Ξεκινά κάλυψη της ΔΕΗ η JP Morgan με σύσταση «overweight» - Η κρυφή αξία από την εξαγορά της Enel Romania

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά κάλυψη της ΔΕΗ η JP Morgan με σύσταση «overweight» - Η κρυφή αξία από την εξαγορά της Enel Romania
Την κάλυψη της μετοχής της μεγαλύτερης ολοκληρωμένης ελληνικής εταιρείας κοινής ωφέλειας, όπως χαρακτηρίζει τη ΔΕΗ, ξεκίνησε η JP Morgan, θέτοντας σύσταση «overweight» με τιμή στόχο τα 13,50 ευρώ.

Την κάλυψη της μετοχής της μεγαλύτερης ολοκληρωμένης ελληνικής εταιρείας κοινής ωφέλειας, όπως χαρακτηρίζει τη ΔΕΗ, ξεκίνησε η JP Morgan, θέτοντας σύσταση «overweight» με τιμή στόχο τα 13,50 ευρώ.

Μάλιστα, η μετοχή της εισηγμένης αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή του αμερικανικού οίκου από τον κλάδο των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της ζώνης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Όπως σημειώνει η αναλύτρια της JP Morgan που καλύπτει τον κλάδο, η εταιρεία ξεκίνησε ένα «ταξίδι» μετασχηματισμού και ανάπτυξης το 2021, με πάνω από 9 δισ. ευρώ επενδυτικό πρόγραμμα για το 2022 - 2026, το οποίο διαταράχθηκε από διάφορα γεγονότα κατά το 2022.

Εν μέσω ενός ομαλοποιημένου σκηνικού τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και σε επίπεδο πολιτικής, η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 56% για φέτος, με τον οίκο να εντοπίζει περιθώρια για μια περαιτέρω υπεραπόδοση. Με τις αναμενόμενες επεκτάσεις δυναμικότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα σε 5 GW περίπου έως το 2027 (έναντι της τρέχουσας που βρίσκεται χαμηλότερα του 1 GW), η JP Morgan εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα πετύχει σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, (το 2023 - 2026 EPS CAGR - μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 40% έναντι μέσου όρου 5% των ολοκληρωμένων εταιρειών), με περαιτέρω ενίσχυση από την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς περιουσιακών στοιχείων της Enel Romania ύψους 1,3 δισ. ευρώ περίπου (δεν εντάσσεται ακόμη στις προβλέψεις της JP Morgan).

Η σύσταση υποστηρίζεται και από το συνεχιζόμενο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, με την αναλύτρια του οίκου να βλέπει ένα ελκυστικό «risk - reward» προφίλ για τη ΔΕΗ, τοποθετώντας την στη λίστα μετοχών «on Positive Catalyst Watch into YE», καθώς αναμένει το κλείσιμο της εξαγοράς της Enel Romania στο τέλος του τρίτου τριμήνου, ενώ προς το τέλος του έτους αναμένει από τη ΔΕΗ να προσφέρει μια περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξή της και τους στόχους που θα θέσει.

Σύμφωνα με τη JP Morgan, τα γεωπολιτικά γεγονότα και τα γεγονότα της αγοράς το περσινό έτος έχουν, όπως είναι αναμενόμενο, έχουν θέσει εκτός της αρχικής της στρατηγικής, τη ΔΕΗ, που είχε οριστεί το Νοέμβριο του 2021. Συνεπώς, η διοίκηση επανέλαβε τις σταθερές προθέσεις της να παροπλίσει τη λιγνιτική παραγωγή (γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει το μείγμα παραγωγής), ενώ παραμένει ο στόχος για ΑΠΕ 5 GW περίπου μέχρι το 2026 - 2027.

Παράλληλα, οι αναλυτές στρατηγικής του οίκου, στη ζώνη CEEMEA θέτουν σύσταση «overweight» για τις ελληνικές μετοχές λόγω: 1) των ισχυρών μακροοικονομικών, στη βάση των συνεχιζόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ενισχύονται από την ευρεία εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας που αναμένεται να διατηρήσει την εγχώρια αναπτυξιακή δυναμική υψηλότερα από την ευρωπαϊκή, με ανθεκτικότητα στον παγκόσμιο κίνδυνο ύφεσης, και 2) τη χαμηλή τοποθέτηση των funds - που επενδύουν στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές - στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Η συγχώνευση και εξαγορά της Enel Romania ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρίτου τριμήνου. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνεται στα τρέχοντα νούμερα ακόμη, αλλά μπορεί δυνητικά να προσθέσει μια αξία μεταξύ 1 - 4 ευρώ στην τιμή στόχο που θέτει η JP Morgan. Επί του παρόντος υπάρχουν περιορισμένες λεπτομέρειες και χαμηλή ορατότητα, ενώ το ευμετάβλητο ιστορικό της ρουμανικής νομοθεσίας δικαιολογεί επίσης ένα βαθμό επιφυλακτικότητας σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας αξίας της συμφωνίας, κατά τον αμερικανικό οίκο.

Η τιμή στόχος που ορίζει η JP Morgan στα 13,50 ευρώ, στηρίζεται σε δείκτη EV/EBITDA στο 5,5x για την αξία της συμβατικής μονάδας παραγωγής και λιανικής (discount στο 25% έναντι των αντίστοιχων εταρειών για να ληφθεί υπόψη το κατώτερο μείγμα περιουσιακών στοιχείων παραγωγής και τους κινδύνους μεριδίου αγοράς προμήθειας) και 12x EV/EBITDA του μέσου όρου για τα EBITDA 2024 - 2025 των ΑΠΕ (σε ευθυγράμμιση έναντι των ομοτίμων που συνεπάγεται έναν δείκτη EV/EBITDA στο 4x για το 2026, όταν όλα τα έργα θα είναι σε λειτουργία). Οι εκτιμήσεις του οίκου για τα EBITDA και τα EPS τη χρονική περίοδο 2023 - 2025 είναι κατά μέσο όρο, κατά 6% και 11% υψηλότερα έναντι των εκτιμήσεων του consensus των αναλυτών του Bloomberg.

Επιπλέον, η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται δείκτη P/E για το 2024 στο 13x με αύξηση 40% στα κέρδη ανά μετοχή για την περίοδο 2023 - 2026 (το consensus των αναλυτών του Bloomberg αναμένει αύξηση 30%), ενώ οι αντίστοιχες εταιρείες διαπραγματεύονται στο 11x σε όρους Ρ/Ε που συνδυάζεται με 5% περίπου αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή.

Να σημειωθεί, πως η εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της Enel Romania είναι σύμφωνη με τη δηλωμένη στρατηγική της ΔEΗ για επέκταση εκτός Ελλάδας, αύξηση του μεριδίου αγοράς της στη ΝΑ Ευρώπη και επέκτασης τoυ χαρτοφυλακίου παραγωγής ΑΠΕ. Παρά την πολυπλοκότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων στη Ρουμανία και τη σχέση της Enel με τη ρυθμιστική αρχή, η οποία ιστορικά είναι μάλλον δύσκολη, η στάση της διοίκησης είναι αρκετά εποικοδομητική, όπως αντικατοπτρίζεται στο guidance για EBITDA ύψους 300 εκατ. ευρώ από τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ μετά τη συναλλαγή, το καθαρό χρέος ως προς τον δείκτη EBITDA αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα από τον στόχο του 3,5x.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Το φαινόμενο «Barbenheimer» στις αγορές μετοχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider