Νέο «άλμα» στο Χρηματιστήριο με πρωταγωνιστές τράπεζες και Jumbo

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «άλμα» στο Χρηματιστήριο με πρωταγωνιστές τράπεζες και Jumbo
«Ράλι» για Jumbo, τράπεζες και νέα ιστορικά υψηλά σε Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με εμφατικό τρόπο επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο, καθώς μετά τις διορθωτικές κινήσεις και την αργία της Δευτέρας, έσπευσαν αρκετά επιθετικά να λάβουν θέσεις και να τοποθετηθούν σε τράπεζες, Jumbo, κατασκευές και ενέργεια.

Χωρίς να αφήσουν περιθώριο αμφισβήτησης, ανέβασαν ταχύτητα και προς τις δημοπρασίες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 143 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας τη δύναμη της αγοράς και την κίνηση προς τις 1.261 μονάδες αρχικώς, με επόμενους στόχους τις 1.300 και 1.400 μονάδες. Όπως φάνηκε, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη ώστε να αποφορτιστεί η αγορά από τα υπεραγορασμένα επίπεδα, με τους επενδυτές που έγραψαν σημαντικές υπεραξίες, να κατοχυρώνουν κέρδη και να επανέρχονται από ελαφρώς πιο χαμηλά επίπεδα εισόδου, διατηρώντας στο ακέραιο τη long θέση τους.

Οι εισροές ήταν σταθερές καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με έμφαση στις τράπεζες, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τη Jumbo και τη Mytilineos.

Περαιτέρω ώθηση στην αγορά, έδωσαν οι συνεχείς βελτιώσεις από τους ξένους οίκους τόσο για τις τράπεζες όσο και για την οικονομία. Η Goldman Sachs επανέλαβε τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές στόχους στα 1,95 (από 1,70 ευρώ) στα 6,90 ευρώ (από 6,20 ευρώ) και στα 3,35 ευρώ (από 2,75 ευρώ) αντίστοιχα. Από την άλλη, διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ πλέον, από 1,55 ευρώ προηγουμένως. Να σημειωθεί πως οι αναλυτές του οίκου διατηρούν σταθερό το κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE) στο 16% και για τις τέσσερις.

Επιπλέον, «ταύρος» για την Ελλάδα συνεχίζει να δηλώνει η Morgan Stanley, αναμένοντας μια ισχυρή ανάπτυξη στη διετία και τοποθετώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλους του 2023 - αρχές του 2024.

Με τον τραπεζικό δείκτη να αποτελεί «κλειδί» για την τάση της αγοράς, ο κλάδος διέσπασε με εμφατικό τρόπο τις 1.000 μονάδες, με αυξημένο όγκο συναλλαγών και πραγματοποιώντας παραπάνω από 1/3 του συνολικού τζίρου.

Επιπλέον, η αγορά αρχίζει να βλέπει μια θετική έκβαση και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αναμένοντας μια αυτοδύναμη ΝΔ ανεξαρτήτως των κομμάτων που θα βρεθούν εντός Βουλής. Το τέλος των εκλογών θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα στους επενδυτές εξαλείφοντας πλήρως το πολιτικό ρίσκο.

Βέβαια, εν αναμονή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, υπάρχουν αρκετοί θετικοί «καταλύτες» μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο.

Συγκεκριμένα, αύριο στις 6 Ιουνίου πραγματοποιείται το «Investor Day» της Alpha Bank, στις 7 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, στις 9 Ιουνίου η Fitch θα προβεί σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (την ίδια ημέρα οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό), στις 13 - 15 πραγματοποιείται το European Financials Conference της Goldman Sachs στο Παρίσι και την ίδια ημερομηνία (13 Ιουνίου) θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΕΧΑΕ στη Γενεύη και στις 22 του μήνα στο Παρίσι για τα mid caps - στρατηγικές κινήσεις που ενισχύουν την προβολή και την εξωστρέφεια της αγοράς. Μεταξύ αυτών, στις 19 Ιουνίου οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν με στελέχη της Moody's. Κάπως έτσι, αυτή η αρκετά πλούσια ατζέντα, αναμένεται να δώσει μια κίνηση στην αγορά που θα τη φέρει πιο κοντά προς τη ανοδική διάσπαση κρίσιμων επιπέδων (προς τις 1.261 μονάδες, με το βλέμμα στις 1.300 και 1.400 μονάδες).

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό καταγράφοντας άνοδο 2,21% στις 1.244,75 μονάδες, με όφελος 26,89 μονάδες. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 143 εκατ. ευρώ με 16,24 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 2,5% στις 3.027,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 3,84% στις 1.000,06 μονάδες.

Οι τράπεζες έσπασαν τα κοντέρ, με την Alpha Bank να ηγείται της ανόδου, καθώς η αγορά προεξοφλεί θετικές εξελίξεις από το αυριανό Investor Day. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 4,49% στα 1,4775 ευρώ, με την ΕΤΕ να ακολουθεί στο 4,14% και στα 6,04 ευρώ, και την Πειραιώς να συνεχίζει την ανοδική της κίνηση κλείνοντας στο 3,67% και τα 2,882 ευρώ. Η ΠΕΙΡ έχει καταγράψει «ράλι» 100,42% από τις αρχές τους έτους. Η Eurobank ενισχύθηκε κατά 3,13% στα 1,4995 ευρώ.

Νέο «άλμα» ανόδου για την Jumbo που πάτησε στα 24 ευρώ με «ράλι» 6,19 ευρώ και τζίρο 6,68 εκατ. με τις δημοπρασίες να φέρνουν υψηλότερα τη μετοχή και τους long να δείχνουν την άκρως επιθετική ορμή τους.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Μυτιληναίος, μια «ανάσα» από τα 30 ευρώ με άνοδο 2,48% στα 29,80 ευρώ. Ακολούθησε η ΜΟΗ (2,34%), τα ΕΛΠΕ (2,31%), ενώ σε ιστορικά υψηλά έφτασε και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 14,18 ευρώ με άνοδο 4,42%.

Υψηλές πτήσεις επίσης για Cenergy, Ελλάκτωρ και με τις ΕΥΔΑΠ, ΒΙΟ, Lamda να ακολουθούν σε ηπιότερο τέμπο.

Συνολικά 78 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ 31 με αρνητικό και 47 αμετάβλητές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Σε πολυετές σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Τα 6+1 κρίσιμα ερωτήματα

«Ταύρος» για την Ελλάδα η Morgan Stanley - Ισχυρή ανάπτυξη στη διετία - Πότε αναμένει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ενέργεια: «Όχι» Κομισιόν σε παράταση των έκτακτων μέτρων – Καμία επίπτωση στο ελληνικό «δίχτυ προστασίας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider