Τελευταία ενημέρωση 15:20
Στις ΗΠΑ στρέφονται τα βλέμματα όλων και στις εξελίξεις γύρω από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, μετά τους τριγμούς που προκλήθηκαν από την πτώση των SVB και Signature Bank.
Συγκεκριμένα, στην ενεργοποίηση της «εξαίρεσης του συστημικού κινδύνου» (SRE) για την προστασία των ανασφάλιστων καταθερών τόσο στη Silicon Valley Bank όσο και στη Signature Bank προχώρησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC). Και στις δύο περιπτώσεις, τα κόστη που δεν καλύπτονται από τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (DIF) της FDIC, το οποίο διέθετε μια «δύναμη πυρός» 125 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία στα τέλη του 2022. Μέσω ουσιαστικά από την αίρεση του «waiver» υπάρχει η ελευθερία κινήσεων για τη FDIC σχετικά με το ποια στρατηγική θα ακολουθεί και που θα είναι λιγότερο κοστοβόρα για το DIF. Η απόφαση της FDIC να προβεί σε αυτόν τον προσδιορισμό αναμένεται να μειώσει τον αντιληπτό κίνδυνο διατήρησης ανασφάλιστων καταθέσεων σε άλλα ιδρύματα και είναι πιθανό να βοηθήσει στη μείωση των εκροών καταθέσεων.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Αμερική στις 14 Μαρτίου αποκτά μεγάλη σημασία για την μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών. Η προηγούμενη μέτρηση ήταν στο 6,4% και οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός θα κινηθεί προς το 6% γεγονός που θα δημιουργήσει κάποια αισιοδοξία σε ομόλογα και μετοχές.
Υπάρχουν δύο σενάρια που θα ανησυχήσουν τις αγορές σε μια ενδεχόμενη αστοχία των εκτιμήσεων: Είτε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτής να παραμείνει ίδιος είτε η μηνιαία μεταβολή (Ιαν-Φεβ. ‘23) να είναι μεγαλύτερη του 0,3%, αποκλίνοντας από τον ετήσιο στόχο μείωσης που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των βασικών επιτοκίων ούτε στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων και θα δοκίμαζε την υπομονή της αγοράς.
Στα εγχώρια, τα βλέμματα στρέφονται στη 2ήμερη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ (13-14 Μαρτίου) με στόχο να καταστεί εφικτή η «γεφύρωση» των διαφορών μεταξύ Βορρά – Νότου και έτσι να υπάρξουν κοινά συμπεράσματα για το θέμα την Τρίτη. Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση του θέματος σε πολιτικό επίπεδο (στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Μαρτίου), να γίνει εφικτή η κατάθεση νομοθετικής πρότασης. Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα διαμορφώσουν το δημοσιονομικό χώρο για τα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται σε 3 άξονες για αυτό το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο στην ΕΕ, τους οποίους περιέγραψε σε αποκλειστικό του άρθρο στο insider.gr ο Maarten Verwey, Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πώς ερμηνεύονται όλα αυτά στο ταμπλό του ΧΑ; Η πίστα για τους αγοραστές αποκτά έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας καθώς προσεγγίζονται ευαίσθητες περιοχές βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Οι 1.030 μονάδες αποτελούν το πέρας της διόρθωσης που μπορεί να επεκταθεί η πτώση χωρίς να χαλάσει η πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς από τον Οκτώβριο του 2022. Σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της ζώνης η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε τετραψήφια επίπεδα θα έμπαινε σε δοκιμασία με αμέσως επόμενο επίπεδο στήριξης τις 980 – 966 μονάδες. Προς το παρόν ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών έχει δώσει σήμα πώλησης για πρώτη φορά μετά τις 13 Οκτωβρίου 2022 επιβεβαιώνοντας τον MACD ο οποίος αρκετά έγκαιρα (2/3) είχε «ειδοποιήσει» για την βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην κατεύθυνση της τάσης.
Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,22% στις 1.032 μονάδες με τον τζίρο στα 94.99 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 2,2% στις 2.507 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά 3,15% στις 768 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 3,83%, η ΕΤΕ διολισθαίνει κατά 3,2% στα 4,417 ευρώ, με τη Eurobank στο -3,04% και στα 1,2605 ευρώ, και την Πειραιώς στο -1,74%.
Πιέσεις περνάνε και στη μετοχή της Μυτιληναίος που υποχωρεί κατά 3,39%, με την Aegean στο -3,06%, τη Viohalco στο -3,03% και σε ηπιότερο επίπεδο σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και δυιλιστήρια.