Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές με ώθηση από τον κλάδο του αυτοκινήτου

Newsroom
Μοιράσου το
Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές με ώθηση από τον κλάδο του αυτοκινήτου
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,42% στις 461,98 μονάδες.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές δείχνουν συνεχίζουν να εξπεξεργάζονται τα δεδομένα από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κυκλοφοόρησαν την Πέμπτη.

Να θυμίσουμε πως τα βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρέμειναν αμετάβλητα, μετά από την ανακοίνωση των αποφάσεων από το διοικητικό της συμβούλιο. Όπως επεσήμανε για το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης, το α΄ τρίμηνο του 2022 το Διοικητικό Συμβούλιο διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του PEPP με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο. Θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος Μαρτίου του 2022.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας, αντίθετα, αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,5% από 0,25%, επιβεβαιώνοντας της προσδοκίες της αγοράς, και προχωρώντας στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Πρόκειται για την πρώτη διαδοχική αύξηση επιτοκίου, για πρώτη φορά από το 2004. Η BoE προχώρησε, επίσης, σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας πως θα κορυφωθεί τον Απρίλιο στο 7,5%, από 6% που ανέμενε προηγουμένως.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,42% στις 461,98 μονάδες και μόνο οι κλάδοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ήταν σε θετικό επίπεδο.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 1,75% στις 15.099 μονάδες, ο FTSE 100 του Λονδίνου είχε απώλειες 0,17% στις 7.516 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,77% στις 6.951 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB έχασε 1,79% στις 26.603 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε 1,15% στις 8.589 μονάδες.

Οι μετοχές στον κλάδο του αυτοκινήτου οδήγησαν τις απώλειες, με πτώση 3,34%. Τα νέα δεδομένα στον κλάδο την Παρασκευή αποκαλύπτουν πως οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο ήταν 23% χαμηλότερα από το προ - πανδημικό επίπεδο.

Μάκρο

Στην Γερμανία, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 2,8% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, έπειτα από την αναθεωρημένη αύξηση κατά 3,6% το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν αύξηση των παραγγελιών κατά 0,3%.

Οι παραγγελίες ενδιάμεσων αγαθών ενισχύθηκαν 4,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσαν άνοδο 1,8%. Για τα καταναλωτικά αγαθά, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 5,3%. Παράλληλα, οι παραγγελίες σε εγχώριο επίπεδο αυξήθηκαν 11,7%, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν 3%, με τις παραγγελίες από ευρωζώνη να καταγράφουν πτώση 4,2%.

Σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο οι μεταποιητικές παραγγελίες ενισχύθηκαν 5,5%, ενώ διαμορφώθηκαν 9,8% υψηλότερα από τα επίπεδα προ πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αμετάβλητη η πολιτική της ΕΚΤ σε επιτόκια και PEPP - Επιβεβαίωση «ευελιξίας» προς την Ελλάδα

Η BoE αυξάνει το επιτόκιο στο 0,5% από 0,25%, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό