Χρηματιστήριο
12-08-2021 | 08:07

Χωρίς ελληνικές αλλαγές το rebalancing σε MSCI

Μοιράσου το
Χωρίς ελληνικές αλλαγές το rebalancing σε MSCI
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI για τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τα όσα ανέφερε το insider.gr (Με το «βλέμμα» στον Νοέμβριο το rebalancing σε MSCI).

Έτσι, μπορεί για ακόμη μία φορά δύο εισηγμένες να διεκδίκησαν μια θέση στο βασικό δείκτη MSCI Greece Standard, ωστόσο, αυτό μετατέθηκε για το review του Νοεμβρίου, όπως επισήμαναν στο insider.gr χρηματιστηριακοί παράγοντες. Εξάλλου, τον Αύγουστο αλλά και τον Φεβρουάριο, οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών της Morgan Stanley είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Έτσι, η πιθανή ένταξη της Εθνικής Τράπεζας όπως και της Μυτιληναίος εφόσον πληρούν τα κριτήρια μετατίθεται για αργότερα.

Για την Εθνική Τράπεζα, με βάση την κεφαλαιοποίηση ύψους 2,29 δισ. ευρώ και το 40,39% που κατέχει το ΤΧΣ (πιθανό placement για ένα σημαντικό ποσοστό που κατέχει εντός του έτους) το free float της τράπεζας προσεγγίζει το 59,61% και η καθαρή κεφαλαιοποίηση στα 1,36 δισ. ευρώ πληρώντας έτσι τα κριτήρια για να ενταχθεί στον MSCI Greece Standard (κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ). Η μετοχή της τράπεζας έχει καταγράψει άνοδο 11,13% από τις αρχές του έτους φτάνοντας πλέον τα 2,49 ευρώ στα όρια της αντίστασης με μέσο όρο όγκου στο τρίμηνο στα 2,18 εκατ., «βάζοντας πλώρη» για την περιοχή των 2,60 - 2,75 ευρώ.

Επιπλέον, και η μετοχή της Μυτιληναίος, θέτει ενόψει Νοεμβρίου, σοβαρή υποψηφιότητα για ένταξη στο βασικό δείκτη. Η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 2,24 δισ. ευρώ και το ποσοστό του βασικού μετόχου Ευάγγελου Μυτιληναίου, διαμορφώνεται σε 26,537% με free float στο 73,463%, και καθαρή κεφαλαιοποίηση κοντά 1,645 δισ. ευρώ. Φυσικά μια πιθανή είσοδος της Μυτιληναίος στο βασικό δείκτη MSCI Greece θα αποτελέσει ένα σημαντικό καταλύτη, αυξάνοντας τη ρευστότητα, τη θεσμική βάση συμμετοχής και εν τέλει την τιμή της μετοχής που βαδίζει προς τα 15,80 ευρώ με άνοδο 31,76% από τις αρχές του έτους και μέσο όρο όγκου τριμήνου στα 176 χιλ.

Παράλληλα, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων της MSCI, το τμήμα της εγχώριας αγοράς (ΟΤΕ στάθμιση 29,52%, ΟΠΑΠ στάθμιση 20,82%, Alpha Bank στάθμιση 20,27%, Eurobank στάθμιση 17,22%, Jumbo στάθμιση 12,17%) φαίνεται να διαπραγματεύεται με δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη) -51,7x, forward P/E 16,7χ, δείκτη P/BV στο 0,83x και μερισματική απόδοση στο 2,82%. Τόσο οι αναδυόμενες αγορές όσο και οι ανεπτυγμένες κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με το «βλέμμα» στον Νοέμβριο το rebalancing σε MSCI