Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες fast food στον κόσμο

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες fast food στον κόσμο
Βέβαια, η γεύση δεν είναι πάντα η ίδια.

Το που να βρεις οικονομικό και γευστικό γρήγορο φαγητό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Γι' αυτό και οι περισσότεροι εμπιστεύονται τις παγκόσμιες αλυσίδες που έχουν ξεκινήσει κυρίως από τις ΗΠΑ και αναπτυχθεί σε όλο τον πλανήτη. Βέβαια, η γεύση δεν είναι πάντα η ίδια. Για παράδειγμα η Pizza Hut στο κέντρο του Μανχάτα είναι ό,τι πιο άθλιο μπορεί να δοκιμάσει κάποιος και η τιμές διπλάσιες από την Ελλάδα, όπου εδώ είναι από τις γευστικές πίτσες. Ωστόσο, ακόμη και μία επίσκεψη σε διεθνή μπράντα fast food, φέρνει τα δέοντα στον ιδιοκτήτη.

Με 35.000 εστιατόρια σε 119 χώρες τα McDonald’s είναι ο Βασιλιάς των Burgers. Καθημερινά σερβίρουν σε 60 εκατ. πελάτες σε όλο τον κόσμο, κάτι που σημαίνει 75 burgers κάθε δευτερόλεπτο. Η αλυσίδα ξεκίνησε το 1940 από τους Richard και Maurice McDonald’s στον Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. Το προσωπικό τους φτάνει στον αριθμό ρεκόρ του 1,7 εκατ. ανθρώπων. 

Τα Kentucky Fried Chicken ιδρύθηκαν το 1930 στο Κεντάκι των ΗΠΑ και σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ταχείας εστίασης στον κόσμο. Τα 18.875 εστιατόρια εξυπηρετούν καθημερινά 8 εκατ. πελάτες. Βρίσκονται σε 118 χώρες!

Και αυτά ήρθαν και έφυγαν από την Ελλάδα. Βρίσκονται όμως σε 107 χώρες και καταμετρούν 42.174 καταστήματα τα οποία σερβίρουν καθημερινά 7,6 εκατ. σάντουιτς. 

Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη αλυσίδα πίτσας στον κόσμο. 5.139 Καταστήματα σε 93 χώρες του κόσμου. Αν κάποιος μπορεί να μιλήσει για παγκόσμια αλυσίδα, είναι η Pizza Hut. Δεν είναι τυχαίος ο συμβολισμός της διανομής πίτσας το 2001 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο είναι τα Starbucks. Με 23.187 καταστήματα σε 64 χώρες, στην πραγματικότητα δεν έχουν ανταγωνισμό. Πρόσφατα, σε όλο τον κόσμο, άρχισα να σερβίρουν κρύο εσπρέσο, δηλαδή freddo. Και είναι πραγματικά απολαυστικός!

Η παγκόσμια αλυσίδα burger διαθέτει 13.000 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, και μόλις πρόσφατα άνοιξε το πρώτο στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Η σπεσιαλιτέ τους είναι το Whopper, στο οποίο μικρές γευστικές αλλαγές έχουν γίνει από το 1957 που «δημιουργήθηκε». Κάθε μέρα η αλυσίδα πουλά 1,9 εκατ. Whopper σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, επετειακά το είχαν βγάλει και σε γλυκιά έκδοση, με πραλίνα και σοκολάτα. 

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα διανομής πίτσας στις ΗΠΑ. Πρώτη είναι η Pizza Hut. Στη χώρα μας βρίσκεται εδώ και χρόνια. Εκτός από τις ΗΠΑ δραστηριοποιείται σε ακόμη 70 χώρες του κόσμου και διαθέτει περισσότερα από 10.000 καταστήματα. 

Ήρθα, είδαν, έφυγαν. Η πορεία των Dunkin’ Donuts στην Ελλάδα ήταν μικρή. Και δεν ήταν η μόνη χώρα. Πλέον δραστηριοποιούνται μόνο σε 3 χώρες και στις ΗΠΑ με συνολικά 11.000 καταστήματα. Σερβίρουν γλυκίσματα, κρύα και ζεστά αφεψήματα, σάντουιτς, χυμούς κ.ά.  

Μπορεί ο τίτλος να παραπέμπει σε γαλακτοκομικά και το λογότυπο να έχει ένα παγωτό μηχανής, ωστόσο αυτό είναι απλώς η Ιστορία του. Σήμερα στα 6.000 καταστήματα που έχει σε ΗΠΑ και ακόμη 18 χώρες στον κόσμο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ζουμερά Burger, τραγανές τηγανητές πατάτες, χοτ ντοκς και φυσικά παγωτολιχουδιές. Στην Ελλάδα δεν έφτασε ποτέ. 

Κατέχει την 4η θέση στη διανομή πίτσας στις ΗΠΑ. Τη συναντούμε σε ακόμη 1.000 σε 34 χώρες. Όχι στην Ελλάδα. Το πρώτο εστιατόριο άνοιξε στις ΗΠΑ ο John Schnatter το 1984 και σήμερα καταμετρά 4.200 εστιατόρια. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Παρέμβαση Ελλάδας στον ΟΗΕ: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν συνάδει με τη Σύμβαση του Μοντρέ

23:46

Microsoft: Kαθαρά κέρδη 31,78 δισ. δολαρίων με «όχημα» το Azure - Στο +18% ο κύκλος εργασιών

23:36

Meta: Πτώση άνω του 5% της μετοχής αφού δαπάνες και αύξηση χρηστών απογοήτευσαν

23:29

Alphabet: Ράλι εσόδων 22% με ώθηση τα 20 δισ. δολάρια από Google Cloud

23:24

Amazon: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα τριμήνου - Γιατί πέφτει η μετοχή

23:20

Αναβάθμιση guidance από Ford - «Δώρο» 1,3 δισ. δολάρια από δασμούς Τραμπ

23:11

Wall Street: «Κόκκινο 5x5» για Dow Jones

22:59

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνας

22:48

Τσίπρας: «Ηθική επανάσταση με Δημοκρατία, Διαφάνεια και Δικαιοσύνη»

22:37

Τραμπ: Η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει σύντομα τα αρχεία για τα UFO

22:26

ΞΕΕ: Με νέο ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο 7ος Διαγωνισμός Idea Platform

22:15

Κεφαλογιάννη: Η προώθηση του γαμήλιου τουρισμού στο επίκεντρο της στρατηγικής του υπουργείου

22:05

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 118 δολάρια το Brent μετά τη νέα απειλή Τραμπ

21:59

Παραμένει στο ΔΣ της Fed ο Πάουελ - Το «στίγμα» για πληθωρισμό, πετρέλαιο, επιτόκια

21:58

Υπουργείο Εργασίας: Λαϊκίστικη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μειωμένο ωράριο εργασίας

21:49

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση 2,5 μονάδων για τη ΝΔ - Η εικόνα για Τσίπρα - Καρυστιανού

21:39

Απώλειες για τον χρυσό μετά το «φρένο» της Fed

21:31

Επιτελικό ή μη, το Κράτος οφείλει να είναι συντονισμένο

21:27

Παρουσίαση του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης

21:19

Βρετανία: Ο Φάρατζ κατηγορείται ότι δεν δήλωσε δωρεά άνω του 1 εκατ. λιρών από επενδυτή crypto

21:02

Προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία πρότεινε ο Πούτιν σε επικοινωνία του με τον Τραμπ

21:01

Επιτόκια Fed: Τρίτο «φρένο» στο «φινάλε» Πάουελ - Διχασμός 34ετίας στη FOMC

20:52

ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον Οργανισμό

20:47

Σχοινάς στο 4ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης Θεσσαλίας: Νέα εθνική εκκίνηση για τον πρωτογενή τομέα - Από τις πληρωμές στην προοπτική

20:42

Ιδρύεται η Ειδική Γραμματεία Ορεινών Περιοχών – Στόχος η ενίσχυση της συνοχής και της προοπτικής των κοινοτήτων

20:39

Μιχαηλίδου: Συμπληρώθηκαν οι 100 αιτήσεις για το Σήμα Διαφορετικότητας

20:34

Το έργο GREGY στο 3SI Business Forum 2026 της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία

20:24

Παπασταύρου: Μέχρι μέσα Μαΐου η παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ

20:15

Μετάθεση προθεσμιών για δήλωση και πληρωμή 1ης δόσης φόρου πλοίων Α’ κατηγορίας έως 30 Ιουνίου

20:06

Ρεύμα: Το σχέδιο της Κομισιόν για χαμηλότερους φόρους και το «αγκάθι» για την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider