11-11-2018 | 09:01

Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες fast food στον κόσμο

Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες fast food στον κόσμο

Το που να βρεις οικονομικό και γευστικό γρήγορο φαγητό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Γι' αυτό και οι περισσότεροι εμπιστεύονται τις παγκόσμιες αλυσίδες που έχουν ξεκινήσει κυρίως από τις ΗΠΑ και αναπτυχθεί σε όλο τον πλανήτη. Βέβαια, η γεύση δεν είναι πάντα η ίδια. Για παράδειγμα η Pizza Hut στο κέντρο του Μανχάτα είναι ό,τι πιο άθλιο μπορεί να δοκιμάσει κάποιος και η τιμές διπλάσιες από την Ελλάδα, όπου εδώ είναι από τις γευστικές πίτσες. Ωστόσο, ακόμη και μία επίσκεψη σε διεθνή μπράντα fast food, φέρνει τα δέοντα στον ιδιοκτήτη.

Με 35.000 εστιατόρια σε 119 χώρες τα McDonald’s είναι ο Βασιλιάς των Burgers. Καθημερινά σερβίρουν σε 60 εκατ. πελάτες σε όλο τον κόσμο, κάτι που σημαίνει 75 burgers κάθε δευτερόλεπτο. Η αλυσίδα ξεκίνησε το 1940 από τους Richard και Maurice McDonald’s στον Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. Το προσωπικό τους φτάνει στον αριθμό ρεκόρ του 1,7 εκατ. ανθρώπων. 

Τα Kentucky Fried Chicken ιδρύθηκαν το 1930 στο Κεντάκι των ΗΠΑ και σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ταχείας εστίασης στον κόσμο. Τα 18.875 εστιατόρια εξυπηρετούν καθημερινά 8 εκατ. πελάτες. Βρίσκονται σε 118 χώρες!

Και αυτά ήρθαν και έφυγαν από την Ελλάδα. Βρίσκονται όμως σε 107 χώρες και καταμετρούν 42.174 καταστήματα τα οποία σερβίρουν καθημερινά 7,6 εκατ. σάντουιτς. 

Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη αλυσίδα πίτσας στον κόσμο. 5.139 Καταστήματα σε 93 χώρες του κόσμου. Αν κάποιος μπορεί να μιλήσει για παγκόσμια αλυσίδα, είναι η Pizza Hut. Δεν είναι τυχαίος ο συμβολισμός της διανομής πίτσας το 2001 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο είναι τα Starbucks. Με 23.187 καταστήματα σε 64 χώρες, στην πραγματικότητα δεν έχουν ανταγωνισμό. Πρόσφατα, σε όλο τον κόσμο, άρχισα να σερβίρουν κρύο εσπρέσο, δηλαδή freddo. Και είναι πραγματικά απολαυστικός!

Η παγκόσμια αλυσίδα burger διαθέτει 13.000 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, και μόλις πρόσφατα άνοιξε το πρώτο στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Η σπεσιαλιτέ τους είναι το Whopper, στο οποίο μικρές γευστικές αλλαγές έχουν γίνει από το 1957 που «δημιουργήθηκε». Κάθε μέρα η αλυσίδα πουλά 1,9 εκατ. Whopper σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, επετειακά το είχαν βγάλει και σε γλυκιά έκδοση, με πραλίνα και σοκολάτα. 

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα διανομής πίτσας στις ΗΠΑ. Πρώτη είναι η Pizza Hut. Στη χώρα μας βρίσκεται εδώ και χρόνια. Εκτός από τις ΗΠΑ δραστηριοποιείται σε ακόμη 70 χώρες του κόσμου και διαθέτει περισσότερα από 10.000 καταστήματα. 

Ήρθα, είδαν, έφυγαν. Η πορεία των Dunkin’ Donuts στην Ελλάδα ήταν μικρή. Και δεν ήταν η μόνη χώρα. Πλέον δραστηριοποιούνται μόνο σε 3 χώρες και στις ΗΠΑ με συνολικά 11.000 καταστήματα. Σερβίρουν γλυκίσματα, κρύα και ζεστά αφεψήματα, σάντουιτς, χυμούς κ.ά.  

Μπορεί ο τίτλος να παραπέμπει σε γαλακτοκομικά και το λογότυπο να έχει ένα παγωτό μηχανής, ωστόσο αυτό είναι απλώς η Ιστορία του. Σήμερα στα 6.000 καταστήματα που έχει σε ΗΠΑ και ακόμη 18 χώρες στον κόσμο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ζουμερά Burger, τραγανές τηγανητές πατάτες, χοτ ντοκς και φυσικά παγωτολιχουδιές. Στην Ελλάδα δεν έφτασε ποτέ. 

Κατέχει την 4η θέση στη διανομή πίτσας στις ΗΠΑ. Τη συναντούμε σε ακόμη 1.000 σε 34 χώρες. Όχι στην Ελλάδα. Το πρώτο εστιατόριο άνοιξε στις ΗΠΑ ο John Schnatter το 1984 και σήμερα καταμετρά 4.200 εστιατόρια. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.