Πετρέλαιο: Ο φειδωλός ΟΠΕΚ+ και ο φόβος για τα stranded assets

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ο φειδωλός ΟΠΕΚ+ και ο φόβος για τα stranded assets
Πολλά πετρελαιοπαραγωγά κράτη και επιχειρήσεις βρίσκονται σε δίλημμα αυτή την εποχή ως προς το επόμενο βήμα.

Τα σενάρια για σημαντική στενότητα στην αγορά με παράλληλη αύξηση της ζήτησης δεν συγκίνησαν τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος επιμένει στη λελογισμένη αύξηση προμήθειας αργού και αρνείται να ρίξει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά. Για άλλη μια φορά, στη χθεσινή συνάντηση των κρατών-μελών του καρτέλ, αποφασίστηκε η διατήρηση της υπάρχουσας πολιτικής, η οποία υποδεικνύει αύξηση της προμήθειας κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα το Μάρτιο.

Η προτίμηση του ομίλου για φειδωλή προμήθεια και η σταθερή άρνησή του να εισακούσει τις εκκλήσεις άλλων κρατών όπως είναι οι ΗΠΑ για διοχέτευση στην αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές εξηγείται από το γεγονός ότι ο οργανισμός δεν έχει πεισθεί ότι η ζήτηση θα σημειώσει τόσο θεαματική αύξηση όσο προβλέπουν κάποιοι παράγοντες της διεθνούς αγοράς. Την Τρίτη, η Μικτή Τεχνική Επιτροπή του οργανισμού ανέφερε ότι οι προμήθειες θα υπερβούν τη ζήτηση κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022, μια πρόβλεψη ελαφρώς αναβαθμισμένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά όχι τόσο ισχυρή ώστε να προκαλέσει μεγάλο «θόρυβο».

Πολλά πετρελαιοπαραγωγά κράτη και επιχειρήσεις βρίσκονται σε δίλημμα αυτή την εποχή ως προς το επόμενο βήμα. Από τη μία πλευρά οι υψηλές τιμές τους «κλείνουν το μάτι» για νέες επενδύσεις και από την άλλη, η αβεβαιότητα της πανδημίας και του ρυθμού ανάκαμψης τους τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Carbon Tracker αναφέρει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να δουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 500 δις. ευρώ να καθίστανται οικονομικά μη αξιοποιήσιμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μπορεί να δελεάσει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να λάβουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις που κοστίζουν ακριβά στους μετόχους, αλλά μια πιο "υποψιασμένη" προσέγγιση, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν την ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να βοηθήσει την κοινωνία να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους.

Αναφερόμενοι στην πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, οι συγγραφείς προειδοποίησαν την Big Oil να την «προσπεράσουν», επειδή οι δεσμεύσεις για το κλίμα που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις και η εν δυνάμει ευρύτερη υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων θα αντιστρέψουν σύντομα την τάση αύξησης της ζήτησης πετρελαίου.

Ταυτόχρονα όμως οι βιομηχανίες εξόρυξης προειδοποιούν για αύξησην των τιμών των μετάλλων και των ορυκτών, τα οποία είναι απαραίτητα για ηλιακά, αιολικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στο πρόσφατο Future Minerals Forum στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Barrick, Mark Bristow, προέβλεψε ότι η αγορά χαλκού θα μπορούσε να οδηγηθεί σε έλλειμμα, ενώ ο Christopher Ecclestone, επικεφαλής της Hallgarten & Company, δήλωσε ότι οι τιμές των μετάλλων και των ορυκτών βρίσκονται σε σταθερή ανοδική τροχιά.

Το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και EV, καθιστώντας τα προϊόντα τους πιο δαπανηρά και μειώνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να στραφούν σε μια εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα αντί των ορυκτών καυσίμων. Έχει επίσης θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης, αυξάνοντας σημαντικά την τιμή.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, σύμφωνα με την Carbon Tracker, οι πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί να βλέπουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που θα οδηγήσουν σε περισσότερη προσφορά. Όμως, σε μια δεύτερη ανάγνωση, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τις επενδύσεις stranded assets εάν προχωρήσουν σε έργα άντλησης πετρελαίου ακριβώς τη στιγμή που η ζήτηση θα αρχίσει να μειώνεται λόγω της πράσινης μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Οι άπιαστοι στόχοι του ΟΠΕΚ+ και οι «αφανείς» πιέσεις στις τιμές

Στα 89 δολάρια το πετρέλαιο εν όψει των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+

ΟΠΕΚ: Μεγαλύτερη η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο στο τέλος του 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider