Τα μηνύματα από ΗΠΑ και Κίνα ρίχνουν το πετρέλαιο - Πτώση πάνω από 3% στις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μηνύματα από ΗΠΑ και Κίνα ρίχνουν το πετρέλαιο - Πτώση πάνω από 3% στις τιμές
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 76,53 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα  78,17 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 3,78%.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, ύστερα από τα μηνύματα που έστειλαν στην αγορά οι ΗΠΑ και η Κίνα ότι προτίθενται να απελευθερώσουν στρατηγικά αποθέματα στην αγορά. Πιέσεις στις τιμές ασκεί και η νέα αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 η οποία αναζωπύρωσε τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης.

Μιλώντας στο CNN, o Bjornar Tonhaugen από την Rystad Energy, σημείωσε ότι ο βασικότερος παράγοντας που οδηγεί αυτή τι στιγμή της τιμές είναι η αναμενόμενη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συζήτησαν τη «σημασία της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ενεργειακών προμηθειών» αυτή την εβδομάδα. Αυτό δημιούργησε επιπλέον αναταραξεις στην αγορά ενώ η Κίνα δείχνει επίσης πρόθυμη να λάβει μέτρα. Το Reuters ανέφερε ότι το κρατικό γραφείο αποθεματικών της χώρας δήλωσε ότι εργάζεται για την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων, αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.

Ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Διοίκησης Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων της Κίνας είπε στο CNN την Παρασκευή ότι «προωθεί τις εργασίες που σχετίζονται με την απελευθέρωση αργού πετρελαίου αυτή τη στιγμή», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν αυτό σχετίζεται με αίτημα των ΗΠΑ να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της προσφοράς.

Με βάση τις τρέχουσες κινήσεις των τιμών, είπε ο Tonhaugen, οι επενδυτές αναμένουν ότι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά περί τα 20-30 εκατομμύρια βαρέλια τον επόμενο μήνα. Αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα μαζί ή μέσω μιας ευρύτερης δράσης που συντονίζεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Τόνισε, ωστόσο, ότι η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων δεν θα αλλάξει ριζικά τη συνολική εικόνα. «Η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων δεν είναι το ίδιο με τη συνεχή παραγωγή πετρελαίου», εκτιμά ο Tonhaugen,.

Όμως δεν αποκλείεται η αγορά να ισορροπήσει μέσω άλλων ενεργειών. Ο IEA ανέφερε σε έκθεσή του αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει ότι οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται ξανά.

«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή με όλα τα μέτρα, αλλά μια ανάπαυλα από το ράλι των τιμών θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα», ανέφερε το πρακτορείο με έδρα το Παρίσι.

Ο ΟΠΕΚ επίσης αυξάνει σταθερά την παραγωγή, αλλά υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν τα κέρδη της προσφοράς θα είναι αρκετά για να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης για καύσιμα.

Την Παρασκευή το μεσημέρι (15:02 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 76,53 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση κατά 3,14% και το Brent στα 78,17 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 3,78%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider