Κορονοϊός: Παραμένουν πάνω από 1.000 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς – Φόβοι για «διπλοεπιδημία»

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Παραμένουν πάνω από 1.000 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς – Φόβοι για «διπλοεπιδημία»
Ενώ επικρατεί η αίσθηση ότι η πανδημία κορονοϊού έχει τελειώσει, οι ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα άνω των 1.000 και οι θάνατοι επταημέρου άνω των 100.

Παρά την ελαφρά πτώση των κρουσμάτων κορονοϊού και των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 την τελευταία εβδομάδα στη χώρα, ο αριθμός των νοσηλειών σε πλαίσιο 20ημέρου αυξάνεται, υπενθυμίζοντας ότι ένα νέο κύμα της επιδημίας βρίσκεται μπροστά μας.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται νέο κύμα με υποπαραλλαγές της Όμικρον, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε προ ημερών τον κώδωνα του κινδύνου κατά του εφησυχασμού, δεδομένου ότι ήδη διανύουμε ένα διάστημα που τόσο τα κρούσματα της COVID-19 όσο και εκείνα της γρίπης πολλαπλασιάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος. «Δεν είναι η ώρα για να χαλαρώνουμε», προειδοποίησε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού του Υγείας για την Ευρώπη, παραχωρώντας διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), για ενδεχόμενη αύξηση δύο επιδημιών (Covid-19 και γρίπης) τις επόμενες εβδομάδες.

Κι ενώ στο ευρύ κοινό επικρατεί η αίσθηση ότι η πανδημία κορονοϊού έχει τελειώσει, οι ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα άνω των 1.000 και οι θάνατοι επταημέρου άνω των 100. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την τελευταία εβδομάδα (17 Οκτωβρίου 2022 - 23 Οκτωβρίου 2022) ήταν 1.291 ασθενείς, σημειώνοντας οριακή μείωση 5%. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 82 (65.9% άνδρες), ενώ κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 138 θάνατοι ασθενών Covid -19 (+23%).

Την ίδια στιγμή, την εμφάνισή του στη χώρα έχει κάνει και ο ιός της γρίπης, αλλά σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η δραστηριότητά του παραμένει χαμηλή. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα του ιού της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Αύξηση νοσηλειών το τελευταίο 20ήμερο

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας αναφορικά με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη εικόνα, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες 20 ημέρες.

Σε απλές κλίνες Covid-19, σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας, νοσηλεύονταν μέχρι τις 25/10 το βράδυ, 1.484 ασθενείς, ενώ επιπλέον 102 νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στις 19/10 νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 1.371 ασθενείς με κορονοϊό και 95 στις ΜΕΘ, ενώ στις 5/10 νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 1.155 ασθενείς με κορονοϊό και 77 στις ΜΕΘ.

«Υπάρχει σταδιακή αύξηση που πρέπει να μας κρατάει σε επαγρύπνηση», αναφέρει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας πως οι μεταλλάξεις και η γρίπη καραδοκούν.

«Ήδη στα νοσοκομεία έχουν νοσηλείες περιστατικών γρίπης. Λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας είναι βέβαιον ότι θα έχουμε φέτος αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών από γρίπη. Υπάρχει φόβος να καταλήξουμε το χειμώνα σε "διπλοθεματική" λειτουργία των νοσοκομείων με κορονοϊό και γρίπη σε βάρος των ασθενών άλλων παθήσεων, με νέες αναβολές χειρουργείων, θεραπειών, διαγνωστικών εξετάσεων κ.λ.π.», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με ΠΟΕΔΗΝ, η αλλαγή του τρόπου νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία -που προβλέπει τη νοσηλεία των ασθενών που είναι θετικοί στον ιό σε αντίστοιχες κλινικές της κυρίας πάθησής τους και όχι σε ειδικούς χώρους με όλα τα μέτρα προστασίας- μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη πρακτική σε περίπτωση νέας κορύφωσης της πανδημίας. «Θα αναμιγνύονται θετικοί και αρνητικοί στο κορονοϊό νοσηλευόμενοι ασθενείς στις κλινικές των νοσοκομείων με τεράστιο κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Λιγότερα από ποτέ τα νοσηλευόμενα παιδιά

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τονίζουν ότι σημαντική και υπεύθυνη είναι η προετοιμασία που έχει γίνει στα σχολεία από δασκάλους, μαθητές και γονείς στα μέτρα προστασίας ενάντια στο κορονοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη, 25/10, νοσηλεύονταν στα παιδιατρικά νοσοκομεία τα λιγότερα παιδιά από ποτέ. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 18 νοσηλείες παιδιών, την ώρα που το καλοκαίρι είχαν υπερβεί τις 100 νοσηλείες.

Αναλυτικά νοσηλεύονται με Covid-19:

• Αγία Σοφία: 1 παιδί,
• Αγλαϊα Κυριακού: 9 παιδιά
• Παίδων Πεντέλης: 8 παιδιά,
• Καραμανδάνειο Πάτρας: κανένα παιδί.

«Προσοχή λοιπόν. Μέτρα προστασίας, προληπτικό έλεγχο σε περίπτωση συμπτωμάτων χωρίς να τα αυτοπροσδιορίζουμε σε «ίωση» ή «γρίπη», μάσκες σε χώρους με συνωστισμό, εμβολιασμός με τις επαναληπτικές δόσεις. Ενίσχυση του συστήματος με χρηματοδότηση και προσωπικό. Μην καταντήσουμε να έχουμε το χειμώνα διπλοθεματικά νοσοκομεία γρίπης και κορονοϊού με αποκλεισμένους τους ασθενείς άλλων παθήσεων. Οι μεταλλάξεις καραδοκούν», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Photo: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΜΑ: Έρχεται νέο κύμα κορονοϊού στις επόμενες εβδομάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider