Προϊόντα καπνού: Εισφορά 0,1 ευρώ ζητούν οι γιατροί υπέρ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϊόντα καπνού: Εισφορά 0,1 ευρώ ζητούν οι γιατροί υπέρ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας
Επιβολή εισφοράς 0,1 ευρώ στα προϊόντα καπνού για την ενίσχυση μέτρων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε υπόμνημα που κατέθεσε τη Δευτέρα.

Επιβολή εισφοράς 0,1 ευρώ στα προϊόντα καπνού για την ενίσχυση μέτρων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε υπόμνημα που κατέθεσε τη Δευτέρα, εν όψει της επικείμενης συνάντησής του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα, πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται σε πλήθος χωρών, με σκοπό τα έσοδα που προκύπτουν να κατευθύνονται στην ΠΦΥ.

Παράλληλα, θίγουν το θέμα του clawback στον εργαστηριακό τομέα, το μείζον ζήτημα του προσωπικού γιατρού, ενώ αναφέρονται και στις συλλογικές συμβάσεις.

Clawback

Οι γιατροί τονίζουν ότι πρόκειται για μείζον πρόβλημα, το οποίο απειλεί με αφανισμό μεγάλο αριθμό εργαστηριακών γιατρών. Θέση του Π Σ είναι η ανάγκη εμπεριστατωμένης συζήτησης ανάμεσα στον ΠΙΣ και τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, προκειμένου να οδηγηθούμε στην κατάργηση αυτού του επαχθούς μέτρου που υφαρπάζει το εισόδημα των γιατρών. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας οφείλει να ενεργοποιήσει δεκάδες Θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν συνταχθεί από τις αρμόδιες επιτροπές.

Τέλος, πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα των αποκαλούμενων «ποιοτικών κριτηρίων» που αφορούν στον εξοπλισμό των εργαστηρίων και έχουν προκαλέσει σωρεία προβλημάτων.

Προσωπικός γιατρός

Ο Θεσμός παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα, επισημαίνει ο ΠΙΣ. Υπάρχει ανάγκη ανασχεδιασμού και Θεσμοθέτησης σοβαρών κινήτρων, προκειμένου να γίνει ελκυστικός σε γιατρούς και να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν, τα οποία οδηγούν σε χαμηλή κάλυψη ανά την επικράτεια. Ταυτόχρονα πρέπει να καλυφθεί από τον Θεσμό ο παιδικός πληθυσμός.

Συλλογική σύμβαση

Όπως αναφέρει το προεδρείο του ΠΙΣ, η Συλλογική Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, η Συλλογική Σύμβαση με 1διωτικές Κλινικές - Ασφ. Εταιρείες και η Ανανέωση συμβεβλημένων με ΕΟΠΥΥ είναι εκκρεμότητες που ανακυκλώνονται διαρκώς, συναντώντας την «εμμονική άρνηση» της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ να συζητήσει με τον Π1Σ, όπως υποχρεούται εκ του νόμου και να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή σύμβαση εργασίας. Τη στάση του ΕΟΠΥΥ ακολουθούν κατά πόδας και οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί στον τομέα αυτό κατάσταση μονομερούς επιβολής όρων εργασίας.

Ενίσχυση των ιδιωτών γιατρών μέσω ΕΣΠΑ

Ο ΠΙΣ τονίζει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης των ιδιωτών γιατρών μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όπως επίσης και μέσω του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» και αναμένουμε τη συμβολή του υπουργείου Υγείας.

Εκτός από την ΠΦΥ, οι γιατροί αναφέρονται σε θέματα που αφορούν στο ΕΣΥ αλλά και σε θεσμικά τους ζητήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider