Το «ράλι» των μετοχών που οδήγησε το Χρηματιστήριο υψηλότερα από τις 1.290 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «ράλι» των μετοχών που οδήγησε το Χρηματιστήριο υψηλότερα από τις 1.290 μονάδες
Με ράλι των τραπεζών, Lamda, Aegean και Intrakat έσπασε το φράγμα των 1.290 μονάδων το Χρηματιστήριο.

Σε νέα ιστορικά υψηλά 9ετίας αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να αποτελούν το βασικό «μοχλό» ανόδου, αλλά τις Aegean, Intrakat, Lamda και ΕΧΑΕ να τροφοδοτούν την αγορά με νέα «καύσιμα» για τη διάσπαση των επιπέδων των 1.285 μονάδων και προς τις 1.290 μονάδες.

Η αγορά μετά το ράλι της Παρασκευής σε Wall Street και Ευρώπη κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα σήμερα και με μια διαφοροποίηση από τις μεγάλες διεθνείς αγορές. Βέβαια, στα ενδοσυνεδριακά υψηλά και προς τις δημοπρασίες υπήρξε ένα ήπιο κλείσιμο από μερίδα επενδυτών που δεν πτόησε φυσικά τους αγοραστές να καλύψουν την όποια προσφορά προέκυπτε και να ζητήσουν ακόμη περισσότερα τεμάχια στις δημοπρασίες.

Να σημειωθεί πως ο Οκτώβριος του 2022 αποτέλεσε την απαρχή της ισχυρής ανοδικής κίνησης, με το Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί 31 ανοδικά εβδομαδιαία κλεισίματα από τα συνολικά 39, και να αναρριχάται από τις 783 προς τις 1.278 μονάδες πλέον. Πέραν αυτού μετά από 9,5 έτη συνεχόμενης πτώσης και φυγής κεφαλαίων (2007 - 2016) η εγχώρια αγορά εισέρχεται σε ένα μια χρονική σειρά με κυρίαρχο αίσθημα την αναζήτηση κατεύθυνσης και ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης με αρκετές ενδείξεις εξόδου από το στενό εύρος τιμών (range) της τελευταίας εξαετίας, με αλλαγή πολικότητας και τοποθέτησης στο «άρμα» μιας μακροχρόνιας ανοδικής τάσης.

Στο τεχνικό σκέλος, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα ισχυρό «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει εκ νέου ανοδικά για το 200%.

Παράλληλα, στην πρώτη θέση παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε δύο χρονικές βάσεις σύγκρισης, τόσο για το δεύτερο τρίμηνο όσο και για ολόκληρο το 2023 - μεταξύ των 38 assets (μετοχές, ομόλογα, FX και εμπορεύματα) που εξετάζει η Deutsche Bank, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών.

Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο καταλαμβάνει την πρώτη θέση τόσο για το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 22,9%, όσο και από τις αρχές του έτους, έχοντας ενισχυθεί κατά 39,9%, αφήνοντας το Nasdaq στη δεύτερη θέση με άνοδο της τάξεως του 32,3% για το 2023. Επιπλέον, η εγχώρια αγορά κατάφερε να διαχωρίσει σημαντικά τη θέση και την πορεία της, έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο Stoxx 600 «αποχαιρέτησε» το δεύτερο τρίμηνο με άνοδο 2,7%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 3,3%, ο FTSE 100 κινήθηκε κατά 0,4% χαμηλότερα, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν τόσο ο FTSE MIB όσο και ο IBEX 35.

Περιορισμένη σε διάρκεια, η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ θα παραμείνει κλειστή και αύριο λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας. Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται ενόψει Παρασκευής στα αμερικανικά payrolls που θα φανερώσουν σε πιο σημείο βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ και το αν βρισκόμαστε κοντά σε μια, έστω και ήπια, ύφεση.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, οι δημοπρασίες έδωσαν μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά εν αντιθέσει με άλλες φορές που έβγαινε ένα profit taking. Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών σήμερα, κλείνοντας με άνοδο 1,10% στι 1.292,72 μονάδες, με τον τζίρο στα 85,39 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερος από τον πήχη των 108 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,2% στις 3.135,94 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει με κέρδη 2% στι 1.029,25 μονάδες.

Στις τράπεζες ξεχώρισε η Πειραιώς που κατέγραψε μίνι ράλι 3% στα 3,10 ευρώ και νέα ιστορικά υψηλά, με την ΕΤΕ να ακολουθεί στο 2,75% και τα 6,118 ευρώ και τη Eurobank στο 1,46% και τα 1,531 ευρώ. Κέρδη και για την Alpha Bank στο 1,13% και τα 1,517 ευρώ. Η τελευταία αποτελεί μάλιστα και τη μετοχή που αναζητεί την επόμενη κορυφή και τα προ πανδημίας υψηλά.

Ράλι δίχως τέλος για την Aegean που πλέον ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση με ράλι 3,7% στα 11,20 ευρώ και τη Lamda να αντιδρά επιθετικά μετά απο πολύμηνη συσσώρευση με εκτόνωση 6,31% στα 7,165 ευρώ. Τα βλέμματα συνεχίζει να κλέβει η Jumbo με κέρδη 3,17% στα 26 ευρώ πλέον και νέα υψηλά.

Ισχυρή άνοδος επίσης για τον ΟΠΑΠ (1,44%), την Τιτάν (1,96%), τη Μυτιληναίος (1,73%).

Πάρτι και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον ΟΛΠ να ενισχύεται κατά 5,78%, την Τεχνική Ολυμπιακή στο 5,22% και την Ιντρακάτ στο 4,35% και τα 2,40 ευρώ, σηματοδοτώντας μια ακόμη μετοχή σε ιστορικά υψηλά.

66 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, 42 με αρνητικό και 49 παρέμεινα αμετάβλητές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Παραμένει στην κορυφή του κόσμου το Χρηματιστήριο Αθηνών

Φορέας Ακινήτων: Έρχονται θεσμικές τροποποιήσεις ή και ολικός ανασχεδιασμός για την προστασία της κατοικίας των ευάλωτων 

gazzetta
gazzetta reader insider insider