Τελ. ενημέρωση 15:45
Από έναν άκρως αρνητικό Σεπτέμβριος προσπαθούν να απομακρυνθούν οι αγορές και ιδιαίτερα το ΧΑ μπαίνοντας σε έναν μήνα, με προσδοκίες αντίδρασης έρχεται - κάτι που προ ώρας δε γίνεται - καθώς η S&P θα μιλήσει προς τα τέλη του μήνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δίνοντας πιθανώς και την επενδυτική βαθμίδα.
Ο φετινός Σεπτέμβριος ο 4ος κατά σειρά σε ετήσια βάση που ο S&P 500 και ο STOXX 600 υποχώρησαν αισθητά, καθώς και η 7η συνεχόμενη χρονιά που το παγκόσμιο σύνολο ομολόγων του Bloomberg υποχώρησε για τον μήνα. «Η ζημιά στα ομόλογα ήταν πιο σοβαρή και πιο σταθερή από ό,τι για τις μετοχές. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια καταστροφή αξίας στα ομόλογα χωρίς να υπάρχει κάποιο άγχος κάπου. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε τι ακριβώς μπορεί να βγει στην επιφάνεια», αναφέρουν οι αναλυτές.
Τα καλά νέα καθώς αυτός ο μήνας είναι ότι οι ΗΠΑ απέτρεψαν ένα shutdown λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας το βράδυ του Σαββάτου που θα διατηρήσει τη λειτουργία της κυβέρνησης μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Πολλά τα δεδομένα διεθνώς που θα πρέπει να αποκωδικοποιησουν οι επενδυτές με αιχμή τα αμερικανικά payrolls την Παρασκευή. Πριν από αυτό, τα JOLTS (αύριο) και ADP (Τετάρτη) θα δώσουν κάποιες πρώτες ενδείξεις.
Τα κυριότερα σημεία για το υπόλοιπο της εβδομάδας είναι ο ISM των ΗΠΑ και μια ομιλία του Πάουελ σήμερα, μια αναμονή από την RBA αύριο, οι υπηρεσίες PMI των ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, ο PPI της Ευρωζώνης και η ομιλία της Λαγκάρντ την Τετάρτη.
Περνώντας στο ταμπλό του ΧΑ, αρκετοί έσπευσαν να θεωρήσουν πως η αντίδραση της Παρασκευής αποτελεί την αρχή για μια νέα ανοδική κίνηση, ωστόσο οι πωλητές δε φαίνεται να έχουν πει τη τελευταία τους λέξη. Η αντίδραση ήταν σε μεγάλο βαθμό κούφια, χωρίς τζίρο και με τις τράπεζες απούσες, με ότι συνεπάγεται αυτό για τη συνέχεια. Ενδεικτικό είναι πως λίγο πριν τις δημοπρασίες, ο τζίρος οριακά ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αρκετοί βραχυπρόθεσμοι πόνταραν σε ένα ανοδικό gap της Wall Street κάτι που δε συνέβη, και πιθανώς από σήμερα να φανούν οι πραγματικές διαθέσεις των funds, όταν το κλίμα θα έχει ξεκαθαρίσει και οι όποιες ανοδικές αναλαμπές σβήσουν.
Το insider.gr έχει τονίσει πολλάκις πως η διόρθωση στο Χρηματιστήριο και ιδιαίτερα στις τράπεζες δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ειδικά στην Πειραιώς και στην Alpha Bank, παραμένουν τα υψηλά gap των εκλογών, προς τα 2,50 και 1,20 ευρώ αντίστοιχα. Όταν αρχίζουν σταδιακά να κλείσουν αυτά, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να δώσουν ρυθμό στην αγορά. Πιθανώς λοιπόν να δούμε ένα νέο τεστ σε κρίσιμες στηρίξεις, προτού η αγορά βρει ξανά τα πατήματά της για μια νέα ανοδική κίνηση.
Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «τεχνικά η αγορά συνεχίζει να συντηρεί την ζώνη του 1200 περιμένοντας ουσιαστικά να δει αν η πτωτική φάση των ξένων τελείωσε. Η αντίδραση ήρθε στο κλείσιμο της εβδομάδας με την αγορά απλά να κλείνει στις 1200 μονάδες. Η αγορά συντήρησε τον 9αρη μηνιαίο κινητό μέσο όρο ενώ συνεχίζει να έχει κάστρο τον 200αρη λίγο χαμηλότερα. Οι ταλαντωτές μας σε ιδανική θέση με τα stop μας για είσοδο πλέον σε απόσταση βολής στις 1240 μονάδες. Αν τα χαμηλά περιόδου χαθούν και μόνο μπορούμε άμεσα να δούμε συνέχιση της κίνησης με τις πιθανότητες να είναι μικρές Να σημειωθεί πως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τον Σεπτέμβριο με απώλειες 7,86%, ο FTSE25 στο -7,82% και ο τραπεζικός δείκτης στο -13,64%».
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει πλέον κατά 1,16% στις 1.195,34 μονάδες με τον τζίρο στα 34 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 1,35% και ο τραπεζικός 1,79% στις 901,73 μονάδες.
Στις τράπεζες έντονα πτωτικά κινείται η Πειραιώς με τις πιέσεις να εντείνονται στα παράγωγα. Η μετοχή υποχωρεί κατά 3,13% στα 2,722 ευρώ, με τη Eurobank στο -2,19% και τα 1,427 ευρώ, και την Alpha Bank στο -0,91% και τα 1,247 ευρώ. Πιο ήπιες απώλειες καταγράφει η ΕΤΕ στα 5,30 ευρώ.
Παράλληλα, στο -2% βρίσκεται η ΔΕΗ στα 9,31 ευρώ, με την Titan στο -1,13% παρά το profit taking και την υπεραπόδοση των τελευταίων ημερών. Νέες πιέσεις προς τη Μυτιληναίος που διολισθαίνει κατά 2,81% στα 33,90 ευρώ, με τη Βιοχάλκο στο -2,26% και την ΕΛΧΑ στο -2,08%. Ηπιότερες πιέσεις περνάνε σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ και Jumbo καθώς έστω και μερικώς τραβιέται η προσφορά πιο ήπια.
Αντίδραση βγαίνει μόνο από ΟΤΕ και αυτή είναι μηδεμινή σχεδόν, με τα ΕΛΠΕ στο 0,40% και την Τέρνα Ενεργειακή στο 0,48%.
Κέρδη 1,09% καταγράφει η η Σαράντης στα 7,43 ευρώ. Ευρύτερα το ταμπλό βάφεται κόκκινο με 1:2,1 μετοχές πτωτικά έναντι ανοδικών.