Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες fast food στον κόσμο

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες fast food στον κόσμο
Βέβαια, η γεύση δεν είναι πάντα η ίδια.

Το που να βρεις οικονομικό και γευστικό γρήγορο φαγητό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Γι' αυτό και οι περισσότεροι εμπιστεύονται τις παγκόσμιες αλυσίδες που έχουν ξεκινήσει κυρίως από τις ΗΠΑ και αναπτυχθεί σε όλο τον πλανήτη. Βέβαια, η γεύση δεν είναι πάντα η ίδια. Για παράδειγμα η Pizza Hut στο κέντρο του Μανχάτα είναι ό,τι πιο άθλιο μπορεί να δοκιμάσει κάποιος και η τιμές διπλάσιες από την Ελλάδα, όπου εδώ είναι από τις γευστικές πίτσες. Ωστόσο, ακόμη και μία επίσκεψη σε διεθνή μπράντα fast food, φέρνει τα δέοντα στον ιδιοκτήτη.

Με 35.000 εστιατόρια σε 119 χώρες τα McDonald’s είναι ο Βασιλιάς των Burgers. Καθημερινά σερβίρουν σε 60 εκατ. πελάτες σε όλο τον κόσμο, κάτι που σημαίνει 75 burgers κάθε δευτερόλεπτο. Η αλυσίδα ξεκίνησε το 1940 από τους Richard και Maurice McDonald’s στον Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. Το προσωπικό τους φτάνει στον αριθμό ρεκόρ του 1,7 εκατ. ανθρώπων. 

Τα Kentucky Fried Chicken ιδρύθηκαν το 1930 στο Κεντάκι των ΗΠΑ και σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ταχείας εστίασης στον κόσμο. Τα 18.875 εστιατόρια εξυπηρετούν καθημερινά 8 εκατ. πελάτες. Βρίσκονται σε 118 χώρες!

Και αυτά ήρθαν και έφυγαν από την Ελλάδα. Βρίσκονται όμως σε 107 χώρες και καταμετρούν 42.174 καταστήματα τα οποία σερβίρουν καθημερινά 7,6 εκατ. σάντουιτς. 

Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη αλυσίδα πίτσας στον κόσμο. 5.139 Καταστήματα σε 93 χώρες του κόσμου. Αν κάποιος μπορεί να μιλήσει για παγκόσμια αλυσίδα, είναι η Pizza Hut. Δεν είναι τυχαίος ο συμβολισμός της διανομής πίτσας το 2001 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο είναι τα Starbucks. Με 23.187 καταστήματα σε 64 χώρες, στην πραγματικότητα δεν έχουν ανταγωνισμό. Πρόσφατα, σε όλο τον κόσμο, άρχισα να σερβίρουν κρύο εσπρέσο, δηλαδή freddo. Και είναι πραγματικά απολαυστικός!

Η παγκόσμια αλυσίδα burger διαθέτει 13.000 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, και μόλις πρόσφατα άνοιξε το πρώτο στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Η σπεσιαλιτέ τους είναι το Whopper, στο οποίο μικρές γευστικές αλλαγές έχουν γίνει από το 1957 που «δημιουργήθηκε». Κάθε μέρα η αλυσίδα πουλά 1,9 εκατ. Whopper σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, επετειακά το είχαν βγάλει και σε γλυκιά έκδοση, με πραλίνα και σοκολάτα. 

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα διανομής πίτσας στις ΗΠΑ. Πρώτη είναι η Pizza Hut. Στη χώρα μας βρίσκεται εδώ και χρόνια. Εκτός από τις ΗΠΑ δραστηριοποιείται σε ακόμη 70 χώρες του κόσμου και διαθέτει περισσότερα από 10.000 καταστήματα. 

Ήρθα, είδαν, έφυγαν. Η πορεία των Dunkin’ Donuts στην Ελλάδα ήταν μικρή. Και δεν ήταν η μόνη χώρα. Πλέον δραστηριοποιούνται μόνο σε 3 χώρες και στις ΗΠΑ με συνολικά 11.000 καταστήματα. Σερβίρουν γλυκίσματα, κρύα και ζεστά αφεψήματα, σάντουιτς, χυμούς κ.ά.  

Μπορεί ο τίτλος να παραπέμπει σε γαλακτοκομικά και το λογότυπο να έχει ένα παγωτό μηχανής, ωστόσο αυτό είναι απλώς η Ιστορία του. Σήμερα στα 6.000 καταστήματα που έχει σε ΗΠΑ και ακόμη 18 χώρες στον κόσμο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ζουμερά Burger, τραγανές τηγανητές πατάτες, χοτ ντοκς και φυσικά παγωτολιχουδιές. Στην Ελλάδα δεν έφτασε ποτέ. 

Κατέχει την 4η θέση στη διανομή πίτσας στις ΗΠΑ. Τη συναντούμε σε ακόμη 1.000 σε 34 χώρες. Όχι στην Ελλάδα. Το πρώτο εστιατόριο άνοιξε στις ΗΠΑ ο John Schnatter το 1984 και σήμερα καταμετρά 4.200 εστιατόρια. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:13

Κομβόι εκτοπισμένων επιστρέφουν στον νότιο Λίβανο - Συντρίμμια χιλιάδες σπίτια

21:58

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ σήμερα έχει το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ

21:49

Οκτώ τάνκερ κατευθύνονται προς τα Στενά του Ορμούζ μετά την άρση της απαγόρευσης

21:33

Bloomberg: Ελλάδα και Γαλλία ανανεώνουν για 5 χρόνια και διευρύνουν τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

21:22

Ιράν: «Υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές με τις ΗΠΑ - Απαιτούνται σοβαρές διαπραγματεύσεις»

21:15

Κοινοπραξία τηλεπικοινωνιακών κολοσσών κινείται για την εξαγορά της γαλλικής SFR έναντι 20 δισ.

20:54

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν λέει ότι δεν θα γίνουν εδαφικές παραχωρήσεις στο Ισραήλ

20:41

Υπουργός Οικονομικών Σ. Αραβίας: «Πολύ εύθραυστη» παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:25

ΕΟΔΥ: «Για κάθε γενιά, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή»

20:00

Οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Α

20:00

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς τέλη διέλευσης

19:54

Μακρόν: Ζητάμε να ανοίξουν εκ νέου, άμεσα και άνευ όρων τα Στενά του Ορμούζ

19:53

Reuters: Οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τις αποστολές όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω πολέμου

19:42

Επιφυλακτικές οι ναυτιλιακές εταιρείες για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

19:33

Γκουτέρες: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ»

19:28

«Άλμα» ελέω... Ορμούζ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:10

Προβληματίζουν τον ΠΟΥ οι ιοί της γρίπης των πτηνών

19:00

Το Rebrain Greece φέρνει κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου

18:58

Η πρώτη γυναίκα με πάνω από 200 εκατομμύρια πωλήσεις singles

18:52

Τζιτζικώστας: Η ΕΕ διαθέτει επαρκή καύσιμα για αεροσκάφη για το επόμενο διάστημα

18:38

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Εσθονίας στην Ελλάδα, από 19 έως 22 Απριλίου

18:38

Παπουτσάνης: Στα 0,047 ευρώ/μετοχή το μέρισμα του 2025, από 27/4 οι πληρωμές

18:30

Οι πιλότοι της Lufthansa θα απέχουν βραχυπρόθεσμα από απεργιακές κινητοποιήσεις

18:29

Λάιεν: Επείγουσα προτεραιότητα η πλήρης και μόνιμη ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ

18:22

Συνέδριο ΓΣΕΕ: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από τον Γ. Παναγόπουλο - «Δεν θα μεταπηδήσω στην πολιτική σκηνή»

18:21

Νετανιάχου: Το Ισραήλ «δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά» εναντίον της Χεζμπολάχ

18:16

Frontex: Μείωση 40% στις παράτυπες διελεύσεις στα σύνορα της ΕΕ από τις αρχές του 2026

18:11

Λίβανος: Τουλάχιστον 2.294 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις - Πάνω από 7.500 τραυματίες

18:06

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στο Ισραήλ να βομβαρδίζει τον Λίβανο, το Ιράν δεν θα ξανακλείσει το Ορμούζ»

18:05

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλό δύο μηνών ο Γενικός Δείκτης – 10ήμερο άλμα 24% στις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider