Η διαπραγμάτευση είναι της μόδας και όλοι συζητούν ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να επιλέξει κανείς. Όλες αυτές οι απόψεις μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες και σε όσους χρειάζεται να διαπραγματευθούν με ...μαστόρια σχετικά με επιδιορθώσεις στο σπίτι τους ή ακόμα και την ανακαίνισή του. Μόνο που μια τέτοιου τύπου διαπραγμάτευση μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη από αυτή με τη Μέρκελ! 

Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται περίεργο ή υπερβολικό, η αλήθεια είναι ότι οποιαδήποτε συζήτηση με εξειδικευμένους τεχνίτες για την ανακαίνιση ενός σπιτιού αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία. Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει πολύ σύντομα, οι προσφορές που δίνονται για συγκεκριμένες εργασίες είναι συνήθως πολύ κοντά στην τιμή. Αναρωτιέται κανείς πως μπορεί να ζητήσει κάποια έκπτωση, αλλά και πως μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτό που τελικά αγοράζει είναι ό,τι είχε στο μυαλό του. 

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει κάποιος προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή τιμή, πετυχαίνοντας παράλληλα υψηλής ποιότητας εργασία που θα αντέξει στο χρόνο; Παρακάτω μπορείτε να βρείτε  κάποιες προσεγγίσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν. 

   1. Κάντε γνωστό ότι πρόκειται να πάρετε 2-3 προσφορές από διάφορα συνεργεία

Με τον τρόπο αυτό δείχνετε ότι η τιμή που θα σας δώσουν είναι κάτι που σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και υπάρχει ανταγωνισμός. Επίσης, θα σας βοηθήσει να θέσετε συγκεκριμένες προδιαγραφές τις οποίες μπορεί αρχικά να μην είχατε υπόψη σας. 

   2. Τονίστε ότι δε θα δεχθείτε χαμηλότερη ποιότητα δουλειάς για κάθε έκπτωση που θα γίνει

Μια κλασσική προσέγγιση που ακολουθούν όσοι εργάζονται στο χώρο των οικοδομών είναι να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, ρίχνοντας την ποιότητα των υλικών και την ποιότητα της εργασίας που προσφέρουν. Πριν καταλήξετε σε συμφωνία, μάθετε για τις ελάχιστες προδιαγραφές που απαιτούνται και φροντίστε να κάνετε γνωστό ότι είστε ενήμεροι και θα ελέγξετε το τι σας παραδίδεται. 

   3. Ζητήστε συμβουλές για να ρίξετε το κόστος ανακαίνισης

Όσο οι τεχνίτες απεχθάνονται να προσφέρουν εκπτώσεις, άλλο τόσο τους ενθουσιάζει να δίνουν συμβουλές σχετικά με την καλύτερη επιλογή υλικών, τη μείωση του κόστους ή τη σχέση τιμής και ποιότητας. Έτσι, και τιμές που θα σας κρατούν μέσα στον προϋπολογισμό σας θα πετύχετε, αλλά και καλύτερη ποιότητα δουλειάς θα εξασφαλίσετε. 

   4. Φροντίστε να πληρώνετε στην ώρας σας

Μην καθυστερείτε τις πληρωμές σας, καθώς τα διάφορα συνεργεία μεταξύ τους γνωρίζονται και τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα. Από την άλλη, κρατήστε πάντα ένα υπόλοιπο πληρωμής μέχρι να βεβαιωθείτε ότι η δουλειά έχει γίνει όπως πρέπει και μη διστάσετε να απαιτήσετε αλλαγές, επιδιορθώσεις και βελτιώσεις όπου χρειάζεται.