«Μαύρος» Ιούνιος στην Wall Street - Ο S&P 500 στο χειρότερο κλείσιμο α' εξαμήνου από το 1970

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρος» Ιούνιος στην Wall Street - Ο S&P 500 στο χειρότερο κλείσιμο α' εξαμήνου από το 1970
Συνεχίστηκαν οι απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, υπό την ανησυχία για ύφεση στις ΗΠΑ.

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη οι δείκτες της Wall Street, καθώς το αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψε σημαντικές απώλειες σε επίπεδο μήνα, τριμήνου και εξαμήνου υπό την ανησυχία για ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Στο κλείσιμο της Πέμπτης, ο Dow Jones έχασε 0,81% ή 252,63 μονάδες στις 30.776 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,75% ή 28,53 μονάδες στις 3.790 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 1,33% ή 149,16 μονάδες στις 11.028 μονάδες.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 έγραψαν το χειρότερο τρίμηνο από το α' τρίμηνο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Ο Nasdaq έγραψε απώλειες άνω του 20% για το β' τρίμηνο του 2022, στο χειρότερο τρίμηνο του από το 2008.

Ακόμα, ο S&P 500 σημείωσε το χειρότερο α' εξάμηνο από το 1970.

Το αρνητικό κλίμα

Οι απώλειες ήρθαν εν μέσω των μεγάλων ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με ολοένα και περισσότερες αναλύσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα να κάνουν λόγο για ύφεση στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους μήνες. Την Πέμπτη ήταν η σειρά της PIMCO να εκτιμήσει πως μια ύφεση στην αμερικανική οικονομία μέσα στο επόμενο 12μηνο είναι «περισσότερη πιθανή απ' ό,τι απίθανη».

Πλέον και ενόψει του Ιουλίου, η προσοχή στρέφεται στην ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) και στην αύξηση των βασικών επιτοκίων που θα προχωρήσει μέσα στον Ιούλιο, μετά από την αύξηση των 75 μονάδες βάσης που ανακοίνωσε εντός του Ιουνίου, τη μεγαλύτερη από το 1994.

Ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε την Τετάρτη ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στις αυξήσεις επιτοκίων με στόχο να θέσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στο 2%, από το 8,6% που βρέθηκε τον Μάιο. Η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το κόστος δανεισμού και ενισχύει τους φόβους για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και περιορισμό της καταναλωτικής δαπάνης των Αμερικανών πολιτών, γεγονός που «ανοίγει» τον δρόμο στην ύφεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται πως την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από τους Αμερικανούς πολίτες για τον Μάιο έπεσαν 0,4% τον Μάιο, στην πρώτη μείωση του δείκτη εντός του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Εμπορεύματα

Ισχυρή πτώση κατέγραψε για την Πέμπτη και για το τέλος του Ιουνίου το πετρέλαιο, σε ένα μήνα που οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν σημαντικά λόγω των ανησυχιών για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Αυγούστου, έπεσαν 3,7% ή 4,02 δολάρια στα 105.76 δολάρια ανά βαρέλι, κλείνοντας με απώλειες για το σύνολο του Ιουνίου, στον πρώτο αρνητικό μήνα εντός του 2022.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Σεπτεμβρίου, υποχώρησαν 2,98% ή 3,34 δολάρια στα 109.12 δολάρια ανά βαρέλι.

Πτώση για 4η συνεχόμενη μέρα κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού για την Πέμπτη, κλείνοντας αρνητικά τον Ιούνιο, καθώς τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου παράδοσης Αυγούστου, έχασαν 0,20% ή 10,20 δολάρια στα 1.807,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Μάκρο

Οριακή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο δείκτης τιμών ατομικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE) στις ΗΠΑ για τον Μάιο, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών και επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο δείκτης PCE σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,7% για τον Μάιο έναντι 4,9% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,8%. Το 4,7% πρόκειται για το μεγαλύτερο επίπεδο αό τη δεκαετία του 1980.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας για το β' τρίμηνο του 2022

Με πτώση στις 810 μονάδες έκλεισε το α' εξάμηνο το Χρηματιστήριο - Απώλειες 3,5% για τις τράπεζες

BofA: Μειώθηκαν 50% οι χρήστες των κρυπτονομισμάτων μέσα σε λίγους μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider