Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις το πετρέλαιο - Αυξάνει τις προβλέψεις η Citi

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις το πετρέλαιο - Αυξάνει τις προβλέψεις η Citi
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 118,54 δολάρια και το Brent στα 119,55 δολάρια καταγράφοντας οριακές απώλειες.

Τελευταία ενημέρωση 17.17

Οριακά κάτω από τα 120 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του Brent μετά την αύξηση των τιμών για τις πωλήσεις αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούλιο, αντικατοπτρίζοντας τη στενή προσφορά που καταγράφει η αγορά ακόμη και μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ να επιταχύνει τις αυξήσεις της παραγωγής τους επόμενους δύο μήνες.

Υπό αυτές τις συνθήκες Citi Research αύξησε τη Δευτέρα τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου για φέτος και τη μέση ετήσια προοπτική για το 2023, επειδή η πρόσθετη προσφορά από το Ιράν θα έρθει με καθυστέρηση πιέζοντας ακόμη περισσότερο μια ήδη στενή αγορά.

Επικαλούμενη τη στενότητα της αγοράς, η Citi αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 κατά 14 δολάρια σε 113 δολάρια το βαρέλι και τις τιμές του τρίτου και τέταρτου τριμήνου κατά 12 δολάρια, στα 99 και 85 δολάρια, αντίστοιχα. Η τράπεζα εκτιμά ότι το Brent θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 75 δολάρια το βαρέλι το 2023, αναθεωρημένο υψηλότερα κατά 16 δολάρια.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια πτωτική τάση στις τιμές μετά από μια αιχμηρή βραχυπρόθεσμη περίοδο, με τη σταδιακή χαλάρωση των ισορροπιών προσφοράς-ζήτησης», δήλωσε η Citi.

Ενώ η παραγωγή και οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου συνεχίζουν να διαβρώνονται, η Citi είπε ότι οι προσδοκίες για πτώση της ρωσικής παραγωγής κατά 2 έως 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ήταν υπερβολικές.

Η αναδιαμόρφωση των ροών προς την Ασία θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ρωσική παραγωγή και οι εξαγωγές δεν θα πέσουν τελικά τόσο πολύ, αλλά περισσότερο στην περιοχή από 1 εκατομμύριο έως 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανέφερε η τράπεζα.

«Από τα 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα των ευρωπαϊκών θαλάσσιων εξαγωγών αργού πετρελαίου, περίπου τα 900.000 θα μπορούσαν να εκτραπούν σε άλλες αγορές όπως η Κίνα/Ινδία ή θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές με περιορισμένη πρόσβαση σε μη ρωσικό πετρέλαιο».

Η Citi βλέπει ασθενέστερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022 λόγω των αντίξοων οικονομικών τάσεων, των lockdown στην Κίνα και των υψηλών τιμών.

Την Δευτέρα το απόγευμα (17.15), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 118,55 δολάρια καταγράφοντας οριακές απώλειες κατά 0,2% και το Brent στα 129,55 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,13%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Saudi Aramco ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου για την Ευρώπη - Πάνω από τα 120 δολάρια το brent

6ο πακέτο κυρώσεων: Η Ευρώπη, το στοίχημα με την Ρωσία και ο στασιμοπληθωρισμός

Ισπανία: Προσφέρει στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους και τεθωρακισμένα Leopard

gazzetta
gazzetta reader insider insider