Jefferies: Η «αναγέννηση» της Ελλάδας και η καθίζηση της Γερμανίας - Θετική για το εγχώριο επενδυτικό «story»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Jefferies: Η «αναγέννηση» της Ελλάδας και η καθίζηση της Γερμανίας - Θετική για το εγχώριο επενδυτικό «story»
Στη σύγκριση μεταξύ των πορείας της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία έτη και της «αναγέννησης» αυτής και της καθίζησης της άλλοτε κραταιάς Γερμανίας, καταπιάνεται Christopher Wood επικεφαλής στρατηγικής της Jefferies για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, στη θεματική «Greed and Fear».

Στη σύγκριση μεταξύ των πορείας της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία έτη και της «αναγέννησης» αυτής και της καθίζησης της άλλοτε κραταιάς Γερμανίας, καταπιάνεται o Christopher Wood, επικεφαλής στρατηγικής της Jefferies για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, στη θεματική «Greed and Fear».

Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί μια πιο «bullish» θέση για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης έναντι της Βόρειας, εν μέρει, διότι ο Νότος λαμβάνει μια ισχυρή στήριξη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παραμένει πιο «bearish» ευρύτερα για την Ευρώπη και κυρίως για τη Γερμανία.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, ο Wood αναφέρει πως η χώρα έλαβε προκαταρκτική έγκριση για την επόμενη δόση των 3,64 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έχει ήδη λάβει 11,1 δισ. ευρώ, ή σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των 36 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει μεταξύ 2021 - 2026. Το μέγεθος των ροών αυτών είναι σημαντικό σε σχέση με το ΑΕΠ, με τα συνολικά 36 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία ισοδυναμούν με το 17% του ετήσιου ελληνικού ονομαστικού ΑΕΠ ύψους 215 δισ. ευρώ.

Jefferies

«Εάν αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα παραμένει η ευρωπαϊκή οικονομία για την οποία είμαστε πιο θετικοί, ο άλλος είναι ότι η Ελλάδα έχει την πιο φιλικά προσκείμενη προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση της Ευρώπης, ενώ η Γερμανία, έχει προφανώς το αντίθετο», αναφέρει ο Wood.

Ο ίδιος αναφέρεται και στην κίνηση του υπουργείου Οικονομικών να αποπληρώσει πρόωρα τις επόμενες ημέρες, μέρος των διμερών κρατικών δανείων ύψους 53 δισ. ευρώ από άλλα μέλη της Ευρωζώνης, που εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο της πακέτους διάσωσης το 2010 - 2012. Το ποσό που θα αποπληρωθεί είναι 5,3 δισ. ευρώ και ακολουθεί μια παρόμοια πρόωρη αποπληρωμή ύψους 2,7 δισ. ευρώ που είχε υλοποιηθεί πριν από έναν χρόνο. «Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα όλα τα υπόλοιπα δανείων προς το ΔΝΤ, από τα 28 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν συνολικά μεταξύ 2010 - 2014», όπως αναφέρει η Jefferies.

Ως προς το Χρηματιστήριο, η Jefferies επισημαίνει πως βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων για το 2023 μεταξύ όλων των αγορών της Ευρωζώνης, καθώς ο MSCI Greece έχει υπεραποδώσει έναντι του δείκτη MSCI της Ευρωζώνης κατά 20% από τις αρχές του έτους και κατά 35% από τις αρχές του 2021. Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι τιμές των ελληνικών οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 11,9% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και είναι 58% υψηλότερα από το χαμηλό το τρίτου τριμήνου του 2017, αν και παραμένουν 9% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο πριν από την κρίση, στο τρίτο τρίμηνο του 2008.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε επίσης ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται για έκτη συνεχή χρονιά το 2022, μετά τα χαμηλά του 2016. Έτσι, οι τιμές των γραφείων και των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση και 5,0% αντίστοιχα το 2022 και είναι κατά 20% και 27% υψηλότερα από το 2016, αντίστοιχα.

Τέλος, όπως αναφέρει η Jefferies, η αντίθεση μεταξύ της «αναγέννησης» της Ελλάδας και της σημερινής κατάστασης της Γερμανίας είναι εκπληκτική, δεδομένης της εντελώς αντίθετης θέσης που βρίσκονταν πριν από δέκα χρόνια. Εν τω μεταξύ, από τα πολλά «αυτογκόλ» που έχει βάλει η σημερινή γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο ήταν η βεβιασμένη απόφαση να στερήσει η γερμανική επιχειρηματικότητα τη φθηνή ρωσική ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μελλοντικοί ιστορικοί πιθανότατα θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία θα καταλήξει ο μεγαλύτερος χαμένος από την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να θεωρηθούν ως ο μεγαλύτερος νικητής της ευρύτερης σύγκρουσης στο πεδίο της Ουκρανίας. Η Ουάσιγκτον ήταν πάντα αντίθετη στην κατασκευή του Nord Stream II, με πιέσεις στις οποίες αντιστάθηκε η Άνγκελα Μέρκελ καθ' όλη τη διάρκεια των 16 ετών της ως Καγκελάριος. Πλέον, μία μεγάλη εξαγωγός αγορά είναι πλέον διαθέσιμη στους Αμερικανούς εξαγωγείς LNG, όπως σημειώνει η Jefferies.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider