Δεύτερο σερί αποφασιστικό βήμα από το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεύτερο σερί αποφασιστικό βήμα από το Χρηματιστήριο
Η ανοδική εκτίναξη του Χρηματιστηρίου την Τρίτη είχε συνέχεια και μάλιστα αρκετά αποφασιστική. Νέα άνοδος για τράπεζες, ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ και CENER. Πάνω από τα 34 ο ΜΥΤΙΛ.

Η ανοδική εκτίναξη του Χρηματιστηρίου την Τρίτη είχε συνέχεια και μάλιστα αρκετά αποφασιστική καθώς οι αγοραστές απορρόφησαν την όποια προσφορά προέκυπτε οδηγώντας μάλιστα το bid αρκετά υψηλότερα.

Στις δημοπρασίες ανακόπηκε μερικώς η ορμή που άρχιζε να βγάζει η αγορά και ειδικά στις τράπεζες, με υψηλό ανεκτέλεστο εντολών αγοράς σε Eurobank. Και όλα αυτά όταν το γεωπολιτικό ρίσκο αυξάνεται, σε ένα σκηνικό αρκετά εύθραυστο για τις αγορές, καθώς αύριο ανακοινώνεται και η πορεία του πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, που θα κρίνει πολλά.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank σημειώνουν ότι με τις εποχικά προσαρμοσμένες τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται σχεδόν κατά 3% από τον Αύγουστο, ο επίσημος ΔΤΚ (+0,26% έναντι +0,63% τον προηγούμενο μήνα) θα ξεπεράσει ελαφρώς τον δομικό (+0,24% έναντι +0,28%). Αυτό θα επιτρέψει στον δομικό ΔΤΚ να μειωθεί από το 4,4% στο 4% με τον επίσημο πληθωρισμό να κινείται από το 3,7% στο 3,5%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα δώσει ανάσα στις μετοχές αλλά και στη Fed που κουβαλάει ακόμη το βάρος των επιτοκίων και να επιτύχει το soft landing που επιδιώκει.

Επιστρέφοντας στα εγχώρια, πιστοποίηση για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η εξαμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), καθώς αποτυπώνεται η διαρκής και βιώσιμη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας στο σήμερα αλλά και σε μεσοπρόθεσμη βάση, με την Ελλάδα να υπεραποδίδει σε επίπεδο δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και απομείωσης χρέους.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ κάνει λόγο για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 1% φέτος, διαμορφούμενο ακόμα υψηλότερα στα επόμενα χρόνια. Το 2024 η Ελλάδα αναμένεται να διπλασιάσει το πρωτογενές πλεόνασμά της στο 2%, διατηρώντας το σταθερό και το επόμενο έτος, ενώ την τριετία 2026-2027-2028 η οικονομία θα παράγει ακόμη καλύτερο αποτελέσμα, στο 2,2%. Η προβολή του ΔΝΤ προσεγγίζει κατά πολύ επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση που η ελληνική κυβέρνηση περιγράφει στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε στις 2 Οκτωβρίου, θέτοντας ως στόχο το 1,1% φέτος, το 2,1% το 2024, και το 3% το 2025.

Το Ταμείο προσδοκά πως η Ελλάδα θα έχει σε ορίζοντα πενταετίας «πετάξει από πάνω της» ένας χρέος που αντιστοιχεί σε ποσοστό 22,7% επί του ΑΕΠ, ήτοι από 168% του ΑΕΠ το 2023, στο 145,3% του ΑΕΠ το 2028.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του ΧΑ και όπως είχε αναλύσει το insider.gr το Χρηματιστήριο, όντας και μια ρηχή, αναδυόμενη, low driven αγορά, εκτεθειμένη στις «επιθετικές» στρατηγικές των funds και των «fast money» επενδυτών που τοποθετούνται σε αυτές και έχοντας και τις δικές του ατέλειες και εναπομείναντα ανοιχτά «ρήγματα» ως προς τη δομή του, ακολούθησε με μεγαλύτερη ένταση το κύμα ρευστοποιήσεων. Σε αυτό συνέβαλαν και τα υψηλά κέρδη που έχουν καταγράψει τα χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν στην αγορά από τον Οκτώβριο του 2022, όταν ξεκίνησε μια ισχυρή ανοδική κίνηση από τις 783 μονάδες, μέχρι και τις 1.344,47 μονάδες. Τα emerging funds λοιπόν, προβαίνουν σε μια σταδιακή αποεπένδυση από την εγχώρια αγορά και έχοντας, «χτίσει» όλο αυτό το διάστημα και για τα δεδομένα της αγοράς πάντα, σημαντικές θέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους και τράπεζες και με «γεμάτο» το σακούλι των κερδών δε διστάζουν να «πυροβολήσουν» και να κλείνουν θέσεις ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα, από τη στιγμή που ο στόχος τους έχει επιτευχθεί.

Ωστόσο, η αντίδραση των αγοραστών τις δύο τελευταίες ημέρες ήταν άκρως ισχυρή, καθώς εκδηλώθηκε με ισχυρό τζίρο ενώ προέβη και σε αποφασιστική διάσπαση του απλό ΚΜΟ 200 στις 1.158 μονάδες και των 1.162 μονάδων όπου εντοπίζονταν ο εκθετικός ΚΜΟ 200. Πέραν αυτού ο τραπεζικός δείκτης πέρασε ξανά πάνω από τις 900 μονάδες και με η διάσπαση των 921,70 μονάδων φέρνει νέο κύμα αγοραστικών εντολών, με ορίζοντα τις 1.000 μονάδες πλέον.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,55% στις 1.175,78 μονάδες, σπάζοντας αρκετά αποφασιστικά κρίμες αντιστάσεις και δείχνοντας πως μπορεί να επιστρέψει πάνω από τις 1.200 μονάδες, με πλειάδα τίτλων να ρολάρουν πέρα από τις τράπεζες.

Ο τζίρος ήταν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση υψηλός δείχνοντας ακριβώς πως η άνοδος δεν ήταν κούφια, πείθοντας αρκετούς δύσπιστους να αρχίζουν σταδιακά να τοποθετούνται. Συγκεκριμένα ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ με πακέτα μόλις στις 920 χιλ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,36% στις 2.875,69 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,37% στις 929,36 μονάδες.

Στις τράπεζες αποφασιστικό βήμα έκανε σήμερα η Alpha Bank καθώς κατέγραψε άνοδο 3,07% στα 1,274 ευρώ, ενώ η διάπσαση των 1,28 ευρώ που επιχειρήθηκε και σήμερα θα τη φέρουν πιο κοντά στα 1,36 και 1,42 ευρώ για αρχή. Συνέχεια στο ράλι είχε και η ΕΤΕ που φλέρταρε με τα 5,40 ευρώ κλείνοντας με κέρδη 1,58% στα 5,384 ευρώ. Κέρδη 1,57% για την Πειραιώς στα 2,84 ευρώ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισε η Eurobank στο -0,10% και τα 1,4825 ευρώ, φορτώνοντας ωστόσο δυνάμεις για τα 1,55 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο πραγματοποίησαν επίσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η Aegean στο 3,58% και τα 10,42 ευρώ, αλλά και η Cenergy στο 3,57% και τα 6,10 ευρώ. Δυναμική επάνοδος επίσης για τη ΔΕΗ με κέρδη 3,22% στα 9,47 ευρώ, αλλά και για ΜΟΗ στο 3,08% και τα 22,10 ευρώ.

Πάνω από τα 34 ευρώ επέστρεψε η Μυτιληναίος με κέρδη 2,15%, ενώ αντίδραση έβγαλαν και τα υπόλοιπα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου, με τη ΒΙΟ στο 2,29% και την ΕΛΧΑ στο 3,49%.

Ηπιότερα άνοδος για ΕΧΑΕ, Lamda, ΕΥΔΑΠ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η Fourlis με άνοδο 3,19% στα 4,20 ευρώ, η Ideal στο 3,02% και ο ΑΔΜΗΕ στο 2,81%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Επιστρέφουν στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι - Οι πιο ευαίσθητες και ανθεκτικές αγορές μετοχών

ΤΧΣ: Ο κύβος ερρίφθη για αποεπένδυση από την Εθνική τον Νοέμβριο – Τα σενάρια και ο ρόλος των αγορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider