,598 ευρώ να επανέρχεται στα 7,50 ευρώ. Ήπια άνοδος για την Alpha στα 1,5515 ευρώ.
Βουτιά 4,12% για τη ΜΟΗ με υψηλό τζίρο μετά τα αρνητικά νέα από την MSCI. Η μετοχή υποχωρεί πλέον σε χαμηλό 52 εβδ. ενώ στο κόκκινο βρίσκοντα επίσης ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Τιτάν. Απώλειες για ΟΤΟΕΛ στα 11,18 ευρώ. Ήπια ανοδικά συνεχίζουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ.
Περνάει τα 12 ευρώ ξανά η Optima.