Προσωπικός γιατρός: Ανασχεδιασμό ζητούν οι γιατροί – Ετοιμάζει παρεμβάσεις το υπουργείο

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσωπικός γιατρός: Ανασχεδιασμό ζητούν οι γιατροί – Ετοιμάζει παρεμβάσεις το υπουργείο
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κυβέρνηση, από τις 10 Ιανουαρίου 2023 έως σήμερα, μόλις 74 επιπλέον γιατροί εντάχθηκαν στο σύστημα.

Ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας, παραμένει η ολοκλήρωση του εγχειρήματος του προσωπικού γιατρού, με την Αναπληρώτρια Υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη, να σχεδιάζει σειρά παρεμβάσεων.

Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και στο ΕΣΥ, δεδομένου ότι αφενός συνδέεται με τη συμπλήρωση του ατομικού φακέλου υγείας του πολίτη, αφετέρου με την ορθή κατανομή των ασθενών στο ΕΣΥ.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι να υπάρξει αναδιαμόρφωση και ανασχηματισμός του ισχύοντος πλαισίου, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί στο σύστημα και να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού, ειδικά στην Περιφέρεια, όπου το κενό παραμένει μεγάλο.

Αυτό, άλλωστε, ζητά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σε υπόμνημα που κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τη Δευτέρα (21/8), επισημαίνοντας ότι ο Θεσμός παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, υπάρχει ανάγκη ανασχεδιασμού και θεσμοθέτησης σοβαρών κινήτρων, προκειμένου να γίνει ελκυστικός ο Θεσμός σε γιατρούς και να καλυφθούν τα τεράστια κενά, τα οποία οδηγούν σε χαμηλή κάλυψη ανά την επικράτεια. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι πρέπει να καλυφθεί και ο παιδικός πληθυσμός.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη «δείξει» και η Κομισιόν, η οποία στο «εαρινό» πακέτο συστάσεών της, που ανακοινώθηκε το Μάιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προτάσεις με στόχο την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ στην Ελλάδα και την εξασφάλιση «επαρκούς και ισότιμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη».

Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά την παροχή ισχυρότερων κινήτρων για τη συμμετοχή επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών (σ.σ. προσωπικών γιατρών), προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και εγγραφή των πολιτών μέχρι την έναρξη της πλήρους εφαρμογής του συστήματος παραπομπών (gatekeeping).

Με το… σταγονόμετρο οι συμμετοχές

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κυβέρνηση, από τις 10 Ιανουαρίου 2023 έως σήμερα, μόλις 74 επιπλέον γιατροί εντάχθηκαν στο σύστημα.

Συνολικά, 3.428 γιατροί συμμετέχουν στο θεσμό, από τους οποίους οι 2.228 είναι του Δημόσιου Συστήματος ΠΦΥ και οι 1.200 προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος απαιτούνται 5.000 προσωπικοί γιατροί.

Για το λόγο αυτό, με απόφαση που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο, ο χρόνος έναρξης του συστήματος συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή πολιτών σε προσωπικό γιατρό, μετατέθηκε από την 1 Απριλίου 2022 στην 1η Οκτωβρίου 2023.

Τα περιθώρια στενεύουν και η Αναπληρώτρια Υπουργός, με τους συνεργάτες της έχουν… σηκώσει τα μανίκια προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις.

Σήμερα, οι εγγεγραμμένοι πολίτες στον προσωπικό γιατρό ανέρχονται σε 4.874.694, εκ των οποίων το 38,3% αντιστοιχεί στην ηλικιακή ομάδα 17-49 ετών, το 36% στους 50-69 και το 25,8% στους άνω των 70 ετών.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϊόντα καπνού: Εισφορά 0,1 ευρώ ζητούν οι γιατροί υπέρ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Συναγερμός για τα επικίνδυνα σωματίδια στην ατμόσφαιρα - Σκεπασμένη με καπνούς η Ελλάδα 

Απανωτά περιστατικά βίας στα νοσοκομεία – SOS από τους υγειονομικούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider