Τις τελευταίες εβδομάδες η «βιομηχανία» των εικονικών σπορ, γνωστή με το όνομα Fantasy Games, ήρθε αντιμέτωπη με μια έρευνα του FBI, μια ακόμα των αστυνομικών αρχών της Νέας Υόρκης, μια απαγόρευση στη Νεβάδα, παρεμβάσεις από το Κογκρέσο, μηνύσεις, καθώς και με μια σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Ταυτόχρονα όμως, γνώρισε και το πιο προσοδοφόρο Σαββατοκύριακο της σύντομης ιστορίας της.

Το εν λόγω παράδοξο, βέβαια, δεν είναι άγνωστο στους λάτρεις των τυχερών παιγνίων και των λαχειοφόρων αγορών: ο τζόγος αποδεικνύεται συχνά τόσο ύπουλος, όσο και διασκεδαστικός.

Τα εικονικά σπορ που ανανεώνονται σε καθημερινή βάση αποτελούν σαφέστατα μια μορφή τυχερών παιχνιδιών και παρά τους ισχυρισμούς των επιχειρηματιών του κλάδου δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση. Πρέπει να υπόκεινται σε ανάλογη εποπτεία με εκείνη άλλων μορφών στοιχισματισμού. Επίσης, οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να διαφαλίσουν την διαφάνεια και την ακεραιότητα στη διεξαγωγή των αγώνων. Από εκεί και έπειτα, καθένας είναι ελεύθερος να σκορπίσει τα χρήματά του, χάνοντας τουλάχιστον δίκαια.

Fantasy Game: Ένα άτυπο πείραμα

Οι ιστοσελίδες του είδους, όπως οι Daftkings και οι FanDuel καταγράφουν τεράστια άνοδο. Σε αυτές, οι παίκτες πληρώνουν για να επιλέξουν ένα ρόστερ αθλητών και κερδίζουν πόντους βάσει των επιδόσεων τους στην πραγματική ζωή. Η υπάρξη αυτών των ιστοσελίδων οφείλεται σε ένα παραθυράκι του νόμου: σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ που ρυθμίζει τον διαδικτυακό τζόγο (Unlawful Internet Gambling Enforcement Act ) και έχει ψηφιστεί από το Κογκρέσο το 2006, τα περισσότερα online τυχερά παιχνίδια απαγορεύονται. Με εξαίρεση τις ιστοσελίδες των εικονικών αθλημάτων. Ο λόγος είναι πως εκείνη την εποχή οι ιστότοποι τέτοιου τύπου επέτρεπαν στους χρήστες να ποντάρουν στην πορεία μιας ομάδας για το σύνολο κάθε σεζόν. Έκτοτε, παρόλο που η ανανέωση αγώνων και στοιχημάτων έγινε καθημερινή, παρουσιάζοντας έτσι πολύ περισσότερες ομοιότητες με τα παραδοσιακά τυχερά παιχνίδια, οι ιστοσελίδες συνεχίζουν να λειτουργούν και να εκμεταλλεύονται το νομικό κενό.

Πλέον, η βιομηχανία μοιάζει να διεξάγει ένα άτυπο πείραμα αποτίμησης της νομιμοποίησης του αθλητικού τζόγου – γεγονός που θα μπορούσε να εγείρει μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το θέμα. Στην πραγματικοτητα, φαίνεται πως οι αντιλήψεις γύρω από τα αθλητικά τυχερά παιχνίδια αλλάζουν. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησής τους, και τουλάχιστον έξι πολιτείες εξετάζουν ήδη την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας. Ακόμα και ο επίτροπος του ΝΒΑ, Adam Silver, πήρε ανοικτά θέση υπέρ των εικονικων τυχερών παιγνίων.

Παρόλα αυτά, το πείραμα των Fantasy Games, που από αμέλεια ή παράλειψη έχει ξεκινήσει, θα μπορούσε στο τέλος να αποσαφηνίσει εάν η νομιμοποίησή τους αποτελεί καλή ή κακή ιδέα. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει σωστά είναι εάν οι ρυθμιστικές αρχές – πολιτειακές και ομοσπονδιακές – θέσουν μερικούς λογικούς κανόνες για την προστασία των καταναλωτών.

Πώς ο διαδικτυακός τζόγος θα μπορούσε να αποδειχτεί μια καλή ιδέα

  • Οι ιδιοκτήτες των ιστοτόπων αυτών θα πρέπει να αδειοδοτηθούν και να ελέγχονται όπως εκείνοι των καζίνο, ώστε να διασφαλιστεί η διαφανής λειτουργία τους.
  • Επιπλέον, η τεχνολογία που χρησιμοποιούν - συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων που καθορίζουν την «τιμή» του κάθε παίκτη – θα πρέπει να υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους. Αυτός είναι ένας τρόπος να αποφευχθεί η κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων και των εμπιστευτικών πληροφοριών.
  • Εξίσου απαραίτητα κρίνονται και τα εργαλεία εντοπισμού τοποθεσίας των χρηστών, ώστε να μην τζογάρουν παίκτες από μέρη όπου απαγορεύεται από την νομοθεσία.
  • Τέλος, οφείλουν να αποσαφηνιστούν και οι κανονισμοί σχετικά με την τεχνολογία που μπορούν να χρησιμοποιούν οι παίκτες για να ρυθμίσουν τα αποτελέσματα προς όφελός τους.

Για να ακριβολογούμε δηλαδή, χρειάζεται να αναδιατυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια ό,τι έχει σχέση με αυτά τα websites.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως οι εταιρείες πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνουν μέτρα ώστε να μπορούν να προστατέψουν τα εξαρτημένα από το τζόγο ατόμα από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Επειδή λειτουργούν διαδικτυακά, κάνοντας χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής του κάθε χρήστη, πρέπει να είναι σε θέση να επαληθεύουν την ταυτότητά τους, να «βάζουν ταβάνι» στο ύψος της χασούρας και να μπορούν να αναγνωρίσουν με κάποιο τρόπο τους εθισμένους.  

Από πλευράς τους, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να απαιτήσουν επιπλέον προστατευτικά μέτρα, βασισμένα στα πρότυπα του αρμόδιου Ειδικού Συμβουλίου για Προβλήματα Τζόγου.

Σοβαρά υπόψη πρέπει να ληφθεί και η κατάργηση των διαφημίσεων των ιστοτόπων αυτών σε κορυφαίες αθλητικές εκδηλώσεις  -πράξη που όχι μόνο δελεάζει παιδιά και εθισμένους- αλλά εγείρει και υποψίες για οικονομικές συμμαχίες μεταξύ κατόχων ιστοσελίδων εικονικών παιχνιδιών και διοργανωτών αθλητικών εκδηλώσεων.

Ακόμη και με τέτοιες προφυλάξεις βέβαια, ο τζόγος στα Fantasy Games μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά των εθισμένων και των δεινών που τέτοιου είδους εξαρτήσεις προκαλούν, καθώς και τη διαφθορά στον αθλητισμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε κάθε απόφαση και να προχωρήσουν με σταθερά και προσεκτικά βήματα. Ο ίδιος σταθερός και επιφυλακτικός βηματισμός θα αποδειχτεί σωτήριος και για τους ίδιους τους παίκτες...