IEA: Το rebound της Κίνας είναι ο «Άγνωστος Χ» για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Το rebound της Κίνας είναι ο «Άγνωστος Χ» για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας
«Εάν είναι μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη, μπορεί να υπάρξει ανάγκη οι παραγωγοί πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή τους».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι ο βαθμός στον οποίο η Κίνα θα κάνει το rebound μετά το reopening της από το παρατεταμένο lockdown και την πολιτική του Zero COVID.

Επί του παρόντος, οι αγορές πετρελαίου είναι «σταθερές», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ μιλώντας στο CNBC στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Ωστόσο, οι παραγωγοί αναμένουν «σήματα» σχετικά με την επερχόμενη ζήτηση από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου.

«Για μένα, η μεγαλύτερη απάντηση στις ενεργειακές αγορές τους επόμενους μήνες θα έρθει από την Κίνα», δήλωσε, τονίζοντας πως υπήρξε μια σημαντική πτώση στη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας.

Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2023, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της προβλεπόμενης αύξησης.

Οι παραδόσεις πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για να φτάσουν τα 7,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά τη διάρκεια του 2023, με τη συνολική ζήτηση να αγγίζει το ρεκόρ των 101,9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σημείωσε ο IEA.

Εάν πρόκειται για μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη, μπορεί να υπάρξει ανάγκη οι παραγωγοί πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή τους επεσήμανε και πρόσθεσε πως «η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει τώρα. Το πόσο ισχυρό θα είναι αυτό το comeback, θα καθορίσει τη δυναμική της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου».

«Εάν είναι μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη, μπορεί να υπάρξει ανάγκη οι παραγωγοί πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή τους» εξήγησε και συμπλήρωσε πως οι χώρες του ΟΠΕΚ+, καθώς και άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Γουιάνα, είναι έτοιμες να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση, εάν χρειαστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΣΦΑ: Πετυχημένο και επίσημα το Market Test για τον αγωγό με τη Β. Μακεδονία

Καύσιμα: Ο ψυχρός καιρός «ανέβασε» το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά περιόρισε τις μετακινήσεις

Τι έδειξε το πείραμα της 4ήμερης εργασίας - Έτοιμοι ακόμη και για μείωση μισθού οι εργαζόμενοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider