Χρηματιστήριο: Πώς χάθηκαν οι 950 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πώς χάθηκαν οι 950 μονάδες
Δεν κατάφεραν οι αγοραστές να διατηρήσουν τις 950 μονάδες. Βαριές απώλειες για την Coca Cola.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο, καθώς το ζήτημα του ουκρανικού δε φαίνεται να επιλύεται προς ώρας μέσω διαπραγματεύσεων, με την ένταση να αναζωπυρώνεται.

Συγκεκριμένα, ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης με εκατέρωθεν ανακοινώσεις, κατηγορίες και διαψεύσεις βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας, παρά την αισιοδοξία που προκάλεσε αρχικά η συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας για μία συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν, που επιτεύχθηκε με την διαμεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο νέος γύρος έντασης πυροδοτήθηκε από μία αναφορά της ομοσπονδιακής υπηρεσία ασφάλειας της Ρωσίας (FSB), η οποία ανακοίνωσε πως οβίδα από το ουκρανικό έδαφος κατέστρεψε τελείως συνοριακό φυλάκιο σε απόσταση 150 μέτρων από σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας στην περιοχή Ροστόφ.

Από την άλλη στα εγχώρια θέματα και στις τράπεζες που αποτέλεσαν τον κύριο μοχλό κίνησης, οι επενδυτές δεν έδειξαν για την ώρα να ποντάρουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής τους από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος είχε δώσει σήμα για τις επικείμενες θετικές εξελίξεις που αναμένονταν, στο insider.gr μέσω της συνέντευξης του ο Pau Labro Vila, CFA και υπεύθυνος της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος αναβάθμισε την Alpha Bank κατά δυο βαθμίδες σε «B», την Τράπεζα Πειραιώς σε «Β-» και οι δύο με θετικό outloοk πλέον, ενώ αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε «Β+» από «B-» με σταθερό outlook. Οι αναβαθμίσεις αφορούν τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση (IDR, Issuer Default Rating) των τραπεζών και την Αξιολόγηση Βιωσιμότητας (VR,Viability Rating). Σε συνέντευξη των επικεφαλής της Fitch στο insider.gr ο Vilia είχε αναφέρει πως «η θέση της Fitch για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι θετική καθώς η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η συνεχής πρόοδος στο σκέλος της εξυγίανσης των ισολογισμών τους και η βελτιωμένη θέση χρηματοδότησης και ρευστότητάς τους θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το περιβάλλον λειτουργίας τους, παρά τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση του κόστους εισροών και τη μεταβλητότητα των αγορών».

«Παράλληλα, οι τράπεζες επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους, υπό τη στήριξη του προγράμματος «Ηρακλή» και έτσι αναμένουμε πως ο δείκτης NPE για τον κλάδο θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το 10% το 2022. Κατά την άποψή μας, οι εισροές απομειωμένων δανείων από την πανδημία θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμες, αν και συνεχίζουν να υφίστανται κίνδυνοι από τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες που εξακολουθούν να επωφελούνται από τα προγράμματα κρατικής στήριξης ή που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα, εκτιμούμε πως ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση για τον κλάδο θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2023 - 2024 και να κινείται προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2% - 3%). Ωστόσο, όπως έχουμε δει και διαπιστώσει σε ορισμένες άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, ορισμένα ζητήματα που έχουν κληρονομηθεί από το παρελθόν, θα δυσκολέψουν την πλήρη κάλυψη αυτού του κενού».

  • Αναθεώρηση FTSE

Από την άλλη, ως προς το σκέλος της αναθεώρησης των δεικτών FTSE, η Autohellas και η Quest εντάχθηκαν στον Emerging Europe Small Cap. Παράλληλα, η Attica Bank, η Ideal και η Space μπήκαν στον Emerging Europe Micro Cap, ενώ η Epsilon Net διαγράφηκε από τον Emerging Europe Micro Cap.

  • Συνεδρίαση

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης πέρασε κατά το «δεύτερο ημίχρονο» σε αρνητικό έδαφος, χάνοντας εξ ολοκλήρου την αρχική του δυναμική. Έτσι έκλεισε με πτώση 0,7% περνώντας χαμηλότερα από τις 950 στις 949,24 μονάδες, με τον τζίρο στα 51,21 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κατέγραψε απώλειες 0,76% και στις 2.320,15 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης επίσης υποχώρησε κατά 0,83% στις 722,87 μονάδες.

Οι αγοραστές δεν μπόρεσαν να καλύψουν την προσφορά που εμφανίστηκε στις τράπεζες. Με απώλειες κινήθηκε η ΕΤΕ στο -1,59% και στα 3,66 ευρώ, η Alpha στο -2,03% και η Πειραιώς ήπια στο -0,13% και στα 1,562 ευρώ. Θετικό γύρισμα για τη Eurobank στο 0,66% και στα 1,145 ευρώ.

Σημαντική διαφοροποίηση στα βαριά χαρτιά της αγορά με τη Jumbo στο -1,49% και τα 13,21 ευρώ, η Mytilineos στο -0,84%, ο ΟΠΑΠ στο -1,53% και στα 13,53 ευρώ και η Viohalco στο -1,5% και τα 4,60 ευρώ.

Βγαίνουν άμυνες σε ΟΤΕ (+0,23%) και Τέρνα Ενεργειακή (0,15%), με ένα bid σε ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Βαριές απώλειες 3,15% για την ΕΕΕ στα 28,25 ευρώ, ενώ χαρακτηριστικά profit taking είχε η πρώτη για την Aegean στο -1,45%.

Ξεχώρισε με έντονα θετικό πρόσημο στο 2,45% η Quest στα 19,26 ευρώ.

  • Euroxx: Στα 18 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο για την Τέρνα Ενεργειακή

Υψηλότερα θέτει τον πήχη για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή η Euroxx και πιο συγκεκριμένα στα 18 ευρώ από 16,50 διατηρώντας τη σύσταση «overweight».

Σύμφωνα με τη Euroxx, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Τέρνα Ενεργειακής συνεχίζει να επεκτείνεται: Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από 892 MW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, θέτοντας μεσοπρόθεσμο στόχο 3 GW έως το 2026.

Παράλληλα, στο βασικό της σενάριο η Euroxx, αναμένει πλέον πως η ισχύς της Τ. Ενεργειακής να φτάσει τα 1.399 MW μέχρι το τέλος του 2024, υποδηλώνοντας νέες προσθήκες 507 MW στην Ελλάδα.

Συνολικά, οι νέες εκτιμήσεις της εξακολουθούν να υποδηλώνουν μια ισχυρή δυναμική αποτελεσμάτων, με εκτιμώμενες πωλήσεις 2021-24/EBITDA/adj. EPS CAGR στο 5,9%/17,8%/24,5%. Επιπλέον η Euroxx συνεχίζει να υιοθετεί μια γενναιόδωρη μερισματική πολιτική για την Τέρνα Ενεργειακή, με συνολική απόδοση (DPS ή/και απόδοση κεφαλαίου) 2,7% - 3,5% το 2021-24, πολύ παραπάνω από τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider