Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο +6% η BP

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο +6% η BP
Ανοδικά κινούνται οι δείκτες, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να επικεντρώνονται στα εταιρικά κέρδη και τις αναφορές οικονομικών δεδομένων.

Τελευταία ενημέρωση 17:48

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να επικεντρώνονται στα εταιρικά κέρδη και την εισροή νέων στοιχείων από το μέτωπο της οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούν να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στις μετοχές παρά το γεγονός πως δεν έχουν λάβει από επίσημα χείλη σαφές χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,55% στις 486,62 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,53% στις 4.679 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 0,64% στις 17.011 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται ανοδικά 0,75% στις 7.669 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 ανεβαίνει 0,61% στις 7.635 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,62% στις 10.002 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,43% στις 31.088 μονάδες.

Ελαφρώς χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ετήσια κέρδη ανακοίνωσε ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP την Τρίτη, μετά την πτώση των τιμών των ορυκτών καυσίμων. Η ενεργειακή εταιρεία σημείωσε υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης, που χρησιμοποιείται ως δείκτης καθαρού κέρδους, 13,8 δισ. δολαρίων για το 2023, μια απότομη πτώση από το ρεκόρ των 27,7 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 13,9 δισ. δολαρίων για το πλήρες έτος 2023, σύμφωνα με μια πρόβλεψη από την LSEG. Η μετοχή της εταιρεία σημειώνει άνοδο 6%.

Οριακά ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου η UBS, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα ξαναρχίσει επαναγορές μετοχών αξίας έως και 1 δισ. δολαρίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο όμιλος σημείωσε καθαρή ζημία ύψους 279 εκατ. δολαρίων για το τρίμηνο, τη δεύτερη συνεχόμενη ζημιά του λόγω του κόστους ενσωμάτωσης της ανταγωνιστικής Credit Suisse. Ωστόσο, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της LSEG περίμεναν μια ευρύτερη καθαρή ζημιά ύψους 372 εκατ. δολαρίων. Η μετοχή της υποχωρεί κατά 3,50%.

Στα νέα από το μέτωπο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, απρόσμενη άνοδο σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία την Τρίτη. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 8,9% τον προηγούμενο μήνα σε εποχιακά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Reuters, οι προβλέψεις για τις βιομηχανικές παραγγελίες ήταν πως θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Ασία: 4% άνοδος στο Χονγκ Κονγκ, 3% στην Κίνα

Σε μεικτό έδαφος κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τις μετοχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ να σημειώνουν ισχυρά κέρδη, ενώ η υπόλοιπη Ασία σημείωσε πτώση.

Τα νέα πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομίας στον κόσμο θα δημιουργήσει ένα κρατικό ταμείο για την ενίσχυση των αγορών, έδωσε ώθηση στο ταμπλό. Η Central Huijin Investment Ltd., το fund που κατέχει μερίδια της κινεζικής κυβέρνησης σε μεγάλες κρατικές τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις που ελέγχονται από την κυβέρνηση, υποσχέθηκε να επεκτείνει τις αγορές κεφαλαίων σε αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, για να βοηθήσει τις αγορές που υποχωρούν κάτω από μεγάλη πίεση πώλησης από την κρίση που καταγράφεται στην αγορά των ακινήτων και την επιβράδυνση της οικονομίας.

Στην Κίνα ο Shangai ενισχύθηκε κατά 3,23% στις 2.789 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Composite σημείωσε άλμα 6,22% στις 8.460 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε στο +4,04% στις 16.136 μονάδες,

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,56% στις 36.160 μονάδες, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε πτώση 0,58% στις 2.576 μονάδες.

Ειδικότερα, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε 0,8%.

Στην Αυστραλία ο ASX υποχώρησε 0,58% στις 7.581 μονάδες.

Αύξησε την πρόβλεψη της για τα ετήσια λειτουργικά κέρδη η Toyota Motor κατά σχεδόν 9% την Τρίτη, αφού τα κέρδη του τρίτου τριμήνου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών χάρη στο ασθενέστερο γιεν και τις ισχυρές πωλήσεις αυτοκινήτων και υβριδικών οχημάτων υψηλού περιθωρίου κέρδους. H μετοχή της έκλεισε στο +4,78%.

Αυξημένα κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε η Nintendo την Τρίτη αναβαθμίζοντας έτσι την ετήσια πρόβλεψη πωλήσεων για την κονσόλα – «ναυαρχίδα» της, Switch, στις 15,5 εκατ. μονάδες. Ο ιαπωνικός γίγαντας τυχερών παιχνιδιών προέβλεπε προηγουμένως πωλήσεις 15 εκατομμυρίων κονσολών Switch για το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 0,46%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider