Ποιες μετοχές έστειλαν το ΧΑ πάνω από τις 1.050 μονάδες - Απώλειες 6,61% το Μάρτιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες μετοχές έστειλαν το ΧΑ πάνω από τις 1.050 μονάδες - Απώλειες 6,61% το Μάρτιο
Ισχυρή άνοδος για πλειάδα τίτλων στα blue chips. Περιορισμένες κινήσεις σε τράπεζες.

Αρκετούς άσσους βρήκαν οι αγοραστές στη σημερινή συνεδρίαση για να οδηγήσουν το ΧΑ πάνω από τις 1.050 μονάδες. Κάτι η έκθεση και ανάλυση της Goldman Sachs για αυξημένες πιθανότητες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου δια χειρός S&P, κάτι το window dressing στη βάση του κλεισίματος του μήνα και τριμήνου αλλά και η πορεία του πληθωρισμού έστρωσαν το χαλί της ανόδου.

Φυσικά καταλυτικό ρόλο είχε και η στήριξη της Moody's για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας πως έχουν μειώσει σημαντικά τα NPEs τα τελευταία χρόνια, με την ποιότητα των δανείων να αναμένεται να σταθεροποιηθεί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι δανειολήπτες, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Από την άλλη, η ισχυρή δυναμική που καταγράφηκε από τα τέλη του Οκτωβρίου του 2022 μέχρι το άλμα προς τις 1.000 μονάδες, δείχνει να εξασθενεί, με τους επενδυτές να αναμένουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Μπορεί από τη μία οι ευρωπαϊοι οικονομολόγοι της G.S να αναμένουν άμεσα την επενδυτική βαθμίδα, αλλά η S&P που αποτελεί έναν εκ των μεγαλυτέρων οίκων αξιολόγησης δε θα διακινδυνεύσει το πέρασμα προς το investment grade, σε αυτό το πολιτικό σκηνικό. Άρα wait and see...!

Στη δημοσκόπηση από την εταιρεία Metron Analysis, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 4,7% μονάδες. Η συγκεκριμένα έρευνα είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 26,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, το ΠΑΣΟΚ 9,4%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 4,2%, το ΜέΡΑ25 3,9%, οι Έλληνες 3,8%, λοιπά κόμματα 5,8%, άκυρο – λευκό 3,9, δεν θα ψηφίσω 4%, αναποφάσιστοι 8,3%, ΔΓ/ΔΑ 3,3%. Σημειώνεται πως η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται κοντά στο 12%.

Στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,7%, ΠΑΣΟΚ 11,7%, ΚΚΕ 7,1%, Ελληνική Λύση 5,2%, ΜέΡΑ 25 4,9%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%, Έλληνες 4,7%, λοιπά κόμματα 6,1%.

Να σημειωθεί βέβαια πως καμία ανησυχία ως προς τις προοπτικές τις εγχώριας οικονομίας αλλά και του πολιτικού περιβάλλοντος, δεν εκφράζει η HSBC, αναμένοντας πλέον έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,1% για εφέτος, από 1,2% που εκτιμούσε προηγουμένως και στο 1,4% από 1,7% για το 2024, εξαιτίας των αυστηρότερων χρηματοδοτικών συνθηκών που συνδέονται με την απότομη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται με όλο και πιο βραδύ ρυθμό καθώς «πατάει» πλέον πάνω στη μεγάλη άνοδο του 2022. Μάλιστα, η άνοδος τιμών τον Μάρτιο ήταν η 5η πιο βραδεία ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Καταγράφεται άνοδος 5,4%, από 6,5% τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο.

Φτερά για καλύτερες επιδόσεις τόσο σε σχέση με το 2019 όσο και σε σχέση με το 2022 ανοίγει η Aegean με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να μεταφράζονται ως καλοί οιωνοί για την συνέχεια. Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα της επένδυσης ύψους 140 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε πριν από τρεις μήνες και αφορά στο νέο Κέντρο Υπηρεσιών Υποστήριξης Αερομεταφορών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση από την INTRAKAT του συνόλου των μετοχών της ΑΚΤΩΡ, του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ, όπως είχε αναφέρει αυτές τις ημέρες το insider.gr. Με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ (η συναλλαγή εκτιμάται άνω των 210 εκατ. ευρώ), η INTRAKAT καθίσταται ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, καθώς η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους 4 δισ. ευρώ (2,7 δισ. η Άκτωρ και 1,3 δισ. η INTRAKAT – στοιχεία 9μήνου 2022). Η συμφωνία των δύο πλευρών δεν περιλαμβάνει την Άκτωρ Παραχωρήσεις και τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών. Μέχρι την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι δυο εταιρείες θα λειτουργούν τελείως αυτόνομα.

Στο ταμπλό της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,84% στις 1.054,59 μονάδες, με τον τζίρο στα 90,914 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,63% στις 2.548,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έμεινε σχεδόν αμετάβλητος παρά τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, στις 759,91 μονάδες.

Η αγορά αποχαιρέτησε το Μάρτιο με απώλειες 6,61% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έσβησε από τα κέρδη 18,28%.

Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,71% στα 1,1250 ευρώ, η Eurobank υποχώρησε κατά 0,65% στα 1,217 ευρώ, η ΕΤΕ σημείωσε άνοδο 0,27% στα 4,47 ευρώ και η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 1,9975 ευρώ.

Κέρδη και τη ΔΕΗ παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν καθώς αποτελεί ένα «κυβερνητικό χαρτί» που θα υπάρξουν εκατέρρωθεν πυρά (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) ενόψει εκλογών. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 2,57% στα 7,98 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος και εκτόνωση για τη Lamda που έκλεισε στο 3,09% και στα 5,83 ευρώ.

Επίσης σε ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, οι αρχικές πιέσεις που καταγράφηκαν, απορροφήθηκαν άμεσα, με τις μετοχές των δύο να κλείνουν στο 2,87% και στο 2,16% αντίστοιχα.

Άκρως περιοριστικές κινήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο και στις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ιntrakat, ενώ ήπια άνοδο κατέγραψε ΟΤΕ και Jumbo.

Νέα ιστορικά υψηλά πλέον για τη μετοχή της Μυτιληναίος στο 1,55% και στα 26,20 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Ρεαλιστικός ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος για την Ελλάδα - Πιθανή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας

Πρώτη κατοικία: 8 στα 10 δάνεια ρυθμίζονται συναινετικά – Πόσοι είναι σε κίνδυνο πλειστηριασμού

Ακίνητα: Σε τροχιά ανάπτυξης το real estate στην Ελλάδα – Αύξηση τιμών το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider