Ευρωαγορές: Κατάφεραν με δυσκολία να συγκεντρώσουν μικρά κέρδη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κατάφεραν με δυσκολία να συγκεντρώσουν μικρά κέρδη
Οριακή άνοδο σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δίνοντας συνέχεια στη θετική τάση που καταγράφηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Οριακή άνοδο σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δίνοντας συνέχεια στη θετική τάση που καταγράφηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε οριακή άνοδο στις 442,35 μονάδες. Θετικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης οι μετοχές τροφίμων και ποτών. Στην κορυφή του δείκτη βρέθηκε η μετοχή της Telecom Italia με κέρδη 6%, στον απόηχο της είδησης πως το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενδέχεται να ιδιωτικοποιήσει την τηλεφωνική εταιρεία. Στον «πάτο» του δείκτη βρέθηκε αντίθετα η μετοχή της Storskogen Group, με πτώση σχεδόν 10%, μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών β' τριμήνου.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,15% στις 13.816 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,11% στις 7.509 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στο +0,25% και τις 6.569 μονάδες. Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,32% στις 8.427 μονάδες.

Οι μετοχές δυσκολεύτηκαν να «ξεκολλήσουν» από τη γραμμή εκκίνησης τη Δευτέρα, μετά τα αρνητικά στοιχεία από το μέτωπο της κινεζικής και ιαπωνικής οικονομίας που επανέφεραν στην επιφάνεια τους φόβους για ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση. Στην Κίνα, τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και οι λιανικές πωλήσεις δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες. Στην Ιαπωνία, η οικονομία επέστερεψε μεν στο προ πανδημίας επίπεδο, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης είναι βραδύτερος σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών.

Την Παρασκευή, οι ευρωαγορές κινήθηκαν ανοδικά καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα οικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, συμπεριλαμβανομένων των προκαταρκτικών στοιχείων για το βρετανικό ΑΕΠ β' τριμήνου, των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας αλλά και των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου της Ευρωζώνης.

Πάντως, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, βλέπουν πλέον ότι μια ύφεση στην Ευρωζώνη είναι πιο πιθανό να συμβεί, παρά να μην συμβεί. Με «φόντο» την ενεργειακή κρίση που απειλεί να ανεβάσει κι άλλο τον πληθωρισμό, η πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα (όπως ορίζεται τεχνικά η ύφεση) έχει αυξηθεί στο 60%, από το 45% προηγούμενης έρευνας και από το 20% που ήταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και μία από τις πλέον εκτεθειμένες στη μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, είναι πιθανό να μείνει στάσιμη ήδη από αυτό το τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider