Novo Nordisk: Στα ύψη η ζήτηση του νέου φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας 

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Novo Nordisk: Στα ύψη η ζήτηση του νέου φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας 
Την ανοδική δυναμική των φαρμάκων της κατά της νόσου της παχυσαρκίας, καταδεικνύει η γ΄ τριμηνιαία έκθεση της δανέζικης φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk.

Την ανοδική δυναμική των φαρμάκων της κατά της νόσου της παχυσαρκίας, καταδεικνύει η γ΄ τριμηνιαία έκθεση της δανέζικης φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk.

Σύμφωνα με την έκθεση, για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, που περιλαμβάνει τη νέα θεραπεία Wegovy καθώς και την παλαιότερη Saxenda, καταγράφηκαν συνολικά έσοδα 2,4 δισ. Κορόνες (373,7 εκατ. δολάρια) μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 79%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους οι συνολικές πωλήσεις για τα δύο φάρμακα ανήλθαν σε 5,9 δισ. Κορόνες (919 εκατ. δολάρια), ξεπερνώντας τις πωλήσεις για την κατηγορία του έτους 2020, οι οποίες ανήλθαν σε 5,6 δισ. (872,2 εκατ. δολάρια).

Εντούτοις, το νούμερο αυτό περιλάμβανε τις πωλήσεις μόνο του Saxenda, καθώς το Wegovy κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους – και μέχρι στιγμής μόνο στην αγορά των ΗΠΑ.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η Novo Nordisk παρείχε μόνο τα κοινά έσοδα από τα δύο φάρμακα για την παχυσαρκία, χωρίς να κάνει διαθέσιμα τα αντίστοιχα στοιχεία πωλήσεων για το εκάστοτε φάρμακο.

Απροσδόκητα υψηλή ζήτηση

Αν και το Wegovy είναι επί του παρόντος διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ, από την κυκλοφορία του τον Ιούνιο, η ζήτησή του έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Novo Nordisk Doug Langa, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική, περισσότερες από 8000 συνταγές εκδόθηκαν για το νέο φάρμακο εντός των πρώτων πέντε εβδομάδων από την κυκλοφορία του. Ενδεικτικό της τεράστιας ζήτησης είναι το γεγονός ότι για το Saxenda, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015, χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Το Wegovy, με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη, έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ενώ η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αναμένεται στις αρχές του νέου έτους.

Για την έγκριση του, ο FDA βασίστηκε στις δοκιμές τελικού σταδίου, όπου διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία βοήθησε τους ασθενείς να επιτύχουν και να διατηρήσουν απώλεια βάρους 15%, κατά μέσο όρο, σε διάστημα 68. εβδομάδων.

Η εταιρεία αναμένει ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του Wegovy θα ανέλθουν σε 3,2 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2024.

Αύξηση κερδών

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα καθαρά κέρδη της Novo Nordisk αυξήθηκαν στο γ΄ τρίμηνο, αντανακλώντας την ισχυρή ζήτηση του Wegovy αλλά και των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του διαβήτη με την ίδια δραστική ουσία (Ozempic, Rybelsus).

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 12,12 δισ. Κορόνες (1,89 δισ. Δολάρια) από τα 10,3 δισ., υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 11,54 δισ.

Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 35,62 δισ., σημειώνοντας αύξηση κατά 15%, έναντι εκτιμήσεων για 34,58 δισ.

Για το σύνολο της χρήσης, η εταιρεία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις και αναμένει αύξηση 12%-15% των πωλήσεων και αντίστοιχη για τα λειτουργικά κέρδη, σε τοπικό νόμισμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider