Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές στη σκιά της Μέσης Ανατολής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Συγκρατημένα κέρδη καταγράφονται στις ευρωαγορές τη Δευτέρα εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων μετά τη μαζική επίθεση του Ιράν με drone και πυραύλους στο Ισραήλ.

Τελευταία ενημέρωση 13:01

Συγκρατημένα κέρδη καταγράφονται στις ευρωαγορές τη Δευτέρα εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων μετά τη μαζική επίθεση του Ιράν με drone και πυραύλους στο Ισραήλ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,37% στις 507,12 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές αυτοκινήτων και ασφάλισης καταγράφουν άνοδο 0,7%, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υποχωρούν 0,9% λόγω των εντεινόμενων κινδύνων στη Μέση Ανατολή. Ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,53% στις 4.979.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει 0,42% στις 7.961 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη 0,85% στις 18.081 μονάδες. Στους υπόλοιπους δείκτες, στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 ισχυροποιείται 0,72% στις 8.068 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώνεται στις 34.087 μονάδες με +0,96% και ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη αποδυναμώνεται 0,09% στις 10.676 μονάδες.

Ώθηση στους δείκτες δίνει και η τοποθέτηση του μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκεντιμίνας Σίμκους, ο οποίος προβλέπει τρεις περικοπές επιτοκίων το 2024. «Βλέπω περισσότερες από 50% πιθανότητες να υπάρξουν περισσότερες από τρεις περικοπές φέτος», ανέφερε ο Σίμκους σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους, προσθέτοντας πως είναι δύσκολη μια μείωση των επιτοκίων και τον Ιούλιο. «Η απόφαση του Ιουλίου θα είναι σημαντική για τον καθορισμό της τροχιάς τιυ ψαλιδίσματος του κόστους δανεισμού» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, στο επενδυτικό μικροσκόπιο βρίσκεται η αντίδραση του Ισραήλ μετά την αναχαίτιση της μεγάλης επίθεσης της Τεχεράνης, με το ενδεχόμενο μιας δυναμικής απάντησης του Τελ Αβίβ να απομακρύνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως διαφαίνεται μετά τη συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα χτες.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή. Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης στα αγγλικά, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή». Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι εντός των επόμενων 48 ωρών.

Επιπλέον, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές στην Αμερική ότι δεν επιδιώκει μια μεγάλη κλιμάκωση με το Ιράν. Το Politico επικαλέστηκε επίσης έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που είπε ότι θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν που δεν θα οδηγήσει σε συνολικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πτώση στην Ασία

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο μιας ιρανο-ισραηλινής σύγκρουσης, ενώ υπήρξε μια πιο επιφυλακτική στάση για τα οικονομικά στοιχεία που αναμένονται από την Κίνα και την Ιαπωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,74%, κλείνοντας στις 39.232,8 μονάδες, ενώ ο Topix υποχώρησε 0,23% στις 2.753,2 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,47%, ενώ ο Kosdaq μικρής κεφαλαιοποίησης απώλεσε 0,88%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε μικρότερη πτώση σε σύγκριση με άλλες ασιατικές αγορές, κλείνοντας στο -0,46% και στις 7.752 μονάδες, υποχωρώντας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε κατά 0,71% χαμηλότερα, ενώ ο CSI300 της ηπειρωτικής Κίνας κατάφερε να διαφοροποιηθεί, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η BNP Paribas αποκτά το 9% της Ageas από τη Fosun - Στα 730 εκατ. ευρώ το τίμημα

Μητσοτάκης - Our Oceans Conference: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι και γαλάζια

PwC Ελλάδας: Εισάγει τετραήμερη εργασία για τους νέους auditors

gazzetta
gazzetta reader insider insider