Σφίγγει ακόμα περισσότερο ο οικονομικός κλοιός γύρω από τις εταιρίες των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με την επιβολή κλιμακωτού rebate (αυτόματων επιστροφών) ύψους έως 5%, σε αξία υλικών που προέρχονται από συμβάσεις κατόπιν διαγωνισμού.
Ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που εκπροσωπείται από τον ΣΕΙΒ αντιμετωπίζει ήδη χρονίζουσες προκλήσεις, οι οποίες δημιουργούν εμπόδια στο ομαλό επιχειρείν, με συνέπεια να καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και να μένουν αναξιοποίητες σημαντικές ευκαιρίες στον χώρο της ψηφιακής ιατρικής.
Όπως επισημαίνουν ο Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Medtronic Hellas και ο διευθυντής του ΣΕΙΒ Ιωάννης Μπαφέρος, το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην υγεία αφορούν τα χρέη των νοσοκομείων προς τις εταιρίες του κλάδου που έχουν φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ, με τον μέσο όρο καθυστέρησης των πληρωμών να αγγίζει το ένα έτος, ενώ «στα χαρτιά» είναι 60 ημέρες (2 μήνες).

Τα ατιμολόγητα υλικά της παρακαταθήκης
Σε αυτές τις οφειλές πρέπει να προστεθεί ένα «κρυφό» ποσό που κυμαίνεται από 60 εκατ. ευρώ έως 100 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στα ατιμολόγητα προϊόντα από την νοσοκομειακή παρακαταθήκη. Όπως εξηγεί το μέλος ΔΣ ΣΕΙΒ Πάνος Πιτσιλλίδης από την Johnson and Johnson Medtech, κάθε νοσοκομείο έχει μια παρακαταθήκη ιατροτεχνολογικών προϊόντων για χρήση στα προγραμματισμένα χειρουργεία (πχ. ορθοπεδικά, καρδιολογικά, χειρουργικά υλικά).
Όταν από αυτή την παρακαταθήκη ληφθούν κάποια προϊόντα η τιμολόγηση τους δεν γίνεται αμέσως, όπως συμβαίνει στις χώρες του εξωτερικού, κυρίως για να αποφευχθεί να βγει εκτός προϋπολογισμού το νοσοκομείο. Τα υλικά αυτά (της παρακαταθήκης) τιμολογούνται με 3-4 μήνες καθυστέρηση, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση του νοσοκομειακού προϋπολογισμού, με τα νοσοκομεία της Λάρισας, των Ιωαννίνων και στο Λεκανοπέδιο Αττικής τα νοσοκομεία Γ. Γεννηματά, Ιπποκράτειο και Νίκαιας να είναι αυτά στα οποία καταγράφονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
Ελλάδα και Ιταλία οι χώρες του νότου με ληξιπρόθεσμες οφειλές
Αυτού του είδους οι στρεβλώσεις με τη «διαιώνιση» ληξιπρόθεσμων οφειλών καταγράφονται στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, με την Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια και την Ιταλία να ακολουθεί. Η Πορτογαλία-μια χώρα με την οποία έχουμε και συγκρίσιμο πληθυσμό- έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στον τομέα αυτόν, οπότε δεν μπορούμε πλέον να συγκριθούμε μαζί της.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΣΕΙΒ δεν αφορούν μόνο τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα περισσότερα ιδιωτικά θεραπευτήρια που ακολουθούν στην πεπατημένη των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση συνιστά το Ωνάσειο που εξοφλεί στον μήνα πάνω, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.
Ασαφές το πλαίσιο για το rebate
Τώρα σε αυτό το υψηλό ληξιπρόθεσμο χρέος του 1,3 δισ. ευρώ (όσο και το clawback των φαρμακευτικών εταιριών) έρχεται να επιβληθεί ένα κλιμακωτό rebate ύψους 5%, ακόμα και στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Εξηγούμε εδώ ότι οι εταιρίες του ΣΕΙΒ παρέχουν τα προϊόντα τους στα νοσοκομεία μέσω διαγωνισμών και η νέα ΚΥΑ δημιουργεί προβληματισμούς στις εταιρίες του κλάδου, όχι μόνο από την πρόσθετη οικονομική αφαίμαξη αλλά και από το γεγονός πως δεν απαντά με σαφήνεια σε μια σειρά κρίσιμων ερωτήσεων. Όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Νίκας, δεν διευκρινίζεται στην ΚΥΑ πού ακριβώς αλλάζει το κλιμακωτό ποσοστό (από το 0 στα 10 ή στα 10,1 ή στα 9,9 και ούτω καθεξής), ούτε αν το καταβεβλημένο rebate πρόκειται να αντισταθμιστεί στα ληξιπρόθεσμα.
Οι στρεβλώσεις με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία σίγουρα «πνίγουν» την επιχειρηματικότητα αλλά οι εταιρίες στηρίζουν την χώρα, όπως την στήριξαν και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Ίσως ένας από τους λόγους, που βλέπουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα να συνεχίζεται-έστω και μετ’ εμποδίων- χωρίς την απειλή μιας αποχώρησης είναι πως η ελληνική αγορά θεωρείται πολύ μικρή μπροστά στην διεθνή και συνεπώς οι επιπτώσεις από αυτούς τους κλυδωνισμούς δεν μπορούν να φτάσουν μακριά.