Τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφεται έξαρση των μυκητιάσεων, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ξεκινώντας από τις μυκητιάσεις, στατιστικά, τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα «κολλήσουν» μύκητα μια φορά τουλάχιστον στην ζωή τους στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και το ίδιο μπορεί να συμβεί στον ανδρικό πληθυσμό, σε μικρότερο ποσοστό ωστόσο.
Ο πιο διαδεδομένος αστικός μύθος υποστηρίζει ότι «μυκητίαση μπορούμε να πάθουμε κολυμπώντας στη θάλασσα», αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μυκητίαση μπορούμε να πάθουμε από την άμμο ή την πισίνα, όπως εξηγεί ο Γιώργος Μονεμβασίτης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Cornell των HΠΑ, με εξειδίκευση στην Ουρογυναικολογία και την Χειρουργική Χαλάρωσης Πυέλου.
Στη θάλασσα για να κολλήσουμε μύκητες θα πρέπει τα νερά να είναι μολυσμένα και σε αυτή την περίπτωση θα έχει εκδοθεί απαγόρευση κολύμβησης για τη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, οι μύκητες μπορούν αναπτυχθούν στην άμμο και ευνοούνται από τα δύο χαρακτηριστικά του καλοκαιριού, τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία.
Οι συνήθεις ύποπτοι
Ο ειδικός επισημαίνει πως οι συχνότερες μυκητιάσεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και των γεννητικών οργάνων που μπορούν να καταγραφούν το καλοκαίρι οφείλονται στα εξής παθογόνα: Τον συνήθη ύποπτο των γυναικείων κολπίτιδων Candida albicans, την Gardnerella, το διαβόητο κολοβακτηρίδιο E. Coli, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, τα χλαμύδια, τον γονόκοκκο, τον εντερόκοκκο, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων και τη σύφιλη. Αυτές οι μυκητιάσεις και λοιμώξεις εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως πόνο στην πύελο (λεκάνη), πόνο ή και αίμα κατά την ούρηση, πόνο στη σεξουαλική επαφή, κνησμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, πυρετό, ερυθρότητα και έντονες εκκρίσεις στην κολπίτιδα.
Οι δύο βασικές συμβουλές προστασίας για να αποφύγουμε τις καλοκαιρινές κακοτοπιές περιλαμβάνουν την χρήση καθαρής στεγνής πετσέτας την οποία απλώνουμε στην άμμο ή την ξαπλώστρα και την αλλαγή του βρεγμένου μαγιό. Στις πισίνες και μετά την παραλία συνιστάται ένα ντους ώστε να απομακρύνουμε τα υπολείμματα χλωρίου και τυχόν μικροβίων από το σώμα μας.
Ουρολοιμώξεις και προστατίτιδες
Οι πιο χαρακτηριστικές λοιμώξεις του ουροποιητικού αφορούν την ουρολοίμωξη και την προστατίτιδα στους άνδρες, με τους υπαίτιους να περιλαμβάνουν πισίνες που έχουν επιμολυνθεί με μικρόβια, κοινόχρηστες τουαλέτες και ελλιπή τήρηση των συνθηκών ατομικής υγιεινής.
Τους καλοκαιρινούς μήνες ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερο νερό και πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωση του καφέ και του αλκοόλ που είναι διουρητικά, ωστόσο όταν καταναλώνουμε περισσότερα υγρά δεν πρέπει να αποφεύγουμε την χρήση τουαλέτας, γιατί έτσι αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης ουρολοίμωξης επισημαίνει ο Γιώργος Μονεμβασίτης.
Το κύριο πρόβλημα με τις ουρολοιμώξεις και τις προστατίτιδες είναι πως επειδή αφορούν κλειστές κύστες, αν δεν καταπολεμηθεί και το τελευταίο ένοχο μικρόβιο καταγράφονται υποτροπές που μπορούν να αποβούν εξαντλητικές για τους ασθενείς.
Αναζωπύρωση των ΣΜΝ
Ούτε οι μυκητιάσεις βέβαια πρέπει να υποτιμούνται, γιατί εκτός από ενοχλητικές, προκαλούν και υπογονιμότητα, συνεισφέροντας εμμέσως στην επιδείνωση του Δημογραφικού. Από το σύνολο των μυκητιάσεων, οι κολπίτιδες συνιστούν το 20%, ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού παραμονεύουν και οι κίνδυνοι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, με τους επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων να προειδοποιούν ότι καταγράφεται μεγάλη αύξηση - έως και κατά 300% σε σχέση με τα δεδομένα του 2023 -στη σύφιλη, τη βλεννόρροια και τη γονόρροια- και πως αυτού του είδους οι λοιμώξεις μόνο «ξεχασμένες» δεν πρέπει να θεωρούνται.
Στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα περιλαμβάνονται και τα γενετικά κονδυλώματα, το AIDS/HIV, που εξακολουθεί να καταγράφει περί τα 600 νέα κρούσματα ετησίως, η ευλογιά των πιθήκων (mpox), η οποία παρουσιάζει αναζωπύρωση στα Βαλκάνια και την Ιταλία, δηλαδή την γεωγραφική γειτονιά μας, από την οποία δεχόμαστε αυξημένο αριθμό τουριστών και οι ηπατίτιδες (κυρίως Β και C) οι οποίες συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, καθώς ευθύνονται για 1,3 εκατ. θανάτους ετησίως στη υφήλιο.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντισυλληπτικά
Για τα γενετικά κονδυλώματα η νέα γενιά των κοριτσιών και των αγοριών έχει ξεκινήσει να εμβολιάζεται έναντι του ιού HPV με την εμβολιαστική κάλυψη να παραμένει κάτω του 60% στα κορίτσια και περίπου στο 30% στα αγόρια. Για τους ενήλικες ηλικίας άνω των 26 ετών, που δεν υπάρχει σύσταση για HPV εμβολιασμό στην πατρίδα μας (σε αντίθεση με άλλα κράτη, όπου ο εμβολιασμός συνιστάται μέχρι την ηλικία των 35-40 ετών), υπάρχει η πρόληψη στις γυναίκες μέσω του τεστ PAP και του τεστ HPV, ενώ στον ανδρικό πληθυσμό υπάρχει η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία των κονδυλωμάτων κυρίως με λέιζερ. Ο ιός HPV μεταδίδεται σεξουαλικά και συνδέεται με 10 μορφές καρκίνου όχι μόνο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες αλλά και καρκίνους των γεννητικών οργάνων στα δύο φύλα κα τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως ο χρυσός κανόνας για να αποφύγουμε τις εξάρσεις των καλοκαιρινών λοιμώξεων θα πρέπει να γίνεται διπλή πρόληψη με προφυλακτικό και αντισυλληπτική μέθοδο ώστε να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μετά από εκτενείς μελέτες έχουν αποδειχθεί απολύτως ασφαλή έναντι του καρκίνου, όμως δεν πρέπει να συνδυάζονται με το κάπνισμα. Η συστηματική χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ακόμα και νεότερης γενιάς από γυναίκες καπνίστριες εγκυμονεί κινδύνους θρόμβωσης και καρδιαγγειακών συμβάντων. Επίσης οι επιστήμονες συστήνουν να πίνουμε πολύ νερό το καλοκαίρι (τουλάχιστον 4 μισόλιτρα μπουκάλια ημερησίως οι γυναίκες και 6 μπουκάλια ημερησίως οι άνδρες) και να μην κάνουμε προκαταβολικά χρήση αντιμυκητιασικών ή αντιβιοτικών σκευασμάτων, για να προλάβουμε μυκητιάσεις, καθώς έτσι αλλάζει η χλωρίδα και το pH της περιοχής και γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις.
Σε τυχόν μόλυνση πρέπει να εντοπίζεται το ένοχο παθογόνο ώστε να δίνεται η κατάλληλη θεραπεία (τοπικά ή συστηματική αγωγή από του στόματος), ενώ προστατευτική δράση έναντι του κινδύνου ουρολοιμώξεων και προστατίτιδας έχουν αποδεδειγμένα τα συμπληρώματα διατροφής με blueberry, cranberry και acai berry. Λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών τους.