Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές, με την προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα και την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές, με την προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα και την Ουκρανία
Στα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Γαλλίας η μεγαλύτερη άνοδος για το μέσο της εβδομάδας.

Με σημαντικά άνοδο κινήθηκαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «μοιράζουν» την προσοχή τους στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην κρίση που συνεχίζεται αμείωτη στην Ανατολική Ευρώπη, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πολιορκεί τη Μαριούπολη, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν τα επόμενα βήματα των ευρωπαϊκών χωρών στο μέτωπο των κυρώσεων στη Μόσχα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε πως το Βερολίνο θα μπορούσε να μηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022, ενώ ο επικεφαλής της Bundesbank προειδοποίησε για αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε διψήφιο ποσοστό εάν γίνει εμπάργκο της ΕΕ στο φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,83% στις 460,08 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 1,74% στις 3.897 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,38% στις 7.630 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 1,47% στις 14.361 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 1,38% στις 6.624 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,07% στις 24.887 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 0,89% στις 8.771 μονάδες.

Μάκρο

Aνέκαμψε τον Φεβρουάριο η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, με «οδηγό» τα καταναλωτικά αγαθά. Ωστόσο, σημειώνεται πως ο Φεβρουάριος είναι και ο τελευταίος μήνας που δεν «τιμολογούνται» οι επιδράσεις του πολέμου που ξέσπασε στις 24 του ιδίου.

Έτσι, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% συνολικά στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022.

Η ταξινόμηση επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ μειώθηκε τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τις συνεχιζόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ανακοινώθηκε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ή ACEA.

Τον Μάρτιο, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 20,5% στα 844.187 πωληθέντα οχήματα. Οι τέσσερις βασικές αγορές της ηπείρου, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία κατέγραψαν όλες διψήφια πτώση στις πωλήσεις, σύμφωνα με την ACEA.

Επιχειρηματικά νέα

Πάνω από τις προσδοκίες ήταν οι πωλήσεις α’ τριμήνου της Heineken, της δεύτερης μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο, καθώς με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, ο κόσμος επέστρεφε σε παμπ, μπαρ και εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη. Οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 5,2% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 4,6%. Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύονται άνω του 3%.

Αύξηση των πωλήσεων της για το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Danone επιβεβαιώνοντας το guidance για το έτος, παρά το εξαιρετικά ασταθές λειτουργικό περιβάλλον. Η γαλλική εταιρεία τροφίμων ανέφερε πωλήσεις 6,24 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 5,66 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,2% σε βάση αναφοράς και 7,1% σε συγκρίσιμη βάση. Αναλυτές προέβλεπαν πωλήσεις στα 6,11 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της εταιρείας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάνουν ράλι άνω του 7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider