Κέρδη στην εβδομάδα για το ΧΑ εν αναμονή του «σήματος» της S&P

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στην εβδομάδα για το ΧΑ εν αναμονή του «σήματος» της S&P
Με κέρδη 1,15% στην εβδομάδα έκλεισε το Χρηματιστήριο. «Ράλι» για Quest, εντολές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ.

Ήπια ανοδικά έκλεισε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή, με τους επενδυτές να μην προβαίνουν ακόμη σε μεγαλύτερης έντασης κινήσεις εν αναμονή της ετυμηγορίας της Standard & Poor's. Παράλληλα, η αγορά φαίνεται να έλαβε υπόψιν της και τα δεδομένα που έθεσαν τόσο η Moody's αλλά η Morgan Stanley που υποβάθμισε τη σύστασή της για τις ελληνικές μετοχές.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο ΓΔ υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,05% στις 905,04 μονάδες με τον τζίρο στα 61,36 εκατ. ευρώ περίπου. Ο FTSE 25 έκλεισε στο -0,01% σβήνοντας τα όποια κέρδη εν μέσω κατοχύρωσης κερδών σε δημοπρασίες στις 2.192,28 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με ήπια άνοδο 0,07% στις 590,34 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 1,15%, ο FTSE 25 στο 1,32% και ο τραπεζικός κατά 3,5%

Τα πακέτα διαμορφώθηκαν στα 11,16 εκατ. ευρώ, με τα μεγαλύτερο σε αξία να αλλάζει χέρια στην Καραμολέγκος ύψους 4,09 εκατ. ευρώ, με discount στα 2,50 ευρώ (1,64 εκατ. μετοχές της εταιρείας), με τη μετοχή να καταγράφει «ράλι» 9,03% στα 3,28 ευρώ.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ συνέχισε την ανοδική της πορεία με κέρδη 0,48% στα 2,703 ευρώ, η Eurobank ανέβασε ρυθμούς πριν τις δημοπρασίες κλείνοντας στο +1,15% και στα 0,9166 ευρώ. Η Alpha Bank χωρίς αξιόλογες μεταβολές στα 1,143 ευρώ, ενώ η Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,94% στα 1,482 ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί πως τόσο η ΕΤΕ όσο και η Eurobank έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο τόσο σε μηναία βάση όσο και σε τριμηνιαία (άνω του 20%).

Παράλληλα, ισχυρές εντολές καταγράφηκαν στην Quest που έκλεισε με ράλι 5,13% στα 16,40 ευρώ, με άνοδο 12,79% σε εβδομαδιαία βάση, έχοντας ως βασικό «όπλο» και την πλούσια μερισματική της πολιτική.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (2,16%) στα 9,92 ευρώ, βάζοντας πλώρη για τα 10 ευρώ πλέον, ο ΟΠΑΠ (1,39%) στα 13,85 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή που σκαρφάλωσε στα 12 ευρώ έχοντας πλέον αρχίσει να προσφέρει αποδόσεις στους επενδυτές.

Όπως επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης της Merit, «o ΓΔ ακολούθησε επιτέλους την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών αυτή την εβδομάδα, με αυξημένους όγκους συναλλαγών και κινήθηκε υψηλότερα από την ισχυρή αντίσταση των 900 μονάδων, με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poor’s.

Ο τραπεζικός κλάδος ξεχώρισε με την Eurobank να σημειώνει νέα υψηλά 52 εβδομάδων και την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί λόγω της ολοκλήρωσης της τιτλοποίησης ΜΕΑ ύψους 6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η μετοχή του ΟΠΑΠ κατέγραψε νέο υψηλό 52 εβδομάδων.

Η Jumbo ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής μικτού ποσού 0,30 ευρώ/μετοχή σε δύο ισόποσες δόσεις των 0,15 ευρώ/μετοχή στις 26 Νοεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Επιπλέον, η Quest Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διαθέσει στους μετόχους της ως προσωρινό μέρισμα μέρος των εσόδων της πώλησης της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Cardlink Α.Ε., το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέρχεται περίπου σε €1.25 μικτό ποσό ανά μετοχή.

Η Μοτοδυναμική ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα 9μηνου με ισχυρή αύξηση σε όλες τις γραμμές. Πιο συγκεκριμένα, οι εν. πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα €74.3εκ. (+24.5% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη στα €12.1εκ. (+98.2%) και τα κέρδη προ φόρων σχεδόν στα 6,1 εκατ. ευρώ από ζημία 1,2 εκατ ευρώ πέρυσι.

Η Δημόσια Εγγραφή των ομολογιών της CPLP ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η εταιρεία άντλησε 150 εκατ. ευρώ. Το ΧΑ έχει εκπληρώσει με το παραπάνω την κύρια αποστολή του αυτή την χρόνια καθώς οι εισηγμένες εταιρείες θα αντλήσουν πάνω από 7 δισ. έως το τέλος του χρόνου, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και εκδόσεων ομολόγων.

Τα κυριότερα γεγονότα που θα επηρεάσουν την πορεία του ΓΔ και επιμέρους μετοχών την επόμενη εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ανακοίνωση του ΑΕΠ 3ου τριμήνου στις ΗΠΑ την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου καθώς και η ανακοίνωση από την Μυτιληναίος των αποτελεσμάτων 9μηνου την Τρίτη 26 Οκτωβρίου».

Η Beta Χρηματιστηριακή επισημαίνει από τη μεριά της πως «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με αργό αλλά σταθερό τρόπο έχει καταφέρει να ξεπεράσει δύσκολα και απαιτητικά επίπεδα αντίστασης οδεύοντας εκ νέου για την κορυφή των 930 μονάδων. Τα συναλλακτικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί αισθητά (+54%) και αποτελούν προαπαιτούμενο παραμονής του δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες. Η αλλαγή στην διαγραμματική απραξία ήρθε από τις τραπεζικές μετοχές, ο κλαδικός δείκτης των οποίων δείχνει μετά από καιρό έτοιμος να κάνει την υπέρβαση και να μπει σε θέσει οδηγού για τον Γενικό Δείκτη. Ήδη υπάρχει μια πρώτη δοκιμή εξόδου από το εύρος διαπραγμάτευσης του τραπεζικού δείκτη που έρχεται από τον φετινό Ιούνιο δίνοντας ένα ανοδικό περιθώριο έως και 27%. Η συμπεριφορά του εν λόγω δείκτη θα είναι κομβική για την υπόλοιπη αγορά καθώς οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποαποδώσει σημαντικά από τον Μάρτιο του 2020 και θα μπορούσαν να πάρουν την σκυτάλη της ανόδου από μετοχές που εμφανίζονται «κουρασμένες» και βρίσκονται σε στασιμότητα εδώ και καιρό. Η συνολικά θετική εικόνα της αγοράς σε σήματα αγορών από βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους δείκτες και το δυνητικό περιθώριο που υπόσχεται ο RSI τοποθετούν τον επόμενο θεωρητικό πήχη αντίστασης του Γενικού Δείκτη στις 930 μονάδες».

Παράλληλα, σε υποβάθμιση της σύστασής της για τις ελληνικές μετοχές προχώρησε η Morgan Stanley, διατηρώντας ωστόσο τη θετική της θέση για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος, υποβαθμίζει τη σύστασή του σε «equalweight» από «overweight» προηγουμένως, με τη στάθμιση της εγχώριας αγοράς στο δείκτη MSCI EM (των αναδυόμενων αγορών) στο 0,18% και στον MSCI World (χωρίς τις ΗΠΑ) στο 0,1%, όταν το μέσο ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, είναι στο 0,11%. Ωστόσο, η Morgan Stanley συνεχίζει να στηρίζει το «ελληνικό story» ως ένα ελκυστικό play με βάση του πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και την κλίση ενίσχυσης του τραπεζικού δανεισμού, που ξεκινά επιτέλους, όπως υπογραμμίζει. Οι αναλυτές του οίκου, εντοπίζουν, από την άλλη καλύτερα και ευκολότερα overweights σε άλλες χώρες της περιοχής EEMEA. Η Ρωσία παραμένει η κορυφαία της επιλογής, ενώ αναβαθμίζει τις αγορές της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ σε «overweight», και διατηρεί αντίστοιχη σύσταση για την Ουγγαρία και τα ΗΑΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider