Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, ενισχυμένες από τις περιορισμένες προμήθειες και την προοπτική αύξησης της ζήτησης από την επικείμενη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού στον κόσμο.
Οι παγκόσμιες προμήθειες αργού συνεχίζουν να στενεύουν καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν το πετρέλαιο από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, εν μέσω κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Τρίτη ότι είναι αισιόδοξη ότι όσοι εξακολουθούν να είναι αντίθετοι σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καταργούσε σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο μπλοκ θα μπορούσαν να πειστούν και ότι το μπλοκ θα συνάψει συμφωνία που θα είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό παγκόσμια προσφορά.
Με τις ρητές απαγορεύσεις εισαγωγής ρωσικού αργού στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και τις πετρελαϊκές εταιρείες που διστάζουν να αγοράσουν ακόμη και χωρίς επίσημα νομικά εμπόδια, προκαλούνται ελλείψεις στις προμήθειες, ανέφερε σε σημείωμα ο διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management, Stephen Innes.
Διατηρώντας την πίεση στη ρωσική προμήθεια, ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν πήγε στην Ινδία την Τρίτη για να μιλήσει με αξιωματούχους και στελέχη του ιδιωτικού κλάδου για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εμποδίσει την αύξηση των αγορών ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία.
Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, οι περιορισμοί παραμένουν σε πόλεις όπως το Πεκίνο ή την Σαγκάη αυτόν τον μήνα, ενώ στη Σαγκάη αναμένεται πλήρης άρση του lockdown από την 1η Ιουνίου.
«Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν καθώς το κλίμα φαίνεται να ανακάμπτει από τους πρόσφατους φόβους ύφεσης, με την Κίνα να χαλαρώνει σταδιακά τα lockdown και ύστερα από τα μέτρα τόνωσης που έλαβε το Πεκίνο», δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets.
Την Τετάρτη το μεσημέρι (13:11 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 11,43 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,5% και το Brent στα 115,48 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,17%.