Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Όμικρον δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Όμικρον δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open, κατέδειξε ότι 56% των ατόμων που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον δεν το γνώριζε. 

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open, κατέδειξε ότι 56% των ατόμων που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον δεν το γνώριζε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία ενηλίκων υπαλλήλων και ασθενών ενός ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου που είχαν εγγραφεί σε ορολογική μελέτη για COVID-19 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες είχαν 2 ή περισσότερες μετρήσεις αντισωμάτων αντι-νουκλεοκαψιδικού IgG (IgG-N) με διαφορά τουλάχιστον 1 μήνα η μία από την άλλη, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα μετά το τέλος μιας τοπικής αιχμής της παραλλαγής Δέλτα (15 Σεπτεμβρίου 2021) και μια επόμενη μετά την έναρξη μιας τοπικής αιχμής της παραλλαγής Omicron (15 Δεκεμβρίου 2021). Στο δείγμα της παρούσας μελέτης συμπεριλήφθηκαν ενήλικες με ενδείξεις νέας λοίμωξης SARS-CoV-2 που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου αύξησης της παραλλαγής Όμικρον ως τις 4 Μαΐου 2022.

Από τους 210 συμμετέχοντες (μέση ηλικία τα 51 έτη και 65% γυναίκες) με ορολογικές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από την παραλλαγή Όμικρον, 44% (92) επέδειξαν επίγνωση πρόσφατης λοίμωξης, ενώ 56% (118) ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν τη μολυσματική τους κατάσταση. Μεταξύ εκείνων που δεν γνώριζαν, 10% (12 από τους 118) ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα, τα οποία απέδωσαν σε κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη εκτός SARS-CoV-2. Σε στατιστικές αναλύσεις που έλαβαν υπόψη δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά, οι συμμετέχοντες που ήταν υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης του ιατρικού κέντρου ήταν πιο πιθανό από τους μη εργαζόμενους να γνωρίζουν την πρόσφατη λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δηλώνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες με πρόσφατη λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον δεν γνώριζαν τη λοιμώδη κατάστασή τους και ότι η ευαισθητοποίηση ήταν υψηλότερη μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τους μη εργαζομένους, αλλά ακόμα και σε αυτούς χαμηλή συνολικά. «Η άγνοια αυτή μπορεί να αποτελεί έναν εξαιρετικά διαδεδομένο παράγοντα που σχετίζεται με την ταχεία μετάδοση του κορονοϊού από άτομο σε άτομο μέσα στις κοινότητες», αναφέρουν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Ελένη Μάγειρα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας), Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), και Δημήτριος Παρασκευής (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), συνοψίζοντας τα κύρια σημεία της μελέτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Μέχρι τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις για τα σχολεία - Τα σενάρια για μάσκες και τεστ

Σαρηγιάννης: Με σελφ τεστ η επιστροφή στα σχολεία - Πώς μπορεί να αλλάξει η εικόνα της πανδημίας

Εγκρίθηκε στην Αμερική η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με θαλασσαιμία

gazzetta
gazzetta reader insider insider