Με ανάμικτες διαθέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα για τις ευρωαγορές, καθώς οι εξελίξεις γύρω από τη νομισματική πολιτική σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι καθιστά τους επενδυτές νευρικούς.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τερμάτισε 0,03% χαμηλότερα, με πιέσεις από τις μετοχές τους εξορυκτικού κλάδου που γνώρισαν «βουτιά» 2,6%, με την Anglo American και την Rio Tinto να βρίσκονται μεταξύ των εταιρειών με τις χειρότερες επιδόσεις.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,22% φθάνοντας στις 7.929,79 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 15.653,58 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,34% και διαμορφώθηκε στις 7.373,21 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,45% στις 27.949,29 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,49% φθάνοντας στις 9.511 μονάδες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Άλλωστε και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή της ομιλίας του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο.
Στα της Ευρώπης, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, παρέπεμψε σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ ο Μάριο Σεντένο απέστειλε το μήνυμα ότι για όποια κίνηση, «οδηγός» πρέπει να είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία.
Στο «μέτωπο» των μάκρο, σημαντική ενίσχυση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών της Ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της S&P Global που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ μικρή αύξηση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Eurostat.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις, γυρίζει σελίδα η Credit Suisse, καθώς η Harris Associates, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της, πούλησε όλο το μερίδιο που διατηρούσε στην προβληματική ελβετική τράπεζα, ολοκληρώνοντας μια επένδυση που «κράτησε» δύο ολόκληρες δεκαετίες.