Στα 89 δολάρια το πετρέλαιο εν όψει των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 89 δολάρια το πετρέλαιο εν όψει των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 88,16 δολάρια και το Brent στα 89,10 δολάρια.

Μικρή πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Τετάρτης εν αναμονή των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+ αναφορικά με την πολιτική αύξησης της παραγωγής.

Ο όμιλος, ο οποίος παράγει πάνω από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς, έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από κορυφαίους καταναλωτές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία να αντλήσει μεγαλύτερες ποσότητες για να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, το καρτέλ αναμένεται να τηρήσει τις υπάρχουσες πολιτικές μέτριων αυξήσεων της παραγωγής, στα 400.000 βαρέλια την ημέρα, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση αναμένεται να καταγράψει ισχυρή άνοδο φέτος.

«Το θέμα (των ταχύτερων αυξήσεων) δεν προέκυψε και αμφιβάλλω ότι θα γίνει», ανέφερε σχετικά πηγή του ΟΠΕΚ+.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 αλλά ο ΟΠΕΚ+ αρνείται μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε ταχύτερες αυξήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει έλλειψη ενέργειας λόγω κακού υπολογισμού των επιπτώσεων της ενεργειακής μετάβασης και των αναγκών των κρατών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Από την άλλη, μια έκθεση που εκπονήθηκε από την Κοινή Τεχνική Επιτροπή JTC διατήρησε την πρόβλεψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου αμετάβλητη για το 2022 στα 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και ανέφερε ότι αναμένει η ζήτηση να αυξηθεί στα προ πανδημίας επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η έκθεση εκτιμά ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πλεόνασμα αργού το 2022 που θα φτάνει τα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ελαφρώς λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1,4 εκατομμύρια βαρέλια.

Η έκθεση σημείωσε, ωστόσο, ότι ορισμένοι κίνδυνοι εξακολουθούν να παραμένουν στην αγορά πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των «σημαντικών αβεβαιοτήτων» που σχετίζονται με τον πιθανό αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον, της συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού και της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η JTC επισήμανε επίσης άλλους κινδύνους για την ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου, αναφέροντας αστάθεια στις αγορές εμπορευμάτων, περιορισμούς στην παραγωγική ικανότητα πετρελαίου από υποεπενδύσεις, την πρόκληση των υψηλών επιπέδων κρατικού χρέους σε πολλές περιοχές και γεωπολιτικούς κινδύνους.

Την Τετάρτη το πρωί (10:41ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 88,16 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,2% και το Brent στα 89,10 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,07%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΠΕΚ: Μεγαλύτερη η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο στο τέλος του 2021

Πετρέλαιο: Οι άπιαστοι στόχοι του ΟΠΕΚ+ και οι «αφανείς» πιέσεις στις τιμές

Παράγοντες αγοράς: Υποεπενδύσεις και ισχυρή ζήτηση θα ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider