Απώλειες στις ευρωαγορές, με την προσοχή στο μέτωπο του ουκρανικού πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στις ευρωαγορές, με την προσοχή στο μέτωπο του ουκρανικού πολέμου
Αρνητικό κλίμα για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, στην αγορά της Ιταλίας οι μεγαλύτερες απώλειες

Τελευταία ενημέρωση: 15:50

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην πρώτη συνεδρίαση μετά από τις αργίες για τον Πάσχα των Καθολικών και καθώς εντείνεται η πολεμική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς παρήλθε το τελεσίγραφο που έδωσαν στους ενόπλους του Κιέβου για αποχώρηση από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένονται τα επόμενα βήματα στο μέτωπο των κυρώσεων κατά της Μόσχας, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, να αναφέρει πως η ΕΕ καταρτίζει σχέδιο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εν όψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στα τέλη του Μαΐου.

Σημειώνεται πως στη Γαλλία καταγράφεται το κλίμα πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, για το ποιος θα είναι ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, η προσοχή εστιάζει στα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου που έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται στις ΗΠΑ και στο κατά πόσο η ουκρανική κρίση κα οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν την εταιρική κερδοφορία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 1,22% στις 454,19 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 0,93% στις 3.8112 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,43% στις 7.585 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,68% στις 14.068 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 1,20% στις 6.510 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 1,82% στις 24.410 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,50% στις 8.655 μονάδες

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ανακοίνωσε το «πάγωμα» της παραγωγής οχημάτων στην αγορά της Ρωσίας, στο πλαίσιο των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, «δεδομένης της αβεβαιότητας και των λογιστικών προβλημάτων που δημιουργούν οι κυρώσεις, η Stellantis ανέστειλε τις εργασίες της στο εργοστάσιο της Καλούγκα (νότια της Μόσχας) για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις και την ασφάλεια των εργαζομένων της».

Η εικόνα στην Ασία

Νευρικότητα επικράτησε στις ασιατικές αγορές, καθώς η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην Κίνα και οι οικονομικές επιπτώσεις των νέων lockdown προβληματίζουν τους επενδυτές.

Σημειώνεται πως χθες το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που επηρεάζονται αρνητικά από τα νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση εξάπλωσης της πανδημίας.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,69% στις 26.985 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ενισχύθηκε 0,56% στις 7.565 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ανέβηκε 0,95% στις 2.718 μονάδες, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component απώλεσε 0,72% στις 11.606 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολίσθησε 2,45% στις 20.987 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Το 98% των επιχειρήσεων αναμένει αύξηση του ενεργειακού κόστους

gazzetta
gazzetta reader insider insider