HIV/AIDS: Προβληματισμός για τη μείωση των νέων διαγνώσεων – Κοινωνικό στίγμα και άγνοια 40 χρόνια μετά

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HIV/AIDS: Προβληματισμός για τη μείωση των νέων διαγνώσεων – Κοινωνικό στίγμα και άγνοια 40 χρόνια μετά
Τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν σωστά την αγωγή τους και δεν ανιχνεύεται το ιικό φορτίο δεν μεταδίδουν τον ιό, ούτε καν με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

«Τρομακτικό» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το κοινωνικό στίγμα για τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV/AIDS αλλά και την άγνοια που επικρατεί σχετικά με τους τρόπους μετάδοσής του, 40 χρόνια μετά από την πρώτη αναφορά του.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα, περίπου το 70% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να βλέπει με επιφύλαξη όσους έχουν προσβληθεί από τον HIV, την ώρα που υπάρχει απόλυτη επιστημονική γνώση ότι τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν σωστά την αγωγή τους και δεν ανιχνεύεται το ιικό φορτίο δεν μεταδίδουν τον ιό, ούτε καν με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, σε 1.954 άτομα, το 29% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία, το 28% ότι δεν μπορούν να απασχοληθούν σε εργασίες που έχουν κοινωνική επαφή (π.χ. εστίαση) και το 20%-25% ότι δεν επιθυμούν φιλικές σχέσεις μαζί τους. Επίσης, από την ίδια έρευνα προκύπτει υψηλό ποσοστό άγνοιας για τον τρόπο μετάδοσης του HIV, καθώς λανθασμένα το 41% πιστεύει πως μεταδίδεται από την κοινή χρήση της τουαλέτας, το 36% με αγκαλιά και φιλί, το 30% από την κοινή χρήση οικιακών σκευών, όπως πιάτα, ποτήρια κλπ και ένα 24% από έντομα.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Η σύμπτωση της πανδημίας COVID -19 έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, κυρίως στη διάγνωση και παρακολούθηση των ατόμων με HIV λοίμωξη.

Από άλλη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 12 Μονάδες στην Ελλάδα, έχει καταγραφεί ότι σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών των Μονάδων Λοιμώξεων, και ιδιαιτέρως οι γιατροί, διαθέτουν περισσότερο από το 75% του χρόνου τους στη φροντίδα ασθενών με COVID. Συγχρόνως καταγράφεται στους ασθενείς με HIV λοίμωξη, μείωση των επισκέψεων, μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων, μείωση της παρακολούθησης για τις συννοσηρότητες και σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων. Με προβλέψεις της Ε.Ε.Μ.Α.Α., οι νέες διαγνώσεις συγκριτικά με πέρυσι θα είναι μειωμένες κατά 25%, ποσοστό που συμπίπτει και με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για το 10μήνο του 2021.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), λοιμωξιολόγο Μάριο Λαζανά, την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Επιμελήτρια Α’ στον «Ευαγγελισμό» Παναγιώτα Λουρίδα και τον αντιπρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Παθολόγο Κωνσταντίνο Πρωτόπαπα, Ακαδημαϊκό Υπότροφο στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Αττικόν».

«Ευχόμαστε όλοι αυτή η μείωση στις νέες διαγνώσεις να είναι πραγματική και να μην ανατραπούν τα στοιχεία στο μέλλον. Αλλά φοβόμαστε ότι αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο έχει προκύψει από τις συνέπειες του κορονοϊού. Δηλαδή, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία, γιατί δεν δουλεύουν οι Μονάδες και τα εξωτερικά ιατρεία όπως δούλευαν παλαιότερα. Επίσης, μπορεί να φοβούνται να προσέλθουν στο νοσοκομείο να κάνουν εξετάσεις, όχι μόνο για τον HIV αλλά και για τα υπόλοιπα προβλήματα Υγείας. Φαίνεται, όμως, ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν στις Μονάδες, οι περισσότεροι οροθετικοί κατάφεραν να πάρουν σωστά τα φάρμακά τους», υπογράμμισε ο κ. Λαζανάς.

Εξελίξεις στη θεραπεία

Ειδικά όσον αφορά στη θεραπεία, οι ομιλητές τόνισαν ότι στο άμεσο μέλλον θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα αντιρετροϊκά σκευάσματα με συνδυασμό δύο φαρμάκων, διατηρώντας τη δραστικότητα και μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς και συνδυασμοί αντιρετροϊκών σε ενέσιμη μορφή.

«Εδώ και πολλά χρόνια το στάνταρ είναι τριπλή αντιρετροϊκή θεραπεία, δηλαδή τρεις φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι συνδυασμένες σε ένα χάπι. Έχουν απλοποιηθεί πολύ οι θεραπείες και φαίνεται ότι απλοποιούνται περισσότερο, καθώς θα έχουμε θεραπευτικούς συνδυασμούς με δύο φαρμακευτικές ουσίες. Επίσης, για πρώτη φορά έχουμε ενέσιμα φάρμακα, τα οποία θα είναι μακράς δράσης. Δηλαδή, ο οροθετικός δεν θα φεύγει από το φαρμακείο του νοσοκομείου με χάπια, αλλά θα έρχεται στην κλινική, θα κάνει μία ένεση κάθε δύο μήνες και θα καλύπτεται πλήρως θεραπευτικά. Η συγκεκριμένη θεραπεία, έχει πάρει έγκριση στην Ευρώπη και αναμένεται και στην Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Λουρίδα.

Επετειακό συνέδριο

Στο Συνέδριο της Ε.Ε.Μ.Α.Α., το οποίο συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την πρώτη αναφορά του AIDS, θα ενωθούν όλες οι φωνές, των γιατρών, των νοσηλευτών, των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την καταπολέμηση του στίγματος.

Θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή, από 25 έως 27 Νοεμβρίου 2021, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στην τελετή έναρξης, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ, θα παραθέσει μια ανασκόπηση των 40 χρόνων της επιδημίας HIV. Στη συνέχεια, η Ε.Ε.Μ.Α.Α. θα τον βραβεύσει για το συνολικό έργο του και θα τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος της εταιρείας.

Από άλλες εργασίες που θα παρουσιαστούν τονίζεται χαρακτηριστικά η προοδευτική αύξηση του ποσοστού της HIV λοίμωξης σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών (ΧΕΝ), γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη προγραμμάτων παρέμβασης σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού.

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου που έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα AIDS, η EEMMA οργανώνει έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στο INNOVATHENS: Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων από 25 Νοεμβρίου (ημέρα έναρξης του συνεδρίου) μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2021, με τίτλο «Ιστορίες στο κόκκινο» και με τη συμμετοχή διακεκριμένων φωτογράφων (Αναστασία Βουτυροπούλου, Γιάννης Δρακουλίδης, Κωνσταντίνος Πίττας, Σπύρος Στάβερης, Κωστής Φωκάς).

Επιπλέον, την 1η Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ., έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με τίτλο «HIV τότε και τώρα / I’m Positive» στο Αεροφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Θα είναι μια συζήτηση ανοιχτή για το κοινό ανάμεσα σε γιατρούς και σε άτομα που ζουν με τον HIV, που θα συντονίσει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να γίνει μία συζήτηση με απλά λόγια για τον HIV και για την αντιμετώπιση του στίγματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ - Μελέτη: Ο ετήσιος αριθμός κρουσμάτων του ιού HIV μειώθηκε 73% από τα επίπεδα κορύφωσής του

Συμφωνία MSD και Gilead Sciences Inc. για την ανάπτυξη θεραπειών για τον HIV

gazzetta
gazzetta reader insider insider