HSBC: Ενθαρρυντικά σημάδια για τον τουριστικό και ταξιδιωτικό κλάδο στην Ελλάδα - «Buy» για την Aegean

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HSBC: Ενθαρρυντικά σημάδια για τον τουριστικό και ταξιδιωτικό κλάδο στην Ελλάδα - «Buy» για την Aegean
Ο βρετανικός οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Aegean, θέτοντας τιμή στόχο τα 5,95 (ελαφρώς χαμηλότερα από την τιμή των 5,99 ευρώ που είχε θέσει η HSBC προηγουμένως) με upside 12,9%.

Η σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης για του κλάδους των ταξιδιών και του τουρισμού, υπό τη μερική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τον Ιούνιο καλλιεργεί ισχυρές προσδοκίες για μια περαιτέρω δυναμική αυτό το καλοκαίρι, όπως επισημαίνει η HSBC, με την Aegean να καλά τοποθετημένη, λόγω και της ισχυρότερης ρευστότητας που διαθέτει, με επιπλέον 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 120 εκατ. ως κρατική στήριξη και 60 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ με την έκδοση 18,75 εκατ. μετοχών. Καταλυτικός θα είναι και ο ρυθμός εμβολιασμού στον καθορισμό της ανάκαμψης της ζήτησης κατά το β' εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια δείχνουν μια ισχυρή αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν του καλοκαιριού, κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό για τις προοπτικές της Ελλάδας.

Έτσι, ο βρετανικός οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Aegean, θέτοντας τιμή στόχο στα 5,95 ευρώ (ελαφρώς χαμηλότερα από την τιμή των 5,99 ευρώ που είχε θέσει η HSBC προηγουμένως) με upside 12,9%. Αξίζει να σημειωθεί πως ο βρετανικός οίκος προχωρά και σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τις τιμές των καυσίμων από 530 δολάρια ανά μετρικό τόνο σε 550 δολάρια το 2021 και σε 560 δολάρια ανά μετρικό τόνο το 2022.

Όπως αναφέρει, η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να έχουν μειωθεί, τη στιγμή που από τη βρετανική αγορά, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για την Ελλάδα επιτρέπεται στους πολίτες να ταξιδεύουν με αρνητικό PCR τέστ ή «πράσινο» πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ως προς το σκέλος της Aegean, η εισηγμένη κατέγραψε καθαρές ζημιές 44,5 εκατ. ευρώ κατά το α' τρίμηνο, μέγεθος που ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις της HSBC για 44 εκατ. ευρώ, ενώ το RASK (έσοδα ανά χιλιομετρική θέση) ήταν 6,4% χαμηλότερα από τις προβλέψεις της και το CASK (το μέσο κόστος ανά χιλιομετρική θέση) ήταν 17,5% υψηλότερο. Η ρευστότητα στο τέλος του τριμήνου ανήλθε σε 418 εκατ. ευρώ, ενώ, οι ταμειακές ροές έχουν γυρίσει θετικά από τον Μάιο και μετά (έναντι 18-20 εκατ. ευρώ cash burn στο δ’ τρίμηνο του 2020), λόγω της κράτησης ή προαγοράς εισιτηρίων. Παράλληλα, η Aegean σχεδιάζει να αποκαταστήσει το 75 - 80% της χωρητικότητάς της στο γ' τρίμηνο.

HSBC

Σύμφωνα με την HSBC, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιακής τόνωσης των 180 εκατ. ευρώ, η ρευστότητα της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ σήμερα, η οποία φαίνεται ισχυρή, δεδομένου ότι οι ταμειακές ροές της έχουν γίνει θετικές και η δέσμευση κεφαλαιουχικών δαπανών ανέρχεται μόνο σε 160 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Υπό αυτό το πρίσμα η HSBC αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το περιθώριο EBIT μεσοπρόθεσμα στο 8,5% από 8%, καθώς όπως σημειώνει, το 8% φαίνεται χαμηλό με βάση την εκτίμησή της για περιθώριο ΕΒΙΤ 9% το 2023. Παράλληλα, η HSBC αναμένει καθαρές ζημιές ύψους 49 εκατ. ευρώ για το 2021, από 16 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

Στους κινδύνους που εντοπίζει η HSBC είναι ένα πιθανό τρίτο κύμα πανδημίας που θα αποτελέσει πλήγμα για τον κλάδο αναψυχής και για την κερδοφορία της εισηγμένης αλλά και η άσκηση των warrants από το Δημόσιο και η μετέπειτα πώληση του ποσοστού του, που μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις στην μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider