Πάνω από τα 110 δολάρια το Brent - Ανοδικές τάσεις βλέπει βραχυπρόθεσμα η αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τα 110 δολάρια το Brent - Ανοδικές τάσεις βλέπει βραχυπρόθεσμα η αγορά
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 106,35 δολάρια και το Brent στα 111,09 δολάρια.

Σε υψηλά σχεδόν τριών εβδομάδων κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για τη στενή παγκόσμια προσφορά αυξήθηκαν, με την ολοένα και βαθύτερη κρίση στην Ουκρανία να ενισχύει την προοπτική αυστηρότερων κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η εκτελεστική εξουσία του μπλοκ επεξεργαζόταν προτάσεις για την απαγόρευση του ρωσικού αργού, αλλά διπλωμάτες είπαν ότι η Γερμανία δεν υποστηρίζει ενεργά ένα άμεσο εμπάργκο.

Αυτά τα σχόλια έγιναν πριν ενταθεί η κρίση στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, με τους Ουκρανούς στρατιώτες να αντιστέκονται σε ρωσικό τελεσίγραφο να καταθέσουν τα όπλα την Κυριακή στο λιμάνι της Μαριούπολης. Η Μόσχα, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», δήλωσε ότι οι δυνάμεις της είχαν σχεδόν ολοκληρωτικά καταλάβει την πόλη.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας χωρίς ενδείξεις κατάπαυσης του πυρός πυροδότησε φόβους για την προσφορά, ειδικά καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί καθώς πλησιάζει η περίοδος οδήγησης στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο Chiyoki Chen, επικεφαλής αναλυτής της Sunward Trading.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από την αγορά από τον Μάιο και μετά λόγω κυρώσεων ή λόγω του ότι οι αγοραστές να αποφεύγουν οικειοθελώς τα ρωσικά φορτία.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου συνέχισε να μειώνεται τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση κατά 7,5% το πρώτο εξάμηνο του μήνα από τον Μάρτιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Παρασκευή.

«Η αγορά πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνει σε ανοδική τάση αυτή την εβδομάδα με την περιορισμένη πρόσθετη προσφορά να προέρχεται από τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου για να αντισταθμίσει τη μειωμένη ροή από τη Ρωσία», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

Στο μεταξύ ο ΟΠΕΚ+ ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία, δεν ανταποκρίνεται στην πίεση της Δύσης για αύξηση της παραγωγής με ταχύτερους ρυθμούς ενώ στην τελευταία έκθεσή του ανέφερε ότι η παραγωγή του καρτέλ τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά μόλις 57.000 βαρέλια την ημέρα στα 28,56 εκατομμύρια απέχοντας από την αύξηση των 253.000 βαρελιών που προβλέπει η αρχική συμφωνία του οργανισμού.

Την Δευτέρα το πρωί (11:40 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 106,35 δολάρια σημειώνοντας πτώση κατά 0,56% και το Brent στα 111,09 δολάρια σημειώνοντας πτώση κατά 0,55%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Η Ουκρανία συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η Ρωσία θέλει τη Μαριούπολη με «κάθε κόστος» - Ετοιμάζεται για νέα επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία

Ζελένσκι: Η αγορά ρωσικού πετρελαίου από ευρωπαϊκές χώρες γίνεται με «ματωμένο χρήμα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider