«Βαθύ κόκκινο» και αβεβαιότητα στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Μοιράσου το
«Βαθύ κόκκινο» και αβεβαιότητα στο Χρηματιστήριο
Βαριές απώλειες στο ΧΑ. Στο κόκκινο τράπεζες, ΔΕΗ και Viohalco.

Σε «βαθύ κόκκινο» έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τρίτη, με το κύμα ρευστοποιήσεων να πυροδοτείται κατά το δεύτερο ημίχρονο της συνεδρίασης από χαρτοφυλάκια και ακόμη περισσότερους να ακολουθούν σε αυτό το τέμπο...

Κάπως έτσι επιβεβαιώθηκαν τα όσα ανέφερε το insider.gr πώς η βραχυπρόθεσμη πορεία του ΧΑ αποδεικνύεται μια άκρως δυσεπίλυτη εξίσωση, εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας που επικρατεί σε αρκετά ανοιχτά διεθνή, κατά βάση, μέτωπα, αλλά και στις επιμέρους επικίνδυνες ζώνες που διαμορφώνονται για την εγχώρια οικονομία.

Φυσικά, η τόσο μεγάλης έντασης ρευστοποιήσεις οφείλονται και στο ότι το ΧΑ αποτελεί μια ρηχή αγορά που «κουνιέται» και παρασύρεται ιδιαίτερα εύκολα από τις διαθέσεις μερικών χαρτοφυλακίων, με τις εντολές πώλησης να ενεργοποιούνται με μεγάλη ευκολία σε πιθανά αρνητικά σενάρια. Στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 892,42 μονάδων υπήρξαν κάποια αγοραστικά σήματα στη βουτιά (buy the dip), ώστε η αγορά να ανακτήσει έστω τις κρίσιμες 900 μονάδες.

Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία άνοιξε ουσιαστικά περαιτέρω τη «βεντάλια» των αλληλοσυνδεόμενων κινδύνων, προκαλώντας ένα ντόμινο κλυδωνισμών στο ήδη τρεμάμενο οικονομικό οικοδόμημα. Οι επιπτώσεις που απορρέουν από τη συνέχιση των συγκρούσεων στο πεδίο της μάχης αλλά κυρίως από το πλέγμα των κυρώσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για την καταναλωτική ζήτηση όσο και για την προσφορά στη Ευρωζώνη. Η απότομη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας, η ασθενέστερη κατανάλωση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα υψηλά κόστη μεταφοράς τα σκληρά lockdowns στην Κίνα και η πιθανή διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία και κυρίως του φυσικού αερίου θα επιβαρύνουν τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, ενώ όλα τα ανωτέρω είναι ικανά να πυροδοτήσουν μια ύφεση, που αναλόγως του μεγέθους κλιμάκωσης, θα μεγεθύνονταν.

Βαρίδι στην επενδυτική ψυχολογία είναι αποδείχθηκε και η πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, που έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των 12 τελευταίων μηνών, ήτοι στις 105,0 μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (112,1 μονάδες), σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν έντονα στις Υπηρεσίες, τις Κατασκευές και τη Βιομηχανία και σχετικά λιγότερο στο Λιανικό Εμπόριο. Μεταξύ των επιμέρους κλάδων των Υπηρεσιών, οι χερσαίες μεταφορές παρουσιάζουν την ισχυρότερη υποχώρηση, υπό το έντονα αυξημένο κόστος των καυσίμων. Oι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις που ήδη ξεκίνησαν το φθινόπωρο, κλιμακώνονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις του πολέμου αποτυπώνονται κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς μετά την έντονη πτώση του Μαρτίου, από το χαμηλό επίπεδο που βρισκόταν, υποχώρησε περαιτέρω τον Απρίλιο. Ως αποτέλεσμα, βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017.

Επίσης η αρκετά επιθετική στρατηγική των κεντρικών τραπεζών ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων, σίγουρα δεν αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τις μετοχές, με τη Fed να ετοιμάζεται για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση τον Ιούνιο.

Από την άλλη, υπήρξε και μια θετική εξέλιξη για το ΧΑ καθώς βρέθηκε στην πρώτη θέση (σε τοπικό νόμισμα) για τον μήνα Απρίλιο μεταξύ μεταξύ 43 assets που εξετάζει η Deutsche Bank, υπεραποδίδοντας έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, με άνοδο 5,1% έναντι -0,6% του Stoxx 600 και του τραπεζικού που κατέγραψε πτώση 2,1%. Για το σύνολο του έτους το χάσμα μεταξύ της απόδοσης του Χρηματιστηρίου και των υπόλοιπων αγορών παραμένει υψηλό, καθώς η εγχώρια αγορά έχει σημειώσει άνοδο 3,6%, έναντι -6,4% του Stoxx 600, -11,2% για τον DAX, +3,6% για τον FTSE 100 και -12,9% του S&P 500.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 2,38% στις 900,45 μονάδες, με τον τζίρο στα 110,3 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 διολίσθησε κατά 2,44% στις 2.182 μονάδες, με τον τραπεζικό να βουλιάζει κατά 3,17% στις 624,31 μονάδες.

Οι τράπεζες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα με τη Eurobank να σημειώνει απώλειες 4,14% στα 0,9584 ευρώ με όγκο κοντά στα 6,88 εκατ. τεμάχια, η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 3,27% στα 3,70 ευρώ, η Alpha Bank σημείωσε πτώση κατά 2,21% στα 1,062 ευρώ, με υψηλό όγκο στα 13 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,74% για την Πειραιώς στα 1,35 ευρώ.

Στο κόκκινο ευρύτερα τα blue chips με εξαίρεση την Ελλάκτωρ που κατέγραψε κέρδη κατά 4,11% στα 1,42 ευρώ!

Βαριές απώλειες για Quest (6,3%) στα 5,5 ευρώ, για Lamda στο -4,38%, για Viohalco στο -5,36% και τα 3,97 ευρώ, ενώ ακολούθησαν ΔΕΗ (-4,18%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,94%), ElvalHalcor (4,03%) φτάνοντας σε νέα χαμηλά, αλλά και σε ΕΛΠΕ.

Διασώθηκαν η Mytilineos που έκλεισε αμετάβλητη στα 17,70 ευρώ αλλά και με ηπιότερες απώλειες συγκριτικά με τους ανωτέρω τίτλους, για τον ΟΤΕ (-0,98%), ΟΛΠ (-1,38%), ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Aegean με απώλειες μικρότερες του 2%.

Βαριές απώλειες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την Intrakat να βουλιάζει κατά 6,29% τη Cenergy στο -4,89% και την Entersoft στο -4,89%.Μόνο η Reds και η Ευρωπαϊκή Πίστη κατάφεραν να κλείσουν αμετάβλητες, ενώ περιορισμένες απώλειες σημείωσε Intracom, BriQ και ΕΥΑΘ. Κύρια αιτία ο υπερβολικός φόβος και η ρηχότητα της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Στην κορυφή το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Απρίλιο

Η στρατηγική της Société Générale για τα ελληνικά ομόλογα - Τι προτείνει

Όλες οι ειδήσεις

17:21

Θεοδωρικάκος προς νέους αστυνομικούς: Υπηρετούμε τις αξίες της ασφάλειας και της ελευθερίας των πολιτών και της πατρίδας μας

17:08

Ουκρανία: Το Κίεβο καταδίκασε "την παράνομη κράτηση" του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια 

17:00

Χορός δισεκατομμυρίων για cloud και data center - Οι παλιοί και οι νέοι παίκτες

16:52

Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στην στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν

16:41

Στις 18 Νοεμβρίου η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο των Ν. Παππά και Χ. Καλογρίτσα, για τις τηλεοπτικές άδειες

16:33

O Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε την Τζόρτζια Μελόνι στο Κίεβο

16:11

Ερντογάν: Απειλεί ξανά με μπλόκο την ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

16:05

Ουκρανία: Τουλάχιστον 20 άμαχοι βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες στα οχήματά τους κοντά στο Κουπιάνσκ

16:01

ΣΥΡΙΖΑ: «Θα απαντήσουν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος για το φιάσκο με την εστία που αφέθηκε στο έλεος του ΟΝΝΕΔίτη;

15:48

Gazprom: Ανέστειλε για σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ιταλική Eni λόγω "προβλήματος" στην Αυστρία

15:33

Θεσσαλονίκη: Ταυτόχρονο homeporting για δύο κρουαζιερόπλοια αύριο στο λιμάνι της πόλης για πρώτη φορά στα... χρονικά

15:16

Meteo: Αίθριος γενικά ο καιρός την Κυριακή με πτώση της θερμοκρασίας

15:02

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο για το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά τον θάνατο της Αμινί στο Ιράν

14:55

Βουλγαρία: Η ζωτική σημασία του IGB τονίστηκε στους χαιρετισμούς στην τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του

14:34

Υπ. Υγείας: Σε εγρήγορση για πιθανό κύμα πανδημίας

14:28

Ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει σε βάθος χρόνου ακόμα και καρκίνο

14:22

ΔΟΑΕ: Ζητά διευκρινίσεις από τις ρωσικές αρχές για την τύχη του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

14:18

Οικονόμου: Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να σέβεται τους κανόνες, πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

14:09

Βρετανία: Ο ΥΠΟΙΚ Κουάρτενγκ υπερασπίστηκε τον "μίνι προϋπολογισμό" παρά τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει στις αγορές

14:02

Ιράν: Ακόμη ένας αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε στα νοτιοανατολικά της χώρας

13:56

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 35 νεκροί από τη χθεσινή επίθεση καμικάζι σε κέντρο εκπαίδευσης στην Καμπούλ

13:52

Κουτσούμπας: Αναγκαία όσο ποτέ η λαϊκή παρέμβαση, για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

13:47

Θεσσαλονίκη: Οκτώ συλλήψεις για ναρκωτικά και εκκρεμή διωκτικά έγγραφα

13:37

Ντερ Λάιεν για IGB: Σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για τη Βουλγαρία και τη ΝΑ Ευρώπη

13:28

Τουρκία: Η Άγκυρα απορρίπτει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα

13:22

Ν. Αναστασιάδης: Παραμένουμε προσηλωμένοι στην απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας

13:19

Πέλλα: Τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραξε 33 απάτες σε όλη την Ελλάδα, έβαλε η ΕΛ.ΑΣ.

13:15

Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ρωσικά στρατεύματα στη Λιμάν

13:08

Twitter: Οι χρήστες του είναι περιχαρακωμένοι στις πολιτικές προτιμήσεις τους και στην πόλωση

13:00

Ακίνητα: «Χάνει στροφές» το πρόγραμμα «Golden Visa» - Η εγχώρια οπτική και το μοντέλο Πορτογαλίας