Προσδοκίες από το εμβόλιο της Novavax – Η υγειονομική απειλή λόγω πολέμου

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
Προσδοκίες από το εμβόλιο της Novavax – Η υγειονομική απειλή λόγω πολέμου
Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού, λόγω των συνθηκών πολέμου, οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων και ακύρωση της παγκόσμιας προσπάθειας εκρίζωσης αυτών.

Ανοίγει σήμερα, Τρίτη (1/3), η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Novavax. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας, η πρώτη παράδοση από την εταιρεία θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη και ο πρώτος εμβολιασμός θα διενεργηθεί το Σάββατο, 5 Μαρτίου. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το εμβόλιο της Novavax χρησιμοποιείται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό και δεν χορηγείται ως αναμνηστική δόση.

Πολλές χώρες έχουν εντάξει στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο, που λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο, με την ελπίδα ότι οι ανεμβολίαστοι και «σκεπτικιστές» απέναντι στα νέας τεχνολογίας εμβόλια μπορεί να στραφούν προς αυτήν την επιλογή, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη. Η προσδοκία αυτή υπάρχει και στη χώρα μας, σε μία περίοδο κατά την οποία ναι μεν καταγράφεται παγκόσμια ύφεση της πανδημίας, ωστόσο ο ιός είναι ακόμα εδώ, ενώ οι πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία συνιστούν μία νέα απειλή για αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων, η οποία μπορεί να επεκταθεί στις γειτονικές -και όχι μόνο- χώρες, καθιστώντας τον εμβολιασμό έναντι αυτών ακόμα πιο αναγκαίο.

«Μεταξύ των καταστροφών που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας, θα ήθελα να θυμίσω και την ανατροπή των μηχανισμών ελέγχων των λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς. Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού, λόγω των συνθηκών πολέμου, οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων και ακύρωση της παγκόσμιας προσπάθειας εκρίζωσης αυτών», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη το παράδειγμα της Συρίας.

«Μετά από 13 χρόνια που ήταν ελεύθερη από πολιομυελίτιδα, λόγω του πολέμου μεταξύ 2011 – 2017, με καταρράκωση του συστήματος υγείας της χώρας και με την εμβολιαστική κάλυψη από το πολύ καλό ποσοστό, άνω του 80%, να μειώνεται στο 41%, είχε την επανεμφάνιση 35 περιπτώσεων πολιομυελίτιδας μέσα σε τρεις μήνες. Ένα γεγονός το οποίο σήμανε συναγερμό για ενδεχόμενη διασπορά σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Ευρώπη. Άλλη μια φορά δηλαδή γίνεται σαφές ότι καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα.

Στην επιδημία της Covid καθημερινά χωρίς να το έχουμε πολυσυνειδητοποιήσει χρησιμοποιούμε όρους πολεμικούς: ο ιός- “αόρατος εχθρός”, τα εμβόλια- “όπλα”, τα αντισώματα- “στρατιώτες”, η ανοσία- “με πρώτο και δεύτερο μέτωπο”, η “αντίσταση” ή τα “αναχώματα”. Ακόμη, όμως, δεν δικαιούμεθα να χρησιμοποιήσουμε σε αυτόν τον λεκτικό πόλεμο τη λέξη “ειρήνη”, γιατί υπάρχουν θέματα και η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής», κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους, στη χώρα μας με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.850.000 πολίτες, δηλαδή το 74,9% του γενικού πληθυσμού (ακριβώς το ίδιο με τον μέσο όρο της ΕΕ) και 84,4% επί του ενήλικου πληθυσμού (85,4% ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ).

Περισσότερα από 7.530.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,7% του γενικού πληθυσμού και 80,6% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71,7% και 82,7%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην αναμνηστική δόση, δικαιούχοι είναι 5.831.000 πολίτες. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.350.000 εμβολιασμοί (ποσοστό 92% επί των δικαιούχων), ενώ 85.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.
Εκτεθειμένοι σε υψηλό κίνδυνο παραμένουν οι περίπου 300.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, καθώς και οι ηλικιωμένοι οι οποίοι, ενώ είναι δικαιούχοι, δεν έχουν προχωρήσει στη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Τι πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο της Novavax

Το νέο εμβόλιο λειτουργεί με τον παραδοσιακό, και γνωστό από τη δεκαετία του 1980, τρόπο. Στα mRNA εμβόλια παρέχονται οι γενετικές πληροφορίες και ο οργανισμός μόνος του παράγει τα αναγκαία αντισώματα. Στα εμβόλια με ιικο φορέα, χρησιμοποιείται μη αναπαραγωγικός ιός που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενετικό κώδικα στα κύτταρα του οργανισμού, που στη συνέχεια τον παράγουν.

Τα συγκεκριμένα πρωτεϊνικά αντιγόνα που εμπεριέχονται στο εμβόλιο δεν μπορούν να προκαλέσουν COVID-19. Το εμβόλιο περιέχει επίσης ένα ανοσοενισχυτικό, ώστε να ενισχύσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη δημιουργία ανοσιακής μνήμης.

Τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης φάσης 3 PREVENT-19, στην οποία συμμετείχαν 29.960 ενήλικες εθελοντές άνω των 18 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, έδειξαν ότι το ερευνητικό εμβόλιο NVX-CoV2373 της Novavax είχε 90,4% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου COVID-19. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι το νέο εμβόλιο έδειξε 100% προστασία από COVID-19 μέτριας και σοβαρής βαρύτητας.

Σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη COVID-19 (άτομα 65 ετών και άνω, άτομα κάτω των 65 ετών με ορισμένες συννοσηρότητες ή με πιθανή τακτική έκθεση στον SARS-CoV-2), το εμβόλιο έδειξε 91% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου COVID-19. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς το δυναμικό μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Δεδομένα ασφάλειας

Τα δεδομένα ασφαλείας δείχνουν ότι το εμβόλιο Novavax είναι γενικά καλά ανεκτό. Ο ήπιος έως μέτριος πόνος και η ευαισθησία στο σημείο της ένεσης ήταν τα πιο κοινά εντοπισμένα συμπτώματα. Η κόπωση, ο πονοκέφαλος και ο μυϊκός πόνος που κράτησε λιγότερο από δύο ημέρες ήταν τα πιο συνηθισμένα συστηματικά συμπτώματα που εμφάνισαν οι εμβολιασθέντες.

Εγκυμοσύνη και Θηλασμός

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης του εμβολίου Novavax (NVX-CoV2373) σε εγκύους. Ωστόσο, με βάση προηγούμενα στοιχεία από άλλα εμβόλια που βασίζονται σε πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αποτελεσματικότητα αναμένεται να είναι συγκρίσιμη με τις μη έγκυες γυναίκες παρόμοιας ηλικίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χορήγηση του εμβολίου COVID-19 σε εγκύους όταν τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. Καθώς το εμβόλιο Novavax (NVX-CoV2373) δεν περιέχει ζωντανό ιό, είναι βιολογικά και κλινικά απίθανο να ενέχει κίνδυνο για το παιδί που θηλάζει.

Αντενδείξεις

Άτομα με ιστορικό αναφυλαξίας σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου δεν συστήνεται να το λάβουν. Τα άτομα με ενεργό λοίμωξη COVID-19 δε θα πρέπει να εμβολιάζονται μέχρι να αναρρώσουν και να έχουν ολοκληρώσει την περίοδο της καραντίνας.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεμιστοκλέους: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο της Novavax - Διοικητικό πρόστιμο σε 317.962 ανεμβολίαστους

Κορονοϊός: Τελικά πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια;

Πλεύρης: Σε συνθήκες κανονικότητας το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι 

Όλες οι ειδήσεις

23:41

Σταϊκούρας: Οι 7 πυλώνες της οικονομικής στρατηγικής της Ελλάδας

23:33

Το κόκκινο κυριάρχησε τελικά στην Wall – Η χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο για τον Dow

23:08

Εβδομαδιαία «βουτιά» 11% στο πετρέλαιο 

22:42

Παπαγαρυφάλλου: «Για την Alpha Bank μετασχηματισμός είναι μία καθοριστική αλλαγή στη νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας»

22:33

Από τις μεγαλύτερες της δεκαετίας η πετρελαιοκηλίδα του Keystone

22:01

Απόφαση ΠΟΕ κατά ΗΠΑ στο ζήτημα των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

21:39

Κέρδη σε χρυσό, ασήμι και πλατίνα χάρη στα μάκρο ΗΠΑ

20:57

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην G20

20:44

Attica Bank: Σύγκληση Έκτακτης ΓΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 473,3 εκατ. ευρώ

20:31

Intracom: Οριακές ζημιές στο 9μηνο - Πάνω από 44 εκατ. ευρώ ο τζίρος

20:29

Υπό ανάκριση φέρεται να βρίσκεται η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες για υποψίες διαφθοράς - Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ

20:26

Μητσοτάκης: Απαιτείται να βρούμε λύση για το πλαφόν στο αέριο - Να κινηθούμε στρατηγικά και ενωμένα

20:15

Γαλλία-κορονοϊός: Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής

20:04

Η Ρωσία επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο - Επιπλέον βοήθεια από Ουάσινγκτον για Κίεβο - Νέα όπλα από Ιράν σε Κρεμλίνο

20:00

Ποιος κρατάει το «μαγικό ραβδί» της αναβάθμισης του δημόσιου χρέους

19:56

Τι περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

19:51

Νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Αρναούτης 

19:44

Κοντόπουλος: Στόχος μας να καταστήσουμε το ΧΑ ομότιμο εταίρο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα

19:34

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Δυτική Αττική - Έξι συλλήψεις, 15 προσαγωγές

19:33

Μητσοτάκης: Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσετε στην Ελλάδα

19:26

Ζαββός: Οι 3 στόχοι για το τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια – Επείγει η ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς

19:15

Ιταλία: Έφτασαν τα 3,5 εκατ. τα κρούσματα γρίπης - «Εμβολιάστε τα παιδιά» προτρέπουν οι παιδίατροι

19:04

Επιστροφή στα «πράσινα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:50

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΔΥΠΑ και Huawei

18:36

«Αυλαία» σήμερα στη Νέα Υόρκη για το 24ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum

18:35

Ο Πούτιν απειλεί με μείωση της παραγωγής πετρελαίου «αν κριθεί απαραίτητο»

18:29

Στο Λονδίνο αύριο ο ΥΠΟΙΚ για το Χριστουγεννιάτικο Gala της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου

18:24

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 156 «υπέρ» έναντι 142 «κατά» το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

18:17

ΗΠΑ: Στην «αρένα» των fintech εισέρχεται και η Walmart, μέσω νέας startup

18:15

Revoil: Στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης της επιχείρησης