Αναζητούν κατεύθυνση οι ευρωπαϊκές αγορές με ανησυχίες για το αβέβαιο μέλλον

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητούν κατεύθυνση οι ευρωπαϊκές αγορές με ανησυχίες για το αβέβαιο μέλλον
Ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός είναι οι τρεις δυνάμεις που έχουν πλήξει σοβαρά την γηραιά ήπειρο και συνεχίζουν να εμπνέουν ανησυχίες.

Τελευταία ενημέρωση 15:25

Σε αναζήτηση κατεύθυνση βρίσκονται την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας να αποτελούν «βαρίδι» για το επενδυτικό κλίμα, καθώς ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός είναι οι τρεις δυνάμεις που έχουν πλήξει σοβαρά την γηραιά ήπειρο. Ενδιαφέρον κερδίζουν και οι επερχόμενες ανακοινώσεις πληθωριστικών στοιχείων στις ΗΠΑ την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο Economic Outlook του ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει ισχυρούς τριγμούς σε παγκόσμιο επίπεδο από την ενεργειακή – διατροφική κρίση (σ.σ. κόστους ζωής) που εκτιμάται ότι θα είναι τελικά πιο μακράς διάρκειας (και μετά το 2023), θα πλήξει κυρίως την ΕΕ και θα βυθίσει σε ύφεση όλο το 2023 δύο χώρες: τη Γερμανία και την Ιταλία (που θα υποστούν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% και 0,2% αντίστοιχα σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού). Συνολικά υπολογίζει ότι η Ευρώπη θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,5% έναντι 3,1% φέτος.

Στην ίδια κατεύθυνση και η κυβέρνηση της Γερμανίας, καθώς προβλέπει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινείται σε ύφεση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο Γερμανός αξιωματούχος είπε πως η οικονομία θα παρουσιάσει αρνητικούς ρυθμούς για το γ' και το δ' τρίμηνο του 2022 και για το α' τρίμηνο του 2023. Για το σύνολο του 2023, ο Χάμπεκ εκτίμησε πως η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση, μεγέθους -0,4%.

Εντωμεταξύ, νέα διαρροή εντοπίστηκε χθες Τρίτη, αυτή τη φορά στη μια γραμμή του πετρελαιαγωγού Druzhba που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πολωνικός διαχειριστής αγωγών PERN, σύμφωνα με το Reuters, κάνοντας ακόμα πιο αβέβαιο το ενεργειακό μέλλον της ηπείρου. Ο αγωγός μεταφέρει πετρέλαιο περίπου 4.000 χιλιόμετρα (2.500 μίλια) από το ανατολικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ρωσίας σε σημεία στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Γερμανία. Το δίκτυο διακλαδίζεται επίσης σε πολυάριθμους αγωγούς για την παράδοση του προϊόντος του σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Μάκρο

Απρόσμενη συρρίκνωση εμφάνισε η οικονομία της Βρετανίας τον Αύγουστο, καθώς η δραστηριότητα μεταξύ των κατασκευαστών και των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε. Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, έπειτα από αύξηση 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,1% τον Αύγουστο.

Σημαντική ενίσχυση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη κατά τον Αύγουστο, με τα σχετικά στοιχεία της Eurostat να ξεπερνούν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 1,5% έναντι συρρίκνωσης -2,3% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 0,7%. Σε ετήσιο επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,5% έναντι συρρίκνωσης -2,5% τον Αύγουστο του 2021, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο της τάξης του 1,5%. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,1% και 3,5% σε μηνιαίο και ετήσιο επίπεδο αντίστοιχα.

Έτσι, την Τετάρτη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται πτωτικά κατά 0,23% στις 387,03 μονάδες και ο Eurostoxx 50 είναι αμετάβλητος στις 3.340 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,10% στις 12.230 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 αντίστοιχα είναι στο οριακό +0,01% και στις 5.853 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,31% στις 6.863 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,45% στις 20.637 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,84% στις 7.333 μονάδες.

Eπιχειρηματικά νέα

«Βουλιάζουν» οι μετοχές της Philips κατά 8%, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2012, αφού η ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας εξέδωσε τη δεύτερη προειδοποίηση για τα κέρδη της φέτος, προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επηρεάσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη του γ’ τριμήνου. Κατά την διάρκεια οικονομικής ενημέρωσης προς επενδυτές που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η εταιρεία με έδρα το Άμστερνταμ, εξήγησε ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας ήταν «πιο σημαντικές από ό,τι αναμενόταν το τρίμηνο» και έχουν πλήξει τις αναμενόμενες πωλήσεις για το τρίτο τέταρτο. Ο όμιλος μείωσε τα αναμενόμενα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITA) στα 210 εκατομμύρια ευρώ ή περίπου στο 5% των πωλήσεων.

Αύξηση της τάξης του 22% σε οργανική βάση κατέγραψαν οι πωλήσεις της LVMH στο γ' τρίμηνο, καθώς η ιδιοκτήτρια των πολυτελών brand Louis Vuitton και Christian Dior επωφελήθηκε σημαντικά από την αύξηση των πωλήσεων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 16%, ενώ σημειώνεται πως η LVMH κατάφερε να ισορροπήσει ανάμεσα στους φόβους για ύφεση και στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Η μετοχή της εταιρείας ενισχύεται στη συνεδρίαση της Τετάρτης άνω του 2%.

H εικόνα στην Ασία

Μεικτή ήταν η εικόνα που σημειώθηκε νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια στον απόηχο μιας νευρικής συνεδρίασης στη Wall Street την Τρίτη. Συγκεκριμένα, ο Nikkei 225 στο Τόκιο κινήθηκε οριακά στο -0,02%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε οριακά 0,04%, και στην Κίνα ο Shanghai και ο SZSE Component κέρδισαν 1,53% και 2,46% αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,78% ενώ στη Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 0,47%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Απρόσμενη συρρίκνωση της οικονομίας τον Αύγουστο

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 1,8% στην Ελλάδα το 2023, σε ύφεση Γερμανία, Ιταλία – Η ΕΕ στο «μάτι» της κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider