Οι φόβοι ύφεσης «κοκκίνισαν» την Wall Street: «Βουτιά» 2% ο Nasdaq - Απώλειες και για Dow Jones - S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι φόβοι ύφεσης «κοκκίνισαν» την Wall Street: «Βουτιά» 2% ο Nasdaq - Απώλειες και για Dow Jones - S&P 500
Ο Dow Jones έχασε 350 μονάδες, ο S&P 500 απώλεσε 57 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώθηκε κατά 225 μονάδες.

H Wall Street έκλεισε σε «βαθύ κόκκινο» την Τρίτη, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι φόβοι για ύφεση κυριάρχησαν στο επενδυτικό κλίμα.

Tη διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με ύφεση, έκανε και ο επικεφαλης της JP Morgan, Τζέιμι Ντιμόν καθώς «τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία θα επιδεινώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες των πολιτών».

«Οι καταναλωτές έχουν 1,5 τρισ. δολαρία σε πλεονάζουσες αποταμιεύσεις από τα μέτρα τόνωσης της πανδημίας και δαπανούν μεσοσταθμικά 10% περισσότερο σε σχέση με το 2021. Ο πληθωρισμός διαβρώνει τα πάντα και το 1,5 τρισ. δολαρίων θα εξαντληθεί κάποια στιγμή στα μέσα του ερχόμενου έτους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε κάλλιστα να εκτροχιάσει την οικονομία και να προκαλέσει ήπια ή και σοβαρή ύφεση, αυτή για την οποία οι άνθρωποι ανησυχούν», υπογράμμισε.

Τις τελευταίες μέρες τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία -σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα των εκτιμήσεων- έχουν προβληματίζει τις αγορές για το ότι η Fed μπορεί να μην... φρενάρει από τον τρέχοντα μήνα τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Στις 14 Δεκεμβρίου και μετά από τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) θα ανακοινωθεί η τελευταία αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed για το 2022, με την πλειονότητα των επενδυτών να αναμένει μια αύξηση της τάξης του 0,50% έναντι του 0,75% που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο.

H κίνηση των δεικτών

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,4%, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ ο Nasdaq προχώρησε σε ελεύθερη πτώση στο -2%. Ο Dow ήταν επίσης «κόκκινος» καθώς απώλεσε 350 μονάδες ή άνω του 1%.

Ειδικότερα:

  • O Dow Jones διολίσθησε 1,03% στις 33.596 μονάδες
  • Ο S&P 500 έχασε 1,44% στις 3.941 μονάδες
  • Ο Nasdaq βρέθηκε στο -2% και διαμορφώθηκε στις 11.014 μονάδες

Με τις απώλειες της Τρίτης, ο S&P έχει ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 3,5% σε 48 ώρες και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 4% το ίδιο διάστημα.

Οι μετοχές των ΜΜΕ και των τραπεζών, που τείνουν να υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ηγήθηκαν των απωλειών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Paramount Global προειδοποίησε για χαμηλότερα διαφημιστικά έσοδα το τέταρτο τρίμηνο, οδηγώντας τις μετοχές της εταιρίας του σε βουτιά 7%. Επίσης, η μετοχή της Morgan Stanley κατρακύλησε εν μέσω της είδησης ότι σχεδιάζει να περικόψει το 2% του εργατικού της δυναμικού.

«Βασικά, βλέπουμε έναν άλλο γύρο μεγάλων απολύσεων αυτή την εβδομάδα και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για δύσκολη προσγείωση το 2023 με αποτέλεσμα να εισέλθουμε σε μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν αρχικά», δήλωσε ο Άνταμ Σαρχάν, Διευθύνων Σύμβουλος της 50 Park Investments.

Μάκρο

Διεύρυνση καταγράφηκε στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 78,2 δισ. δολάρια έναντι 73,3 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 80 δισ. δολάρια. Με αύξηση 5%, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του ελλείμματος των τελευταίων 4 μηνών.

Εμπορεύματα

Το πετρέλαιο κατέγραψε την τρίτη διαδοχική ημέρα απωλειών την Τρίτη, με τις τιμές του αμερικανικού αργού διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Eιδικότερα, το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 2,68 δολάρια ή 3,5%, στα 74,25 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στη χαμηλότερη επίδοσυη για ενεργό συμβόλαιο πρώτου μήνα από τις 23 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, βούτηξε 4%, για να κλείσει στα 79,35 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 3 Ιανουαρίου. Η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου έχασε 2,4%, στα 2,1491 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 2,9155 δολάρια το γαλόνι, με πτώση 2,8%. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 5,469 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,9%, αφού έχασε περισσότερο από 11% τη Δευτέρα.

Ήπια άνοδο κατέγραψαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να ανακάμπτει μετά από τις ισχυρές απώλειες που σημείωσε τη Δευτέρα. Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου κατέγραψε οριακά κέρδη 0,1%, για να διαμορφωθει στα 1.782,40 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex. Τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει 1,6%. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 0,4%, στα 22,335 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου διολίσθησε 0,5%, στα 1.851,50 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα έχασε 1,2%, για να σημειώσει χαμηλό δύο εβδομάδων στα 995,4 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 0,6%, στα 3,818 δολάρια ανά λίβρα.

Επιχειρηματικά νέα

Ο CEO της Microsoft, Μπραντ Σμιθ γνωστοποίησε πως προσέφερε στη Sony ένα 10ετές συμβόλαιο για να «δεσμεύσει» την κυκολοφορία του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού «Call of Duty» σε PlayStation και Xbox. Τον περασμένο μήνα, το Politico ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ είναι πιθανό να καταθέσει αγωγή στα πλαίσια της αντιμονοπωλιακής πολιτικής, για να εμποδίσει την εξαγορά της Activision του Call of Duty, ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τη Microsoft. Από την πλευρά του, ο Σμιθ έγραψε ένα άρθρο στη Wall Street Journal τη Δευτέρα υπερασπιζόμενος την ενδεχόμενη εξαγορά ως «καλή για τους παίκτες» και λέγοντας πως οποιαδήποτε αγωγή εναντίον της εταιρίας του «θα ήταν τεράστιο λάθος» καθώς «θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό, τους καταναλωτές και χιλιάδες προγραμματιστές παιχνιδιών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ωρολογιακή βόμβα 80 τρισ. δολαρίων χρέους, που κανείς δεν ξέρει πού είναι «θαμμένη»

Ολοταχώς προς μία από τις χειρότερες χρονιές εδώ και τρεις 10ετίες η παγκόσμια οικονομία

Προειδοποίηση BofA για «βουτιά» του S&P 500 στις 3.000 μονάδες - «Δύο ημίχρονα το 2023»

gazzetta
gazzetta reader insider insider