Επιφυλακτική η BofA για τα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλακτική η BofA για τα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της ΕΚΤ
Ως ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα plays χαρακτηρίζει η BofA την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, ενόψει και της επενδυτικής της στρατηγικής για τις αγορές ομολόγων για το 2022.

Ως ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα plays χαρακτηρίζει η BofA την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, ενόψει και της επενδυτικής της στρατηγικής για τις αγορές ομολόγων για το 2022.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου και επισήμανε και ο Ralf Preusser παγκόσμιος επικεφαλής ανάλυσης της BofA για τα επιτόκια στο insider.gr, αυτό οφείλεται στον κίνδυνο να καθυστερήσει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα παρά τις προσδοκίες για την επίτευξη αυτού του στόχου στα τέλη του επόμενου έτους. Βραχυπρόθεσμα, μια σημαντική απόφαση αφορά το εάν η ΕΚΤ θα επεκτείνει το waiver για να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα από τις τράπεζες για τις πράξεις της μετά τις 22 Ιουνίου.

Ευρύτερα στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η BofA διατηρεί μια πιο «bearish» θέση καθώς όπως επισημαίνει δεν θα πρέπει να υπάρξει έκπληξη εάν υπάρξει μια περαιτέρω διεύρυνση του spread μεταξύ του ιταλικού 10ετούς ομολόγου και του Bund περίπου στις 150 μ.β.

Αρνητική θέση έχει και για τα ισπανικά ομόλογα έναντι των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων, δεδομένης της ασθενέστερης προοπτικής ανάπτυξης της Ισπανίας και της υψηλότερης καθαρής προσφοράς. Δεδομένων των προσδοκιών της BofA για πιο υψηλά spreads, διατηρεί θέση short στο ισπανικό 15ετές ομόλογο έναντι του Bund, που διαπραγματεύεται κοντά στις 110 μ.β με τον αρχικό στόχο στις 120 μ.β και να stop στις 80 μ.β.

Όπως ανέφερε ο Ralf Preusser, τα ευρωπαϊκά ομόλογα τιμολογούν μια αύξηση των επιτοκίων για τα τέλη του 2022, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αγορές από την ΕΚΤ θα πρέπει να τελειώσουν στα μέσα του 2022. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή περιφέρεια κάνει pricing σε αυτό το είδος της σταδιακής κατάργησης των αγορών, πόσο μάλλον για μια συνεπή με την τρέχουσα τιμολόγηση των αυξήσεων, γιαυτό και «βλέπει» υψηλότερα spreads σε αυτές τις αγορές ομολόγων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη διεύρυνση των spreads είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός ενός πολύ υψηλότερου όγκου QE από το αναμενόμενο, πιθανές αρνητικές εκπλήξεις ως προς τον πληθωρισμό και η επιστροφή της χαμηλής μεταβλητότητας.

Για το ζήτημα της ΕΚΤ, η BofA αναμένει ένα σταδιακό tapering στο QE αφού το PEPP φτάσει στο του τέλος τον Μάρτιο του 2022, με επιτάχυνση του APP από 20 δισ. ευρώ το μήνα στα 40 δισ. ευρώ, δεδομένης και της αναμενόμενης υποχώρησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μετά το πρώτο εξάμηνο και των διακρατήσεων τίτλων στα APP+PEPP που πλησιάζουν τα όρια σε μεγάλους εκδότες, καθώς η BofA εκτιμά ότι το όριο στη Γερμανία θα είναι περίπου στο 44% τον Μάρτιο του 2022.

Από τη μεριά του ο Mark Cabana επικεφαλής στρατηγικής της BofA για τα αμερικανικά ομόλογα, ανέφερε πως η Fed θα γίνει πιο επιθετική αφού δει ένα πεισματικά αυξημένο πληθωρισμό και εκπληρώσει τις τρεις εντολές μιας ευέλικτης στόχευσης μέσου πληθωρισμού (FAIT): (1) πληθωρισμός >2%, (2) ο πληθωρισμός που ενδέχεται να παραμείνει >2%· και (3) ανάκαμψη και πλήρης απασχόληση. Οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούνιο του '22 με ένα τριμηνιαίο ρυθμό (στόχος για το τέλος '22 = 0,75-1%). Παράλληλα, μια αρνητική αντίδραση σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να αμβλύνει τις αυξήσεις της Fed αλλά μόνο μετά από μια πιο επιθετική στροφή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider