Η υπερθέρμανση του πλανήτη βλάπτει σοβαρά την οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η υπερθέρμανση του πλανήτη βλάπτει σοβαρά την οικονομία

«Όσο αυξάνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη, τόσο πιο δυσμενώς θα επηρεάζονται οι οικονομίες των περισσότερων χωρών του κόσμου και θα διερύνεται το χάσμα μεταξύ του Βορρά και του Νότου, μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών».

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει νέα επιστημονική - οικονομική μελέτη, στην οποία αναφέρεται ότι αν η υπερθέρμανση του πλανήτη, λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συνεχίζει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό όπως και σήμερα, τότε το μέσο παγκόσμιο εισόδημα θα έχει μειωθεί κατά 23% στο τέλος του 21ου αιώνα.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature εκτιμά ότι ορισμένες χώρες όπως η Ρωσία, η Μογγολία και ο Καναδάς, θα μπορούσαν να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μικρότερη θα είναι η επίδραση για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ δυσμενέστερη θα είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ως εκ τούτου, αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να βλάψει σημαντικά τις οικονομίες της Αφρικής, της Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, χώρες στις οποίες ήδη επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
«Εκείνο που επηρεάζεται αρνητικά από την κλιματική αλλαγή είναι η αξία των ακινήτων, νότια των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και η παραγωγικότητα ολόκληρου του πλανήτη» τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Solomon Hsiang, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η κλιματική αλλαγή είναι ουσιαστικά μία μαζική μεταφορά αξίας, από τα πιο θερμά μέρη του κόσμου στις πιο δροσερές χώρες του κόσμου».
«Είναι σαν να παίρνεις από τους φτωχούς και να δίνεις στους πλούσιους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ζώνη «goldilocks»

Οι επικεφαλής της έρευνας, Marshall Burke και Solomon Hsiang, εξέτασαν τα οικονομικά δεδομένα 160 χωρών τα τελευταία 50 χρόνια και ανακάλυψαν την λεγόμενη ζώνη «goldilocks», μία ζώνη στην οποία επικρατεί η ιδανική θερμοκρασία και οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί.
Στην ζώνη «goldilocks» η μέση ετήσια θερμοκρασία που επικρατεί είναι 13 βαθμοί Κελσίου, με μικρή απόκλιση.

Στις χώρες που είναι πιο ψυχρές σε σχέση με αυτή της ζώνης «goldilocks», όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν.
Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλες χώρες που βρίσκονται πάνω από την μέση ιδανική θερμοκρασία, κάθε επιπλέον βαθμός, επιβραδύνει την παραγωγικότητα.
Να σημειωθεί ότι η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία του 20ου αιώνα ήταν 13,9 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).
Πέρυσι, που ήταν και η πιο θερμή χρονιά των τελευταίων ετών, η μέση θερμοκρασία άγγιξε τους 14,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ φέτος, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα σπάσει αυτό το ρεκόρ.

Ωστόσο, παρά την αύξηση της θερμοκρασίας, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις.
Όταν ρωτήθηκε ο Burke πώς γίνεται αυτό, τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία.
Ο ίδιος συνέκρινε την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις οικονομίες, με τις επιπτώσεις που έχει ένας μετωπικός άνεμος σε ένα αεροπλάνο που εκτελεί εσωτερική πτήση.

«Οι επιπτώσεις εκείνη τη στιγμή είναι μικρές και φαινομικά ανεπαίσθητες, εντούτοις υπάρχει επιβράδυνση στο αεροπλάνο», τονίζει.
«Έτσι, ενώ είναι προφανές ότι οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν την γεωργία, παλιότερες μελέτες δείχνουν ότι στις ζεστές μέρες μειώνεται η παραγωγή αυτοκινήτων στις ΗΠΑ», ανέφερε.

Το «χτύπημα» της αμερικανικής οικονομίας

«Oι ΗΠΑ σήμερα βρίσκονται κοντά στην ιδανική μέση θερμοκρασία», τόνισε ο Burke, επισημαίνοντας ότι «όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος στην οικονομία της».
Σύμφωνα με το συμπέρασμα της μελέτης, το 2100, το παγκόσμιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά 36%, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη σταματήσει εδώ.
Πάντως η κλιματική αλλαγή είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα κράτη.

Ήδη οι χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ενώ και οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται για μια Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή εντός του έτους.
«Αν οι σημερινές δεσμέυσεις τηρηθούν, τότε το κόστος από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα μειωθεί από το 23% στο 15%», τόνισε ο Burke.

Η έρευνα πάντως έχει διχάσει τον επιστημονικό κόσμο καθώς κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια «ουσιαστική και εμπεριστατωμένη μελέτη» και κάποιοι άλλοι την χαρακτηρίζουν «υποθετική και εντελώς αβάσιμη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider