Στις ευρωπαϊκές μετοχές στρέφεται η Société Générale για το 2023 - Μην ακολουθήσετε τις πολεμικές ιαχές των «αρκούδων»

Ανδρέας Βελισσάριος
Μοιράσου το
Στις ευρωπαϊκές μετοχές στρέφεται η Société Générale για το 2023 - Μην ακολουθήσετε τις πολεμικές ιαχές των «αρκούδων»
Αποστάσεις από τις «πολεμικές ιαχές» των «αρκούδων» για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών παίρνει η Société Générale, διατηρώντας μια εποικοδομητική στάση ενόψει του νέου έτους, στη βάση της επενδυτικής της στρατηγικής.

Αποστάσεις από τις «πολεμικές ιαχές» των «αρκούδων» ως προς την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών παίρνει η Société Générale, διατηρώντας μια εποικοδομητική στάση ενόψει του νέου έτους, στη βάση της επενδυτικής της στρατηγικής.

Όπως αναφέρει ο Roland Kaloyan, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές μετοχές του γαλλικού οίκου, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι «αρκούδες» είχαν ψηλώσει τους τόνους για ένα άκρως αρνητικό σενάριο για τις ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς να υπολογίζουν το τι έχει ήδη τιμολογηθεί, υποβαθμίζοντας την (νομισματική και δημοσιονομική) πολιτική αντίδραση στην τρέχουσα κρίση και την ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

Η Société Générale επέλεξε να μην επιδοθεί σε αυτό το πλαίσιο απαισιοδοξίας, συνεχίζοντας να θέτει ανοδικά περιθώρια για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αν και χαμηλότερα μετά το πρόσφατο «bull run», εντοπίζοντας παράλληλα ευκαιρίες σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες και κλάδους για το 2023.

Societe Generale

Ποιοι είναι οι «καταλύτες» για τις ευρωπαϊκές μετοχές;

Στο σενάριο που θέτει ο γαλλικός οίκος, ο Stoxx 600 αναμένεται να κινηθεί στο εύρος των 400 - 460 μονάδων το επόμενο έτος και να φτάσει στις 440 μονάδες μέχρι το τέλος του 2023. Δεδομένων των εκτιμήσεων της SG σχετικά με τους βασικούς μακροοικονομικούς «οδηγούς» και της πρόσφατης ισχυρής απόδοσης των ευρωπαϊκών δεικτών, μπορεί να προκύψει ένα καλύτερο σημείο εισόδου κατά τους επόμενους μήνες. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ο Kaloyan εκτιμά ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού, η διακοπή των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η εκ νέου επιτάχυνση της Κίνας και η υποχώρηση των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας θα υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές μετοχές. Το 2022 αποτέλεσε ένα έτος ισχυρής αύξησης των κερδών αλλά και ισχυρής υποβάθμισης (de-rating) – με το 2023 να αναμένεται μια μικρή μείωση των κερδών και ένα ήπιο re-rating.

Η θέση που προτιμά και προτείνει η Société Générale είναι υπέρ των «κυκλικών» έναντι των «αμυντικών» κλάδων και μετοχών, με γνώμονα τους δείκτες PMI που φθάνουν στο κατώτατο τους σημείο και έναν σχετικά ανθεκτικό κύκλο κερδοφορίας (ήπια συρρίκνωση και όχι σκληρή προσγείωση). Προτιμά επίσης τους «value» κλάδους. Στην Ευρώπη, το τμήμα του «value» διαπραγματεύεται σε ιστορικό χαμηλό σε σύγκριση με το «growth», στη βάση του trailing P/E παρά την ισχυρή άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που καταγράφηκε το 2022. Επομένως, διατηρεί τη long θέση της στις μετοχές του κλάδου διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών («value» - «κυκλικές») και το short call στις μετοχές του κλάδου των βασικών καταναλωτικών αγαθών (ακριβός κλάδος - «αμυντικός»). Οι τρεις κλάδοι που επωφελούνται για το 2023 (σύσταση «overweight») είναι αυτός των τραπεζών, των πετρελαϊκών εταιρειών και του φυσικού αερίου και των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εξαρτημάτων.

Societe Generale

Επιμέρους για τον τραπεζικό κλάδο επισημαίνει, πως ενώ απολαμβάνει επιτέλους ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, ενώ ο πληθωρισμός αποτελεί τον μοχλό της ανάπτυξης των δανειοδοτήσεων στο επιχειρηματικό σκέλος, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις κεφαλαίου. Η συνολική κερδοφορία βρίσκεται σε υψηλό δεκαετίας, με το forward RoE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) στο 9,4%, αλλά η σχετική αποτίμηση παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό, με τον δείκτη forward P/B (δείκτης τιμής προς λογιστική αξία) στο 0,6x (έναντι 1,7x για την αγορά, με 64% discount). Επιπλέον, οι αναλυτές που καλύπτουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμούν ότι η περαιτέρω ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) θα είναι πιο σημαντική και πιο ισχυρή από οποιαδήποτε υποβάθμιση της πιστωτικής ποιότητας.

Από την άλλη, ο κλάδος των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένει ως επί το πλείστον ένα call γύρω από την τιμή του πετρελαίου, η οποία δεν αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με την ομάδα στρατηγικής του οίκου. Ωστόσο, η σχετική απόδοση του κλάδου πρόσφατα αποσυσχετίστηκε από την τιμή του πετρελαίου χάρη στα υψηλά περιθώρια διύλισης και τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Ενώ ο κλάδος κινδυνεύει από την επιβολή φόρων στα υπερκέρδη («windfall taxes») δεδομένου του τρέχοντος ενεργειακού πλαισίου, φαίνεται ότι αυτός ο κίνδυνος έχει ήδη τιμολογηθεί καλά από την αγορά καθώς ο κλάδος διαπραγματεύεται με ένα 12μηνο forward P/E 12 στο 5,4x, ήτοι με discount 57% έναντι της ευρείας αγοράς παρά το ήδη υπάρχον pricing για υποχώρηση κατά 10% των EPS κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες. Δεδομένων των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων και μιας υποστηρικτικής προοπτικής, η «SocGen» εμμένει στην μια ισχυρή «overweight» σύσταση για τον κλάδο, η οποία είναι «απαραίτητη» - κατά την ίδια - στο τρέχον πλαίσιο μιας ενεργειακής κρίσης.

Societe Generale

Ως προς τις θεματικές που προτιμά για το νέο έτος, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος προσαρμόζει το χαρτοφυλάκιό της στην 1) Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Εκτός από την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αυτή η θεματική ενότητα αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από τη νέα πρόκληση της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού και της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. 2) Μετά από τρία χρόνια υποτονικών επενδύσεων, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένεται να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή μετάβαση και την ψηφιοποίηση της οικονομίας. Μετά από ένα ισχυρό de-rating φέτος, η «SocGen» εκτιμά ότι το «καλάθι» των εταιρειών σε αυτό το σκέλος (capex) προσφέρει πλέον ένα καλό σημείο εισόδου. 3) Η πανδημία του κορονοϊού, ο ταχέως αυξανόμενος πληθωρισμός, οι φόβοι για ύφεση και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επιβαρύνει το «καλάθι» των ευρωπαϊκών εταιρειών που βασίζεται στον τουρισμό, το οποίο έφτασε σε νέα χαμηλά σε σύγκριση με την αγορά αυτό το φθινόπωρο. Το re-opening της Κίνας, η ανθεκτική ευρωπαϊκή κατανάλωση και ο χαμηλότερος πληθωρισμός θα υποστηρίξουν αυτή τη θεματική ενότητα το 2023, όπως υποστηρίζει ο Kaloyan.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:43

Πλαστικά Θράκης: Στις 3 Φεβρουαρίου 2023 η πληρωμή του προσωρινού μερίσματος

10:42

Φινλανδός πρέσβης: Ο στενότερος διμερής διάλογος μεταξύ Ελλάδας-Φινλανδίας θα συνεχιστεί και στο μέλλον

10:32

Δύο άτομα δέχθηκαν χθες επίθεση στην Περιφερειακή Οδό Αιγάλεω - Άγρια επεισόδια

10:26

Συνεχίζει η περιδίνηση των ευρωαγορών στην αμφιβολία για τα επιτόκια

10:25

Ντόρα Μπακογιάννη: Για πρώτη φορά ανησυχώ με την Τουρκία

10:22

Νέο κεφάλαιο στον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ δια χειρός Ολλανδίας

10:20

Κλείνει το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στην Ευρώπη με βιβλία της Μέσης Ανατολής

10:17

Βουλή: LIVE η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ - Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ

10:06

Οι πληθωριστικές πιέσεις «σπρώχνουν» τους Αμερικανικούς σε φτηνότερα τσιγάρα

10:02

Γεωργιάδης: Το «καλάθι του Άη Βασίλη» δεν θα είναι τσουρούτικο - Θα έχει πολλά πράγματα

09:55

Μπάιντεν για απαγόρευση πώλησης ημιαυτόματων όπλων: «Μπορούμε να το ξανακάνουμε»

09:43

Σμυρλής: Στόχος μας να καταστεί η Ελλάδα πρότυπο βιώσιμου τουρισμού

09:40

Όλο το TIK TOK μιλάει για το Μπάνσκο. Τι έχει συμβεί τέλος πάντων;

09:26

Νέα επίθεση από Ακάρ: Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί που κοιμούνται

09:24

Γερμανία: Ξεκινά σήμερα η πολύκροτη δίκη για το mega σκάνδαλο της Wirecard

09:22

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προεξοφλεί μείζονα επίθεση της Ρωσίας την άνοιξη

09:20

Γερμανία: Δυσαρεστημένος ένας στους δύο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σολτς

09:15

Πού πήγαν τα λεφτά από τον Τουρισμό;

09:09

Δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν: Η Γαλλία «καταδικάζει»

09:06

Σολτς: Η διεθνής πίεση στη Ρωσία απέτρεψε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

08:59

Πολιτική κρίση στο Περού: Ο Πέδρο Καστίγιο παύεται και συλλαμβάνεται

08:55

ΗΠΑ για Ελλάδα-Τουρκία: Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να επιλύουν με διπλωματικό τρόπο τις διαφορές τους

08:44

Ισραήλ: Πολύ κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ο Νετανιάχου

08:37

Δεύτερη ευκαιρία για επιδότηση 14.800 ευρώ σε νέους επιχειρηματίες

08:35

Καλή χρονιά το 2022 για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρά τις πρωτοφανείς αυξήσεις του κόστους – Τι φέρνει το 2023

08:23

Παγκόσμια Τράπεζα: Εφικτοί οι στόχοι της κυκλικής οικονομίας αρκεί να αλλάξουν τα επιχειρηματικά μοντέλα

08:20

Προοδευτική: «Πράσινο φως» στην ενεργοποίηση συμφωνίας με τους Αμερικάνους – Το «κατώφλι» άσκησης των warrants

08:18

Harbor Lab: Η ελληνική startup που σήκωσε 6,1 εκατ. για να καλύψει τα κενά στην ψηφιοποίηση της ναυτιλίας

08:10

«Κλείδωσε» χρηματοδότηση 261 εκατ. ευρώ για το οδικό έργο «Μπράλος – Άμφισσα» – Έρχονται υπογραφές με ΑΒΑΞ

08:06

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο επόμενο «κύμα» - Τέλος χρόνου για την απογραφή του ωραρίου