Τραπεζικές μετοχές: Τα κρίσιμα σημεία, οι κίνδυνοι και ο δρόμος επιστροφής στα μερίσματα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζικές μετοχές: Τα κρίσιμα σημεία, οι κίνδυνοι και ο δρόμος επιστροφής στα μερίσματα
Τα κρίσιμα σημεία στα αποτελέσματα και στη στρατηγική των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι τιμές στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα.

Έχοντας αφήσει πίσω τους το μεγαλύτερο μέρος των δυσκολιών του παρελθόντος, της οικονομικής κρίσης και του βάρους των «κόκκινων» δανείων, με τη στήριξη του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», οι τράπεζες, ακολουθώντας τις αναπτυξιακές προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας, επανέρχονται, έστω και διστακτικά, στη βασική τους θέση, στήριξης και χρηματοδότησης σημαντικών κλάδων και μοντέλων, όπως η «πράσινη» μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η «αναθέρμανση» του real estate.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν αποπνέουν έναν «άνεμο» συγκρατημένης αισιοδοξίας, τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα «κανάλια» διάχυσης των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης συνεχίζουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στην πορεία του πληθωρισμού, «τσαλακώνουν» σε ένα βαθμό την εικόνα του επενδυτικού «story», παρά την περιορισμένη έως μηδαμινή έκθεση των τεσσάρων συστημικών στη Ρωσία και την Ουκρανία. Αυτό οφείλεται κατά βάση στους φόβους που ελλοχεύουν για μια νέα τάση αδυναμίας πληρωμών από τους δανειολήπτες και την επακόλουθη δημιουργία μιας νέας πηγής «κόκκινων» δανείων (πρόσθετος ανασταλτικός παράγοντας η απόσυρση των μέτρων στήριξης εξαιτίας της πανδημίας). Φυσικά, αν υπάρξει μια εξομάλυνση του «εύφλεκτου» σκηνικού που επικρατεί στην Ουκρανία αλλά και ευρύτερα των γεωπολιτικών εντάσεων, θα μπορούσε να καταγραφεί ένα νέο re-rating στους τραπεζικούς τίτλους, ενώ ο δρόμος προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται και με μια πιο μακροπρόθεσμη οπτική και ορίζοντα, στηριζόμενα ακριβώς στο ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου.

Όπως επισήμανε πρόσφατα η Moody's κατά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν τεθεί σε μια πολύ πιο σταθερή βάση τα τελευταία χρόνια, με σταθερά και αυξανόμενα πλεονάσματα του κρατικού Προϋπολογισμού μεταξύ 2016 και 2019 και πρωτογενή πλεονάσματα που υπερέβησαν των στόχων που έχουν θέσει οι πιστωτές στην Ευρωζώνη. Επιπλέον αναφορά γίνεται και στην προοδευτική μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, που ήταν στο 12,8 % τον Ιανουάριο του 2022 από το ανώτατο όριο του 28% τον Ιούλιο του 2013, κάτι που συνέβαλε επίσης στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το χρέος του ιδιωτικού τομέα προς το ΑΕΠ μειώθηκε σε περίπου 60% στο τέλος του 2021, από 117% το 2014, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη απομόχλευση από τα NPEs και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής καθώς οι οικονομικές συνθήκες σταδιακά ομαλοποιούνται. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης, στάθηκε και στη διαχείριση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) ως προς την κεφαλαιακή τους διάρθρωση, γεγονός που παραμένει μια πιστωτική αδυναμία καθώς θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την πλήρη απόσβεσή τους.

Πίνακας

Eurobank

Στο νέο business plan της Eurobank για το 2022 - 24, υπήρξε guidance για ένα βιώσιμο δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10% ετησίως, ενώ η διοίκηση ξεκίνησε τον διάλογο με τις εποπτικές αρχές προκειμένου να επιστρέψει στις διανομές μερισμάτων το 2023 (από τα κέρδη της χρήσης του 2022 με ποσοστό πληρωμών επί των καθαρών κερδών στο 20%). Για την Eurobank ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 6,8% που είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ενώ στοχεύει περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη NPE στο 5,8% το 2022 και στο 4,8% το 2024 που συνεπάγεται, οργανική, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2,4 και 2,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ υψηλός είναι και ο συντελεστής κάλυψης από προβλέψεις (69,2% το 2021 και στόχος για 64% το 2022). Σημαντική αναμένεται να είναι η υποχώρηση του κόστους κινδύνου (CoR) στις 50 μονάδες βάσης (το 2024) από 110 μονάδες βάσης το 2021. Παράλληλα, η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο μια πιστωτική επέκταση της τάξεως του 7% και επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων από τα 2,3 δισ. στα 7,4 δισ. ευρώ. Σταθερότητα υπήρξε στον δείκτη CET1 στο 14,5% και στο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CAD στο 16,8% pro-forma για το «Triangle» (στρατηγική συνεργασία στο σκέλος του acquiring των καρτών).

  • Μετοχή

Η μετοχή της Eurobank, έχει καταγράψει άνοδο 15,55% μέχρι στιγμής για φέτος, φτάνοντας στα 1,03 ευρώ, ενώ απέχει σχεδόν 11% από τα υψηλά, προ ρωσικής εισβολής, επίπεδα (1,145 ευρώ). Ιδιαίτερη ισχυρή αποδεικνύεται η ζώνη που εκτείνεται από τα 1,05 ευρώ έως το 1 ευρώ (συνωστίζονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και ΚΜΟ 60), όπου διατηρούνται οι υψηλές «αψιμαχίες» μεταξύ long - short, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και κατά την τελευταία συνεδρίαση, όπου το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1,0805 ευρώ «σβήστηκε» άμεσα μετά την ενεργοποίηση των short που επανέφεραν τη μετοχή στα 1,03 ευρώ. Φυσικά, τα θετικά σινιάλα από τους ξένους οίκους αρχίζουν να καλλιεργούν σταδιακά συνθήκες για μια μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση. Επιπλέον, κίνηση προς τα 1,135 ευρώ (gap) μπορεί να οδηγήσει προς την περιοχή των 1,15 - 1,20 ευρώ, ενώ ισχυρή στήριξη υφίστανται στα 0,91 ευρώ (απλός και εκθετικός ΚΜΟ 200). Να σημειωθεί πως οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερα επίπεδα και στο μέσον του εύρους υποδηλώνοντας ένα σημαντικό ανοδικό περιθώριο. Στα 1,078 ευρώ (τιμή μετοχή) «χτυπάει» τα 4 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση και στα 1,213 τα 4,5 δισ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα

Ιδιαίτερα ισχυρή παρουσιάζεται και η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής Τράπεζας με τον δείκτη CET1 (phased-in) να αυξάνεται κατά περίπου 120 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση, στο 16,9%, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CAD να ανέρχεται στο 17,5%, αποτυπώνοντας το όφελος τόσο από τη συναλλαγή «Frontier» που ενίσχυσε τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 150 μονάδες βάσης, όσο και από την ισχυρή κερδοφορία της τράπεζας. Η Εθνική επισήμανε παράλληλα ότι εξακολουθεί να στοχεύει σε δείκτη NPE της τάξης του 6% το 2022, με το απόθεμα (stock) να αναμένεται να μειωθεί στα 1,8 δισ. ευρώ και τον δείκτη NPE να υποχωρεί προς το 3% περίπου το 2024. Τα NPEs στην Ελλάδα έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 (δείκτης 6,9%) με ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή κάλυψης από προβλέψεις 77,5%. Το guidance της Εθνικής για το 2024 εστιάζει σε δείκτη ROTE 10% (εξαιρουμένων των συναλλαγών, άλλων εσόδων/ζημιών και one-offs), καθώς και σε δείκτη NPE στο 3% περίπου, με το κόστος κινδύνου (CoR) να αναμένεται να υποχωρήσει στις 60 - 70 μονάδες βάσης για φέτος. Όπως και στη Eurobank, οι διαχειριστές και τα funds δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πλάνο της τράπεζας σχετικά με τη διανομή κεφαλαίων. Η διοίκηση επιβεβαίωσε ότι ο διάλογος με τις ρυθμιστικές αρχές έχει ξεκινήσει και ότι το ποσοστό των κερδών από τη χρήση του 2022 που θα διανείμει σε μέρισμα, της τάξεως του 20%, αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης, που θα μεταφράζεται σε μια μερισματική απόδοση 3%. Παράλληλα, ο διάλογος θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους καθώς είναι κρίσιμο να υπάρχει μια χαρτογράφηση τόσο των μακροοικονομικών εξελίξεων όσο και των κεφαλαιακών επίπεδων και της οργανική παραγωγής κεφαλαίων της τράπεζας. Να σημειωθεί πως πρόσφατα η διοίκηση από το Λονδίνο, υπενθύμισε στους επενδυτές και τα funds ότι το τρέχον business plan της βασίζεται σε ένα πιο συντηρητικό περιβάλλον στα επιτόκια, αφήνοντας περιθώρια για πιθανές θετικές εκπλήξεις στα καθαρά έσοδα από τόκους.

  • Μετοχή

Καλύτερη η εικόνα που παρουσιάζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (3,58 ευρώ), με άνοδο 22,10% από τις αρχές του έτους και απέχοντας μόλις κατά 5,47% περίπου από τα υψηλά επίπεδα προτού επέλθει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ανοδική διαφυγή από τα 3,47 ευρώ (gap) οδηγεί πλέον προς τα 3,63 ευρώ (gap), ώστε να ανοίξει μια κίνηση προς τα υψηλά των 3,83 ευρώ και να γίνεται πιο ορατή η περιοχή των 4 - 4,50 ευρώ έστω και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, ειδικά υπό το πρίσμα της πιθανής εισόδου στον δείκτη MSCI Greece Standard και της σταδιακή αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Πρώτη στήριξη στην περιοχή των 3,31 - 3,23 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60) και επόμενες στα 3,12 και στα 2,87 ευρώ περίπου όπου διέρχεται και ο εκθετικός ΚΜΟ 200. Στα 3,826 ευρώ, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ,( από 3,27 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα) και στα 4,372 ευρώ τα 4 δισ. ευρώ.

Alpha Bank

Η διοίκηση της Alpha Bank έθεσε ως στόχους για το 2022 την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) άνω του 1,15 δισ. ευρώ, καθαρά έσοδα από προμήθειες 400 εκατ. ευρώ, προ προβλέψεων οργανικά έσοδα 700 εκατ. ευρώ, δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 6%, κόστος κινδύνου χαμηλότερο (CoR) των 70 μονάδων βάσης, δείκτη ΝΡΕ περίπου 7%, fully loaded δείκτη κεφαλαίων CET1 περίπου 12,5% και ενσώματα ίδια κεφάλαια περίπου 5,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας παρέμεινε ισχυρή με τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας CAD να ανέρχεται στο 16,1%, και τον δείκτη CET1 στο 13,2%. Επιπλέον, οι συνολικές εκταμιεύσεις δανείων για το 2021 έφτασαν τα 5,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της καθαρής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ για το 2022, η καθαρή πιστωτική επέκταση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,2 δισ. ευρώ.

  • Μετοχή

Πιο «ιδιόρρυθμη» και σε στενό εύρος κίνησης μεταξύ 1,05 - 1,15 δείχνει να είναι η διαγραμματική εικόνα που παρουσιάζει η μετοχή της Alpha Bank, που αποτυπώνεται άλλωστε και από την υστέρηση κίνησης έναντι των υπόλοιπων τραπεζικών τίτλων από τις αρχές του έτους (άνοδος 3,53%). Άμεση καλείται να είναι η επιστροφή στα επίπεδα των 1,12 - 1,14 ευρώ, όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200, διάσπαση της περιοχής που μπορεί να οδηγήσει προς τα 1,16 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60) και τα 1,21 ευρώ περίπου, ήτοι στο 50% του Fibonacci retracement, όπου κινείται και απλός ΚΜΟ 60 και τα 1,27 ευρώ. Η πλησιέστερη στήριξη στα 1,10 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 0,989 ευρώ. Απόπειρα περαιτέρω απομάκρυνσης από τα υπερπουλημένα επίπεδα τιμών φαίνεται να επιχειρεί ο τεχνικός ταλαντωτής σχετικής ισχύος RSI. Στα 1,278 ευρώ (τιμή μετοχή) «χτυπάει» τα 3 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση και στα 1,491 τα 3,5 δισ. ευρώ (από 2,62 δισ. ευρώ).

Τράπεζα Πειραιώς

Το αναθεωρημένο τετραετές business plan της Τράπεζας Πειραιώς στοχεύει κυρίως σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου στο 6% το 2022 (από περίπου 3% το 2021) που θα ενισχυθεί κοντά στο 8% το 2023, 10% το 2024 και 12% το 2025. Μετά τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε η τράπεζα όσον αφορά την απομόχλευση, πλέον μεταβαίνει σταδιακά από τη μείωση του κινδύνου και την εξυγίανση του ισολογισμού της (de-risking) στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της κερδοφορίας. Η διοίκηση εξακολουθεί να βλέπει σταθερές προοπτικές ανάπτυξης, με στόχο την εκταμίευση νέων δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα μια καθαρή πιστωτική επέκταση σε 7 δισ. την τετραετία, με τον στόχο των 1,2 δισ. ευρώ για το 2025 να είναι χαμηλότερος από τον αρχικό στόχο των 1,3 δισ. ευρώ για το 2024. Παράλληλα, αναμένει υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 13% το 2021 σε περίπου 9% το 2022, 5% το 2023 και 3% το 2024 και 2025 και δείκτη fully loaded CET1, από περίπου 9% το 2021, σε περίπου 10%, 11%, 12% και 13% το 2022, 2023, 2024 και 2025 αντίστοιχα. Η στόχευση για το CoR (για το 2025) είναι να υποχωρήσει στις 40 μονάδες βάσης από 70 μονάδες βάσης το 2021. Η διοίκησης της Πειραιώς δήλωσε ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023 με τη διανομή μερίσματος να αυξάνεται σταδιακά στο 35% το 2025.

  • Μετοχή

Από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1,16 ευρώ στις 8 Μαρτίου, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (1,379 ευρώ) κατάφερε να διαγράψει ένα ισχυρό rebound επιστρέφοντας προς τη δύσκολη περιοχή των 1,40 ευρώ, όπου διέρχεται ο απλός ΚΜΟ 200 και ο ΚΜΟ 60. Ωστόσο συνεχίζει να καταγράφει μια αδυναμία υπέρβασης της εν λόγω περιοχής που εκτείνεται μέχρι τα 1,45 ευρώ και που μπορεί να «ανοίξει» το δρόμο προς τα 1,52 ευρώ περίπου. Από την άλλη, υποχώρηση και επιβεβαίωση της τμήσης των των 1,347 (gap) θα οδηγήσουν σε πιέσεις προς τα 1,28 ευρώ περίπου, με χαμηλό τα 1,16 ευρώ. Να σημειωθεί πως η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 6,9% από τις αρχές του έτους και βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των τραπεζικών τίτλων πίσω από Eurobank και Εθνική Τράπεζα. Επίσης στα 1,60 ευρώ (τιμή μετοχής), η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας φτάνει τα 2 δισ. ευρώ και στα 2 ευρώ τα 2,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs - Οι τρεις «καταλύτες»

Μειώνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Άθικτο το επενδυτικό «story»

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Wood - Τι αλλάζει στις εκτιμήσεις της

gazzetta
gazzetta reader insider insider