Ανακτά τις 800 μονάδες Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες - Ράλι για Τέρνα Ενεργειακή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακτά τις 800 μονάδες Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες - Ράλι για Τέρνα Ενεργειακή
Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με ευρωπαϊκό «αέρα». Αγοραστές σε τράπεζες, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Τελευταία ενημέρωση 13:49

Το οικονομικό περιβάλλον δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, ο πόλεμος και το ρήγμα μεταξύ Ευρώπης - Ρωσίας παραμένει ορθάνοιχτο και οι επενδυτές αναζητούν μια χαραμάδα αισιοδοξίας μέσα από την επιζητούμενη κορύφωση του πληθωρισμο. Αυτό είναι το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σε αγορές και παγκόσμια οικονομία, με τον χειμώνα να προμηνύεται αρκετά δύσκολος και για τις δύο...!

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως οι traders τιμολογούν πλήρως πλέον μια αύξηση στα επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης εκ νέου στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Pictet, αυτό γίνεται μάλιστα και πριν ανακοινωθεί η πορεία του πληθωρισμού την Παρασκευή, που αναμένεται να φέρει τον δομικό πληθωρισμό πάνω από το 4,5% τον Σεπτέμβριο. Με άλλα λόγια έρχεται νέος πόνος για τις αγορές μετοχών, με παράλληλη άνοδο των yields που χτυπούν νέα υψηλα.

Την ίδια στιγμή τα νομίσματα καταρρέουν μπροστά στη δυναμική του δολαρίου και όχι μόνο, και οι μετοχές αναζητούν τον πάτο που μπορεί να τους δώσει μια ώθηση για μια σταδιακή ανάκαμψη.

Περνώντας στην εγχώρια οικονομική σκηνή, μιλώντας στο insider.gr η Nichola James, Co-Head of Global Sovereign Ratings της DBRS Morningstar εστιάζει ιδιαιτέρως στο πολυδιάστατα δυσοίωνο διεθνές σκέλος αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα επίτευξης του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, αλλά και των πιέσεων που ενδέχεται να προκύψουν σε κλάδους και μεγέθη της οικονομίας με πιθανή καθυστέρηση στην προγραμματισμένη επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα. Από την άλλη, επισημαίνει το επίπεδο ανθεκτικότητας της χώρας αλλά και του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, ενώ εκτιμά ότι τα κεφάλαια από το RRF δύναται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά σε ένα βαθμό, έχοντας μια σημαντική επίδραση στο ΑΕΠ μέσω των επενδύσεων, σκέλος στο οποίο εκφράζονται κάποιες επιφυλάξεις, και μέσω των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, η James δίνει και τη δική της οπτική και θέση για το πολιτικό σκηνικό που αναμένεται να διαμορφωθεί στη χώρα μετά το πέρα των βουλευτικών εκλογών και το κάτα πόσο δύναται να αποτελέσει ένα παράγοντα αβεβαιότητας για τον οίκο αξιολόγησης.

Για το Χρηματιστήριο, όλα αυτά αποτιμώνται και περνάνε στις τιμές ίσως με πιο βίαιο τρόπο κάποιες φορές, εξαιτίας της ρηχής αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να μπαίνει σε επικίνδυνες περιοχές. «Τεχνικά δύσκολα θα αποφύγει το ραντεβού με τα νέα χαμηλά έτους αφού η διαγραμματική εικόνα μοιάζει ιδιαίτερα φορτισμένη αρνητικά. Οι γραμμές άμυνας στις 830 και 810 μονάδες έπεσαν χωρίς ιδιαίτερα μάχη, με την αγορά να ξαναποκτά πτωτική σε ένταση και συναλλαγές μετά την διάσπαση των 800 μονάδων. Αν και ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υποτιμημένες ζώνες τιμών δεν αποκλείεται να δούμε την τοπική εκτόνωση της κίνησης προς τις 780 μονάδες αφού νωρίτερα δεν μεσολαβεί κάποιο αξιόπιστο ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης. Όπως και στο παρελθόν η αποδυνάμωση των συναλλακτικών όγκων θα μας δώσει μια πρώτη ένδειξη βραχυπρόθεσμης αντίστροφής της τάσης», όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή.

Πιθανότατα λοιπόν να συνεχιστεί η τακτική του sell the rallies με την όποια σύντομη και βραχύβια ανάκαμψη σε μετοχές να πυροδοτεί άμεσα το κλείσιμο θέσης και την κατοχύρωση όποιων κερδών έχουν προκύψει. Επιπλέον, η ήπια ανοδική αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές δύναται να προσφέρουν μια ώθηση στο ΧΑ.

Αναλυτικότερα, την Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης ανακτά τα επίπεδα των 800 μονάδων, καταγράφοντας άνοδο 1,35% στις 803,47 μονάδες με τον FTSE 25 να σημειώνει κέρδη 1,57% στις 1.933,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραποδίδει κατά 2,36% στις 537,96 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 26,96 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Eurobank σημειώνει άνοδο 2,32% στα 0,8904 ευρώ, η ΕΤΕ κινείται στο +3,17% και τα 3,124 ευρώ, η Alpha Bank σημειώνει κέρδη 2,55% στα 0,8668 ευρώ και η Πειραιώς περιορίζει τα κέρδη της στο 0,27% στα 1,1085 ευρώ.

Αγοραστές βγαίνουν επίσης σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που καταγράφουν κέρδη 1,56% και 1,39% αντίστοιχα, ενώ και τα δύο διυλιστήρια δίνουν μάχη να ανακάμψουν έχοντας δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις το προηγούμενο διάστημα.

Στο +1,63% βρίσκεται επίσης η Μυτιληναίος, και στο +1,04% η ΔΕΗ, με την Τέρνα Ενεργειακή να καταγράφει ράλι 5,18% στα 16,24 ευρώ. Ήπια αντίδραση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider